Cioloș avertizează că o amânare a deciziei pe Schengen e riscantă: Vine Suedia

Cioloș avertizează că o amânare a deciziei pe Schengen e riscantă: Vine Suedia

Eurodeputatul Renew Europe Dacian Cioloș spune că demersurile politice privind aderarea României la Schengen trebuie să rămână foarte intense până în ultimul moment, ”pentru că vedem deja și spectrul amânării unei decizii din decembrie”.

”Eu știu că președinția cehă era foarte determinată să respecte dorința României de a avea acest subiect pe agendă, însă am mai spus-o și în alte rânduri, în Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă, altfel nu prea are sens să-l pui pe agendă, doar ca să demonstrezi că nu există susținere pentru subiectul respectiv”, a declarat Cioloș pentru RFI România.

ADVERTISING

El a precizat că președinția cehă garantase României și Bulgariei că va pune acest subiect pe agenda din decembrie, chiar dacă anumite state membre ar putea cere să nu fie pus, pentru că nu erau pregătite să susțină o decizie pozitivă și atunci ca să nu fie expuse public probabil că ar fi preferat să fie amânat.

”Dar acum probabil că, dacă România, Bulgaria și Croația nu au o certitudine a unei decizii pozitive, să existe și această discuție, însă din punctul meu de vedere e destul de riscant, pentru că din ianuarie încolo președinția Consiliului UE va fi asigurată de Suedia, unde știm că există complicații politice”, mai spus Dacian Cioloș.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declarațiile lui vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a spus miercuri că este posibil ca decizia privind aderarea României la spațiul Schengen să fie amânată.

„Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată”, a spus şeful statului.

CE recomandă extinderea spațiului Schengen

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, în raportul adoptat de Colegiul Comisarilor. Totuși, decizia rămâne la latitudinea statelor și ar putea fi luată la întrunirea Consiliului JAI din 8 – 9 decembrie.

ADVERTISING

La începutul lunii noiembrie, România a primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen, precum și calendarul pentru decizia de aderare a țării noastre la spațiul unic european.

În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au aprobat rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României la Schengen, iar opoziția politică din Suedia a vorbit despre riscurile pe care le-ar presupune primirea României și Bulgariei în Schengen.

Și Austria a anunțat că se opune intrării României și Bulgariei în Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇