Ciucă nu e îngrijorat de rezoluţia olandezilor împotriva aderării României la Schengen. Are propria interpretare

Ciucă nu e îngrijorat de rezoluţia olandezilor împotriva aderării României la Schengen. Are propria interpretare

România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar rezoluţia votată în Parlamentul olandez nu este una de respingere, ci una care cere clarificări din partea ţării noastre şi Guvernului privind respectarea statului de drept, corupţia şi crima organizată, spune premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a mai spus că ministrul de Interne Lucian Bode a transmis o scrisoare omologului său olandez prin care îl invită în România pentru a face verificări pe acest subiect.

ADVERTISING

„Am făcut şi vom mai face ceea ce trebuie, astfel încât să ne convingem toţi partenerii din UE că România a îndeplinit criteriile de aderare la Spaţiul Schengen şi acest lucru e dovedit de comisia de verificare, unde au fost reprezentanţi din toate statele UE, iar rezultatul va fi prezentat pe 26 şi atunci vom avea o dovadă clară.

În Parlamentul olandez a fost adoptată o rezoluţie, nu e un raport de respingere a aderării, ci e un raport care solicită clarificări despre aspectele legate de statul de drept, corupţie şi crima organizată. Am înţeles că e nevoie de anumite clarificări.

ADVERTISING

La întâlnirea cu premierul Rutte de la Cincu, am exprimat deschiderea să punem la dispoziţie toate datele. Dl Bode a transmis o scrisoare către omologul său olandez pentru a putea să vină să clarificăm toate aspectele” a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a adăugat că, în cazul în care mai sunt anumite lucruri de lămurit, aşa cum cere Olanda, România are toată deschiderea să facă acest lucru.

„Cert e că ţara noastră a îndeplinit şi va continua să îndeplinească toate cerinţele pentru aderarea la Spaţiul Schengen. România a probat, practic sunt peste 2,7 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa României şi au făcut-o în condiţii de siguranţă.

ADVERTISING

Nu vrem să folosim doar acest motiv pentru aderare, nu este un pachet de cerinţe pe care le-a îndeplinit. Dacă în Olanda sunt anumite lucruri de lămurit, suntem aici, le lămurim şi sunt convins că vom avea demersuri de îndeplinit în continuare astfel încât să le îndeplinim”, a completat Ciucă.

La rândul său ministrul de Interne a precizat că va continua acest proces diplomatic în vederea aderării la Spaţiul Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇