Ciucă, despre ce taie la Senat, taxarea bonurilor de masă și alte măsuri fiscale - multe vorbe, nimic concret

Ciucă, despre ce taie la Senat, taxarea bonurilor de masă și alte măsuri fiscale - multe vorbe, nimic concret

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a ieşit luni să vorbească presei despre măsurile fiscale. Concluzia: un soi de să facem să fie bine, ca să nu fie rău, însă nimic concret.

Fostul premier a fost întrebat despre măsurile de reducere a cheltuielilor de la Senat, instituţie pe care o conduce.

”Aţi văzut că există, în momentul de faţă, cifre vehiculate privind reducerea posturilor… Aţi văzut că au existat totuşi materiale de lucru care au apărut în presă, ele nu sunt, şi vreau să afirm din nou, că ele nu sunt decât materiale de lucru, nu este absolut nimic decis, iar reducerea funcţiilor de conducere la nivelul aparatului de stat de la procentul de 12 la cel de 8% este o măsură care vizează acest principiu al reducerii cheltuielilor bugetare. Numărul de funcţii în subordinea unei structuri de şefi de serviciu sau director de structură sau director general, de asemenea, va creşte astfel încât numărul acestor funcţii să se reducă”, a replicat Ciucă, citat de News.ro.

ADVERTISING

"Să facem în aşa fel încât să protejăm mediul de afaceri"

El a mai fost chestionat şi despre faptul că o parte din conducerea PNL şi unii membri, precum Daniel Fenechiu, nu sunt de acord cu măsurile fiscale, în special pentru avocaţi.

”Pentru că în acest moment când discutăm nu au fost finalizate discuţiile la nivelul coaliţiei, PNL consideră în continuare că avem nevoie ca aceste măsuri să vizeze atât reducerea cheltuielilor bugetare, cât şi măsuri care, aşa cum ne-am asumat, să vizeze menţinerea cotei unice de impozitare, să facem în aşa fel încât să protejăm mediul de afaceri, pentru că cei care aduc bani la bugetul de stat sunt cei din mediul de afaceri, din tot ceea ce înseamnă business în ţara noastră şi – aţi văzut, a fost şi dl. ministru Boloş – am discutat foarte aplicat care sunt măsurile pe care, la nivelul Ministerului de Finanţe, le pot lua astfel încât să se reducă evaziunea fiscală.

ADVERTISING

Sunt măsuri pe care le-am discutat şi le vom susţine în continuare, având nevoie, în situaţie de criză, să sprijinim economia, să sprijinim investiţiile, fără să venim cu măsuri care să încetinească, fără să identificăm care vor fi efectele ulterioare”, a afirmat destul de vag liderul PNL.

"Este important ca măsurile să nu fie aplicate otova"

Pentru a împăca mediul de afaceri, Ciucă promite că vor mai urma discuţii cu antreprenorii, iar la stat măsurile nu vor fi aplicate tuturor la fel.

”Este nevoie de o coordonare cu mediul de afaceri astfel încât să putem să venim cu acele măsuri care sunt suportabile pentru noi toţi”, a adăugat el.

ADVERTISING

Întrebat dacă este posibilă modificarea acelui draft cu privire la reducerea cheltuielilor, Ciucă a arătat: ”În acest moment am discutat şi vom continua să discutăm reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar şi este important ca măsurile să nu fie aplicate otova, fără să vedem care vor fi consecinţele.

De asemenea, susţinem partea de descentralizare, avem nevoie ca la nivelul Guvernului să se faciliteze tot ceea ce înseamnă partea procedurală a activităţii instituţiilor centrale, iar la nivelul autorităţilor locale, unde sunt instituţii care practic se dedublează cu ceea ce există la nivel central, să intre şi să funcţioneze în subordinea şi în responsabilitatea autorităţilor locale”.

Întrebat despre comasarea unor instituţii de cultură, el a spus că nu s-a discutat acest lucru.

Se impozitează bonurile de masă?

La această întrebare, Ciucă a spus: ”Este o măsură pe care am discutat-o şi la care se va veni cu o decizie în sensul în care trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu piardă din venituri. Motiv pentru care creşterea salariului minim să fie direct proporţională cu această plată a taxei pentru sănătate”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇