Ciolacu îi bate obrazul lui Iohannis și anunță că luni va fi gata studiul care va sta la baza reformei pensiilor

Ciolacu îi bate obrazul lui Iohannis și anunță că luni va fi gata studiul care va sta la baza reformei pensiilor

Dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare, majorarea pensiilor nu ar fi fost garantată, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu, care-i atrage atenția lui Klaus Iohannis că s-a intrat într-o zonă penibilă de anunțări de procente, de unde atunci când era Cîțu premier, zicea că nu sunt bani pentru pensii.

„Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare, fiindcă chiar dacă acum toată lumea își dă cu părerea și am intrat chiar într-o zonă penibilă de avansare de procente pentru a mări pensiile… Nu am nicio reținere să-i reamintesc președintelui Klaus Iohannis că atunci când era Florin Cîțu premier și nu aveam nici criză energetică, nici război în Ucraina, domnia sa spunea că nu sunt bani să creștem pensiile și trebuie să calculăm foarte bine”, a spus, vineri, Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

ADVERTISING

El a mai spus că liderii coaliției vor discuta pentru „a încheia această dispută - cine oferă mai mult pensionarilor”.

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor, trebuie să vedem contextul mai larg. Știu că s-au vehiculat tot felul de propuneri... 10%, 11%, dar haideți să vedem lucrurile în contextul mai mare.

Nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor. Și în condiţiile în care avem o inflaţie care trece de 15% eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie.

ADVERTISING

Și atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie o mai mare decât a fost ea până acum vehiculată. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, așa cum s-ar aștepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflația, dar eu cred că merită luate în considerare toate opțiunile și venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită, specială pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a spus, joi, Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că salariile trebuie să fie într-un fel, rezonabil, corelate cu inflația.

ADVERTISING

Reforma pensiilor: e gata studiul

Marcel Ciolacu a mai anunțat că luni, Banca Mondială va da Ministerului Muncii un studiu pe baza căruia va fi realizată reforma pensiilor, jalon prevăzut în PNRR.

„Cred că luni Banca Mondială, ştiţi că am luat consultat, adică nu eu, România şi Ministerul Muncii au luat un consultant pentru întocmirea unui studiu pe baza căruia se va face viitoarea lege. Avem jalon până la 31 decembrie şi cred că luni Banca Mondială va înainta acest studiu.

Normal că ministrul Muncii, Marius Budăi, va înainta premierului şi ce au convenit interministerial în ceea ce priveşte pensiile speciale. Ele au jalon (în decembrie - n.r.), celelalte pensii au jalon până în martie. Ne vom încadra în jalon, categoric. Haideţi să vedem raportul Băncii Mondiale”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

El a dat asigurări că nu există niciun risc ca România să rateze acest jalon.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇