CEDO obligă statul român să-i plătească aproape 10.000 de euro Monicăi Macovei, după ce-a fost condamnată că i-a zis lui Dan Șova ”corupt”

CEDO obligă statul român să-i plătească aproape 10.000 de euro Monicăi Macovei, după ce-a fost condamnată că i-a zis lui Dan Șova ”corupt”

Monica Macovei a câștigat la CEDO, în speța în care a contestat condamnarea primită în 2013 în procesul intentat de Dan Șova. Fostul social-democrat o dăduse în judecată pe Macovei pentru calomnie, după ce aceasta spusese public ca el e ”corupt”.

Procesul a început în octombrie 2009 și Șova a cerut 500.000 de lei despăgubire. Șova a spus că afirmația lui Macovei că ”parlamentarii PSD Victor Ponta și Dan Șova sunt corupți” i-au afectat imaginea publică și i-au adus atingere reputației morale și profesionale, precum și demnității.

ADVERTISING

În octombrie 2010, Tribunalul București a respins cauza lui Șova, pe motiv că fapta nu există, însă fostul social-democrat a făcut apel. Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Șova și a obligat-o pe Macovei să-i plătească despăgubiri de 10.000 de lei, aproximativ 2.300 de euro.

Atât Șova, cât și Macovei au contestat și decizia CAB. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ambele recursuri și a menținut decizia CAB. Decizia a fost dată pe 7 noiembrie 2013 și motivată pe 3 martie 2014, moment în care Macovei a contestat-o la CEDO.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Decizia CEDO: Ce daune a cerut Macovei și cu ce-au fost de acord magistrații

Fostul europarlamentar român a contestat că dreptul său la liberă exprimare a fost încălcat, fapt cu care CEDO a fost de acord.

”Dreptul la libera exprimare constituie un drept fundamental într-o societate democratică, una dintre principalele condiții pentru progres și pentru împlinirea cetățenilor săi. (…)

Curtea constată că instanțele naționale nu au găsit soluția care să aducă echilibru între protejarea reputației lui Dan Șova și protejarea dreptului la liberă exprimare al Monicăi Macovei”, arată CEDO.

ADVERTISING

Astfel, statul român trebuie să îi plătească lui Macovei 9.505 euro, cu titlul de cheltuieli de judecata, daune materiale și daune morale.

Macovei ceruse și 30.000 de euro daune pentru suferința și stresul psihic cauzate de atacurile lui Dan Șova, după sentința ICCJ, dar această cerere i-a fost respinsă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇