Ce prevede actul adițional semnat de liderii Coaliției de guvernare (Document)

Ce prevede actul adițional semnat de liderii Coaliției de guvernare (Document)

Criza declanșată după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății s-a încheiat cu un act adițional la Acordul de Guvernare.

Astfel, între altele, cei de la USR PLUS au avut succes cu una dintre solicitări și anume ca premierul să se consulte cu coaliția înainte de a mai remania un alt ministru din cabinet. Revocarea se va face, așadar, după o dezbatere în coaliție.

”Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție. (...)

ADVERTISING

Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”, se arată în actul adițional obținut de SpotMedia.ro.

De asemenea, performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Actul mai stabilește că ședințele de coaliție vor avea loc în fiecare zi de luni.

Prioritățile Coaliției

Liderii formațiunilor au stabilit ce priorități are coaliția, dar și ce planuri are pe viitor.

Astfel, vaccinarea rămâne prioritară. În plus, ”Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern”.

Coaliția promite totodată că reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.

ADVERTISING

Alte priorități:

  • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.
  • Adoptarea legilor pe justitie până la final de an (...)
  • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție

De asemenea, Coaliția creează un ”grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului”.

Iată cum s-a desfășurat ședința de 6 ore a Coaliției de guvernare - După 6 ore de discuții, liderii coaliției s-au înțeles și au semnat un acord suplimentar. USR PLUS anunță mâine dimineață propunerea pentru Ministerul Sănătății


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇