Circ în Camera Deputaților la miezul nopții: Decanul de vârstă (AUR) a obosit și a declarat ședința închisă înainte de alegerea conducerii, după acuzații de blat între PSD și PNL

Circ în Camera Deputaților la miezul nopții: Decanul de vârstă (AUR) a obosit și a declarat ședința închisă înainte de alegerea conducerii, după acuzații de blat între PSD și PNL

Liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a solicitat, luni, ca şedinţa de plen să fie prelungită, după depunerea jurământului de către deputaţi, pentru alegerea preşedintelui Camerei, reprezentanţii AUR s-au opus acestui demers, iar preşedintele de şedinţă, Lucian Feodorov, reprezentat al Alianţei pentru Unirea Românilor, a închis şedinţa şi a plecat de la tribună.

Andronache a cerut să se supună la vot această propunere, având în vedere că reprezentanţii AUR se opun.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat că va candida la şefia Camerei Deputaţilor împotriva lui Ludovic Orban, susţinut de coaliţia PNL - USR PLUS - UDMR, şi a solicitat un vot în această şedinţă.

ADVERTISING
Ședința în plen a Camerei Deputaților III 21 12

Ședința în plen a Camerei Deputaților III21 12????#cdep #21decembrie

Posted by Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor on Monday, December 21, 2020

"Suntem în 21 decembrie, cred că datoria noastră este să fim responsabili faţă de cei care ne-au ales. Că este un efort în plus să stăm până la 12 noaptea este adevărat, dar cred că trebuie să fim responsabili. Opoziţia are şansa să facă în aşa fel ca împreună să nu ajungă Ludovic Orban preşedinte la Cameră. Să facem un efort să convingem nemulţumiţii să îi spunem adio domnului Orban şi să îl retragem din politică în seara aceasta", a spus Simonis.

El a adăugat că va candida la funcţia de preşedinte al Camerei împotriva lui Orban.

Urmărește LIVE cum se desfășoară prima ședință a noului Parlament.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Liderul AUR a acuzat un blat

Liderul AUR, George Simion, a acuzat PSD că a făcut blat cu PNL.

"Am înţeles că aţi făcut blat cu PNL. Ieşim din sală, domnul preşedinte a declarat şedinţa închisă şi toată ţara se uită la acest blat. (...) Aţi făcut un blat, aţi împărţit toate funcţiile, comisiile, mai staţi un pic băieţi", a replicat Simion.

Gabriel Andronache a spus că, dacă preşedintele decan de vârstă părăseşte şedinţa, el va fi înlocuit cu următorul decan de vârstă şi va continua şedinţa.

"În măsura în care veţi părăsi pupitrul, veţi fi înlocuit de următorul decan de vârstă. Şedinţa va continua pentru că aceasta este litera Regulamentului, Camera trebuie constituită. Să fiţi elegant să închidem procedura astăzi", a spus Andronache.

ADVERTISING

"Este amuzant cum vă baţi joc de poporul român, este foarte amuzant că vreţi să îl înscăunaţi pe Orban în seara aceasta", a replicat George Simion.

După aceste dispute, preşedintele de şedinţă a anunţat că au fost validate 329 de mandate, iar 322 de deputaţi au depus jurământul.

Ca urmare, Camera Deputaţilor a fost legal constituită. Şedinţa a fost declarată închisă, iar reprezentanţii AUR au părăsit sala. Ulterior, atât Lucian Feodorov, cât și George Simion au invocat oboseala pentru a justificat gestul preşedintelui de şedinţă.

Ședința a fost reluată

Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost reluată, în noaptea de luni spre marţi, iar preşedinte de şedinţă este un alt decan de vârstă - Iusein Ibram de la grupul minorităţilor naţionale.

Liderul grupului parlamentar al PNL, Gabriel Andronache, a anunţat că s-a decis la nivelul Comitetului liderilor să se continue şedinţa de plen şi să fie întrebaţi decanii de vârstă, în ordine descrescătoare, dacă vor să conducă şedinţa.

Cel care a acceptat să fie preşedinte de şedinţă a fost Iusein Ibram.

Prin vot s-a decis şi prelungirea programului de lucru după ora 24,00.

De asemenea, s-a decis să fie ales în această şedinţă preşedintele Camerei Deputaţilor, dar şi componenţa Biroului permanent.

După ce au fost luate aceste decizii, liberalii au cerut o pauză de 20 de minute pentru a-şi desemna candidaţii la conducerea Camerei.

Citește și alte articole importante de pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇