Depășim 1.000 km de autostrăzi și drumuri expres, în 2023, și se deschide Golden Gate-ul românesc. Cum arată fiecare șantier (Video)

Depășim 1.000 km de autostrăzi și drumuri expres, în 2023, și se deschide Golden Gate-ul românesc. Cum arată fiecare șantier (Video)

După un an în care s-au inaugurat doar 13 km de autostradă și 18,5 km de drum expres, s-ar putea să avem record în ceea ce privește deschiderea de șosele noi, în 2023.

Dar și fără record, tot vom depăși, în acest an, pragul de 1000 de kilometri de șosea de mare vitează!

Și tot în 2023 ar urma să se deschidă, cu întârziere, podul peste Dunăre dintre Brăila și Tulcea, al treilea ca mărime din Europa și pe care pasionații de infrastructură l-au supranumit Golden Gate-ul românesc.

Anul 2022 a fost sărac în inaugurări de șosele de mare viteză.

Mai exact, la jumătatea lunii aprilie s-a deschis circulația pe primii 18,5 km de drum expres (DX) din România. Este vorba despre un tronson dintre Robănești și Piatra Olt din DX Craiova-Pitești. Și apoi lotul vecin, Piatra Olt - Slatina, lung de peste 20 de kilometri. Per total, 40 km de drum expres.

Apoi, abia la jumătatea lunii decembrie, s-au inaugurat și 13,17 km din autostrada Sibiu-Pitești (între Sibiu și localitatea Boița).

ADVERTISING

Per total – potrivit Asociației Pro Infrastructura (API) – putem circula acum, în România, pe 995 de km de șosea de mare viteză. În plus, sunt deschise șantiere pentru încă 500 de kilometri de autostradă și drum expres. Și s-au lansat licitații pentru încă 402 km de șosea de mare viteză.

Cine „sparge” borna de 1.000 de kilometri, în 2023?

Mai e nevoie de puțin peste 5 km de autostradă sau drum expres ca să ajungem să depășim pragul de 1.000 de kilometri de șosea de mare viteză.

E o distanță scurtă pentru orice șantier de șosea de mare viteză. Așa că primul constructor care își va încheia lucrările va fi cel care a depăși acest prag simbolic.

Potrivit API, cel mai probabil, un antreprenor turc va fi primul care își va încheia șantierul, în lunile mai-iunie.

Fie va fi vorba despre Nurol – care gestionează șantierul unui lot de 13,5 km din Autostrada A3 (între Nușfalău și Suplacul de Barcău) -, fie va fi Alsim Alarko, dacă ar putea inaugura 12 km dintr-un lot al Autostrăzii de Centura a Capitalei (dintr-un total de 16,3 km pe care ar urma să îi termine și să îi inaugureze până la toamnă).

ADVERTISING

Mai jos puteți vedea în ce stadiu se aflau, acum 3 săptămâni, lucrările la lotul de 13,5 km din A3 (în primul video).

Autostrada Transilvania A3, Nușfalău - Suplacu de Barcău, lotul filmat complet 22.12.22

Iată cum arăta și șantierul lotului 2 din Autostrada A0, luna trecută.

Pariu sigur: 78,5 km noi de șosea de mare vitează, în 2023

Asociația Pro Infrastructura (API) prognozează că parte dintre șoselele de mare viteză se vor inaugura cu siguranță, în 2023.

În cazul altora, depind mult de cum va lucra Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și de cât de harnici vor fi constructorii.

Și, nu în ultimul rând, există șosele a căror inaugurare în 2023 – deși nu imposibilă – e mai degrabă un vis frumos.

Iată ce șosele fac parte din fiecare categorie și despre câți kilometri de drum este vorba.

În primul rând, ar urma să fie gata cei aproape 30 de kilometri de care se ocupă cei 2 antreprenorii turci dintre care unul va fi primul care va inaugura kilometrul de șosea de mare viteză cu numărul 1.000.

ADVERTISING

Apoi, unul dintre cei 2 antreprenori turci - adică Alsim Alarko – ar trebuie să termine, tot în acest an, un lot de 16,93 km din Autostrada A0, de la Intersecția cu Autostrada Soarelui până în dreptul comunei Jilava. Iată cum arătau lucrările, la mijlocul lui noiembrie:

Autostrada A0 Sud, Lot 1, Tronson DN4 - Nod A2 | Alsim Alarko | 19.11.2022 #autostrada #a0 #lot1

În plus, potrivit API, UMB Spedition are șanse foarte mari să termine lucrările la porțiunea de 31,75 km dintre Valea Mare și Colonești a DX Craiova – Pitești.

Stadiul șantierului în decembrie 2022, în materialul video de mai jos:

DEx12 DRUM EXPRES Craiova - Pitesti | Tronson 3 Colonesti - Valea Mare | 03.12.2022

Tot în 2023 ar urma să se inaugureze, în sfârșit, podul peste Dunăre de la Brăila, cu o lungime de 2,19 km și a drumurilor de legătura care duc spre Smârdan (pe malul dinspre Brăila) și spre Jijila (pe malul dinspre Tulcea).

Iată podul și situația șantierelor drumurilor de legătură, în prima jumătate a lunii decembrie 2022:

Pod suspendat peste Dunăre la Brăila și drumurile de legătură - 11.12.2022

Șanse mari pentru încă 32 km de șosea de mare viteză

Deși contratul îi permite să aștepte până în 2024, UMB Spedition are șanse mari să inaugureze, în 2023, cel puțin 10 km din lotul 2 din semicercul nordic al Autostrăzii A0. Dar ar putea să finalizeze chiar întregul șantier, întins pe 19 km, de la intersecția viitoarei autostrăzi cu DN1 până la intersecția cu DN2, susține Asociația Pro Infrastructura.

Iată cum arăta șantierul, înainte de Crăciun:

Autostrada A0 Nord, Nod rutier DN1, Lot 2 UMB, 24.12.2022, #A0, #Autostradadecentura

La fel, deși are timp până în 2024, antreprenorul austriac Strabag se grăbește să termine până în decembrie cel puțin 13 din cei 19 km ai Drumului expres (DX) care va lega Oradea de Autostrada Transilvania.

Iată imagini de pe șantier, din luna noiembrie 2022:

Drumul de legătură Centura Oradea - Autostrada Transilvania, filmat complet 11.11.22

Pro Infrastructura preconizează că UMB poate termina tot lotul, iar Strabag, măcar 13 km. Per total, deci: șanse bune pentru inaugurarea a încă 32 km de șosea de mare viteză.

Iar asta înseamnă că, în 2023, s-ar putea inaugura 110,5 km de șosea de mare viteză.

Asta, în condițiile în care, în anii trecuți s-au inaugurat șosele de mare viteză în lungime de: circa 53 km (în 2022), circa 30 km (în 2021) și aproximativ 60 km (în 2020).

Doar pe autostradă, de la Târgu Mureș la Cluj-Napoca, chiar în acest an?

Asociația Pro Infrastructura susține că n-ar fi exclus ca asocierea dintre firmele Strabag și Geriger să termine, la limită, în luna decembrie, cei 15,6 km din Autostrada A3, dintre Chețani și Câmpia Turzii.

E un segment de autostradă pe care a lucrat Straco. Firma a realizat doar 40% dintre lucrări înainte să se blocheze din cauza datoriilor și să îi fie reziliat contractul.

După ce se va construi și această porțiune de drum, șoferii vor putea circula doar pe autostradă de la Târgul Mureș până la Cluj-Napoca.

Deși nu e imposibilă, această inaugurare este improbabilă. Potrivit CNAIR, ordinul de începe a lucrărilor s-a dat abia pe 21 noiembrie 2022. Cu alte cuvinte, noul constructor abia și-a făcut organizarea de șantier, ca să se apuce de treabă. Termenul de finalizare a lucrărilor din contractul încheiat de Strabag ș Geiger cu CNAIR nu e 2023, ci 2024.

Dacă, însă, asocierea austro-germană ar reuși să termine lucrările și să inaugureze drumul, am deschide un număr record de 126 km de șosea de mare viteză, în 2023!

Spotmedia.ro va urmări evoluția fiecărui proiect și vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇