Ciolacu: Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar. Romania e un scut (Video)

Ciolacu: Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar. Romania e un scut (Video)

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, care luni se află într-o vizită la Chișinău, spune că locul Republicii Moldova este doar alături de UE și România va acționa mereu ca un scut pentru ea.

Întrebat dacă nu consideră că ar trebui reevaluate acordurile de asistență militară ale Moldovei și apoi cele cu România, Ciolacu a amintit de prevederile constituționale ale țării vecine.

„Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar, cât cunosc eu Constituția Republicii Moldova, oferă o neutralitate.

ADVERTISING

În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, un lucru benefic pentru întreaga Europă și e o zonă în care România trebuie să se implice și mai mult alături de Republica Moldova.

România e un scut pentru Republica Moldova și așa trebuie să fie”, a răspuns Ciolacu la întrebarea pusă de un jurnalist moldovean, la conferința comună cu preşedintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Liderul de la București a spus că, de altfel, se află acolo tocmai pentru a oferi Moldovei ajutorul și expertiza de care are nevoie în parcursul său european.

ADVERTISING

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Nu există altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât intrarea în Uniunea Europeană. România trebuie să ajute Republica Moldova. România nu face un favor Republicii Moldova, România are obligaţia de a ajuta Republica Moldova pentru tot acest parcurs.

Am venit în delegaţie cu oameni cu expertiză în domeniu şi sperăm în perioada următoare să accelerăm această dimensiune parlamentară, fiindcă Republica Moldova trece perioada de tranziţie de uniformizare a legislaţiei Republicii Moldova şi a UE, lucru pe care România l-a parcurs acum mai mult timp, şi e păcat să nu lucrăm împreună la această legislaţie, astfel încât, fără a arde etape, să fim cât mai eficienţi şi să mărim ritmul Republicii Moldova să fie membru cu drepturi depline al UE", a mai spus liderul coaliției de guvernare.

ADVERTISING

El a insistat pe protecția pe care atât Moldova, cât și România trebuie să le-o ofere cetățenilor pentru a-i feri de efectele războiului.

"Avem de-a face cu un război de durată și cu un dictator care va fi greu să își redimensioneze dorințele, care ne va afecta pe toți, ne afectează pe toți. Şi dumneavoastră aveţi o inflaţie foarte mare, şi România. Este evident că cele două state trebuie să se ajute să depăşească aceste crize economice şi cetăţenii pe care îi reprezentăm astăzi trebuie ajutaţi să depăşească această perioadă cât mai repede şi trebuie susţinuţi de cele două guverne", a afirmat Ciolacu.

Conferință de presă susținută de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Marcel Ciolacu

Conferință de presă susținută de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Marcel Ciolacu

Publicată de Privesc.Eu pe Luni, 6 iunie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇