Cine sunt noii administratori ai Companiei de Drumuri: De la ONG-iști la „omul lui Bolojan”

Cine sunt noii administratori ai Companiei de Drumuri: De la ONG-iști la „omul lui Bolojan”

Ministerul Transporturilor a anunțat că au fost înlocuiți membrii Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Iată cine face parte acum din acest organism de conducere al CNAIR, societate responsabilă, printre altele, de construcția de autostrăzi, în România:

  • Mariana Ioniță este inginer constructor. A absolvit Universitatea Tehnică de Construcții București. A fost director al CNAIR, numită în locul lui Sorin Scarlat. A fost înlocuită de la conducerea companiei în septembrie 2021, la scurt timp după demisia lui Cătălin Drulă din funcția de ministru al Transporturilor. Locul ei, la conducerea CNAIR, a fost luat atunci de Cristian Pistol, fost consilier al lui Florin Cîțu.
  • Bogdan Pascu este un apropiat al lui Dan Voiculescu. E inginer mecanic, dar a absolvit și ASE. Menționează în CV că are un masterat într-un program româno-canadian. A fost deputat și președinte al Fundației pe care a înființat-o Dan Voiculescu.
  • Ștefan Ioniță este inginer de drumuri. Menționează în CV că are doctorat în domeniul „Roboți și Sisteme de producție”.
ADVERTISING

A fost inginer la Centrul de Studii Tehnice și Informatice (CESTRIN). În prezent este director al acestui centru. A fost director la CNADNR. Iar după restructurarea instituției, a condus și CNAIR, în timp ce Ministerul Transporturilor era în portofoliul PSD.

  • Cătălin Urtoi este inginer hidrotehnist. A ajuns să se preocupe de drumuri ca membru al Asociației „Împreună pentru A8” din Iași. A fost consilier al lui Lucian Bode, pe vremea când acesta era ministru la Transporturi. Acum este consilier al ministrului Sorin Grindeanu.
ADVERTISING

În urma conflictelor cu colegii din Asociație, Cătălin Urtoi și-a dat demisia din „Împreună pentru A8”. Iar asociația a anunțat că nu vrea să își mai asocieze numele cu el, din cauză că „nu și-a dorit decât să parvină”.

  • Adrian George Foghiș e din Oradea și are studii umaniste. A coordonat Zona Liberă Oradea, iar mai multe publicații l-au numit „omul lui Bolojan”. E secretar de stat la Ministerul Transporturilor, unde coordonează activitățile din sectorul feroviar.
  • Marius Sorin Ovidiu Bota este inginer în domeniul Mașini-Unelte și are un doctorat obținut al Oradea. A fost senator și apoi deputat social democrat și a reprezentat Maramureşul în Parlament.
  • Ion-Cosmin Petrescu a lucrat în domeniul oil&gass, a prezidat grupuri de lucru în programul IMM INVEST, a fost director la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și face parte din Consiliul de Administrație al Electrica SA.
ADVERTISING

Rămâne să aflăm dacă noul Consiliu de Administrație va schimba și conducerea executivă a CNAIR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇