Cioloș începe negocierile mâine seară, că până atunci e ocupat Cîțu: Plec de la premisa că suntem oameni maturi (Video)

Cioloș începe negocierile mâine seară, că până atunci e ocupat Cîțu: Plec de la premisa că suntem oameni maturi (Video)

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat că, deși are doar 10 zile să formeze noul guvern și să obțină votul Parlamentului, primele negocieri au fost stabilite pentru miercuri seară, la 48 de ore de la desemnare.

Președintele USR a spus că obiectivul principal este refacerea coaliției și în acest sens a avut discuții telefonice cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, pentru a stabili o primă întâlnire.

Doar că aceasta va avea loc miercuri seară, pentru că mai întâi conducerea PNL se reunește în această seară, de la ora 20:00, pentru a stabili mandatul pentru negocieri, iar mâine peste zi Florin Cîțu are ședință de guvern. Așadar, abia după aceea va avea disponibilitatea să se vadă cu cei de la USR. La momentul redactării acestei știri, nu există pe agenda de pe site-ul Guvernului stabilită ora pentru ședința de mâine.

ADVERTISING

”Obiectivul nostru este clar, să pregătim un guvern care să poată să fie votat rapid în Parlament. Pentru asta, evident, vom apela la partenerii noștri de guvernare PNL și UDMR, împreună cu minoritățile.

Nu cred că aceste partide vor refuza discuțiile, pentru că ar însemna să prelungim criza și e vorba și de responsabilitate politică. De foarte multe ori aceste partide au clamat responsabilitate, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate acum.

USR nu se teme să-și asume guvernarea, nu ne temem să ne asumăm situația gravă socială și din punct de vedere sanitar. Încercăm, deci, să refacem coaliția în forma ei inițială. Acesta este mandatul cu care voi merge la aceste discuții în zilele următoare.

ADVERTISING

Am avut o discuție telefonică și cu UDMR, și cu cei de la PNL, și cu minoritățile. Cel mai probabil, o primă întâlnire o vom organiza mâine. PNL are în seara aceasta un birou politic. Mâine după-amiază, probabil după ședința de guvern, vom stabili o primă întâlnire și o primă discutie”, a anunțat Cioloș, în prima conferință după desemnarea ca premier.

El a reiterat că din echipa de negociere fac parte Dan Barna, Cătălin Drulă, Anca Dragu, Vlad Voiculescu și Ionuț Moșteanu. Întrebat dacă nu crede că, având în vedere raporturile dintre Drulă și Voiculescu și Florin Cîțu, această formulă va periclita negocierile, Cioloș a spus că nu.

ADVERTISING

”Eu nu cred că astfel de negocieri pot să aibă succes dacă se poartă doar emoțional. Și eu pot să mă înțeleg sau să nu mă înțeleg bine cu un om, dar asta nu înseamnă că nu discut cu el pentru un obiectiv. Plec de la premisa că suntem oameni maturi”, a spus Cioloș.

Ulterior, el a detaliat puțin pe subiectul convorbirilor purtate până acum: ”Am avut o discuție telefonică cu dl Cîțu în această dimineață și am convenit să ne vedem mâine după-amiază. A trebuit să confirm și cu dl Hunor Kelemen, care de principiu a fost de acord. Am avut un contact și cu dl Pambuccian, cu care, de asemenea, voi ține legătura”.

”Nu e intenția noastră de a negocia o majoritate cu PSD sau cu AUR”

Liderul USR a fost întrebat și cu ce șanse crede că pleacă, având în vedere că luni seară toate partidele s-au declarat împotriva unui guvern condus de el, iar foștii parteneri cu care acum vrea să refacă coaliția l-au trimis la ”aliații de la moțiune”, PSD și AUR.

”Genul ăsta de declarații publice sunt poziționări ale partidelor la început de discuții. Eu vreau să am discuții față în față. Nu e intenția noastră de a negocia o majoritate cu PSD sau cu AUR. Am spus-o foarte clar, nu avem compatibilități politice.

Obiectivul meu acum este să discut cu colegii de coaliție, eu sper să nu trebuiască să ajungem la 10 zile, e o perioadă de criză”, a răspun Cioloș.

Întrebat dacă, în cazul în care negocierile nu au succes, își va depune mandatul sau va merge până la votul din Parlament, liderul USR a spus că va analiza la momentul respectiv.

”Încă nu e de actualitate această situație, vom avea întâi discuții și apoi, în funcție de rezultat, vom decide cum mergem mai departe. Eu am intenția să mă duc până la capăt în ceea ce mă privește”, a mai spus Cioloș, care a adăugat că, evident, dacă va ajunge premier, își va da demisia din Parlamentul European.

Premierul desemnat Dacian Cioloș face declarații de presă

Premierul desemnat Dacian Cioloș face declarații de presă

Publicată de Dacian Cioloş pe Luni, 11 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇