Ciolacu avertizează în Bloomberg că vom vedea mulți ca Putin în Europa dacă Ucraina nu mai e ajutată

Ciolacu avertizează în Bloomberg că vom vedea mulți ca Putin în Europa dacă Ucraina nu mai e ajutată

Premierul român Marcel Ciolacu a avertizat, într-un interviu pentru Bloomberg, că o slăbire a susținerii pentru Ucraina se va traduce prin victoria lui Vladimir Putin și o propulsare a forțelor populiste în întreaga Europă.

Ciolacu spune, astfel, că guvernul său va continua să sprijine Ucraina pe mai multe planuri chiar dacă aliații au început să dea semne de oboseală, mai ales de când războiul dintre Israel și Hamas a pus în plan secund invazia Rusiei. Premierul crede că problemele din Orientul Mijlociu se vor rezolva, cel mai probabil, mai rapid decât războiul de la granița noastră.

ADVERTISING

„România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Ele sunt mai puțin importante decât precedentul care s-ar crea prin victoria Rusiei”, a spus Ciolacu pentru Bloomberg, arătând că deja forțele populiste și de extremă-dreapta care atacă ajutoarele pentru Ucraina și se lamentează pentru ruperea legăturilor cu Kremlinul au început să câștige tot mai multă susținere, alimentate de propaganda rusă, Germania fiind un exemplu în acest sens.

„Vă dați seama câți ca Putin am ajunge să avem printre anumiți politicieni populiști europeni?”, a întrebat Ciolacu retoric.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Liderii UE mențin public un front unit împotriva Rusiei în timp ce discută despre un al 12-lea pachet de sancțiuni prin care vor să dea o lovitură de 5 miliarde de euro comerțului cu Rusia. Dar semne că în spatele ușilor închise lucrurile nu stau chiar așa au fost vizibile, cel mai recent, în răspunsurile pe care premierul italian le-a dat celebrilor comedianți ruși Vovan și Lexus. Unul dintre ei a pretins că e un oficial african și Meloni i-a spus că mulți lideri europeni au obosit să susțină Ucraina și că acum s-ar căuta calea de ieșire acceptabilă pentru ambele părți, fără a fi distrus în acest proces dreptul internațional.

ADVERTISING

Bloomberg notează că România a jucat un rol cheie în continuarea exporturilor de cereale și Ciolacu a confirmat că țara noastră a crescut considerabil capacitatea de a transporta cerealele ucrainene, de la o jumătate de milion de tone pe lună, la începutul războiului, la 3 milioane de tone lunar și în curând se va ajunge la 4 milioane de tone.

Deși a refuzat să vorbească despre sprijinul militar pe care România îl oferă Kievului, Ciolacu s-a arătat convins că ajutorul nu va fi afectat pe niciun plan în urma alegerilor de la noi de anul viitor.

Premierul și-a reafirmat și sprijinul pentru aderarea la UE a Ucrainei și Moldovei, însă a recunoscut că e dificil să se obțină unanimitate pe acest subiect, mai ales având în vedere atitudinea pro-rusă a premierilor din Ungaria și Slovacia, Viktor Orban și Robert Fico.

Ciolacu spune însă că riscurile imediate în UE vin odată cu viitoarele alegeri și ascensiunea extremei drepte în blocul de 27 de membri.

„Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și, dacă vom ajunge să vedem mai multe voci extremiste în plen, ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a spus Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇