După 6 ore de discuții, liderii coaliției s-au înțeles și au semnat un acord suplimentar. USR PLUS anunță mâine dimineață propunerea pentru Ministerul Sănătății

După 6 ore de discuții, liderii coaliției s-au înțeles și au semnat un acord suplimentar. USR PLUS anunță mâine dimineață propunerea pentru Ministerul Sănătății

După 6 ore de discuții, liderii coaliției de guvernare par să fi găsit o soluție la criza politică declanșată după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății.

Discuția, a doua pe acest subiect după cea de luni (încheiată fără concluzii), a început la ora 16:00 și s-a încheiat la ora 22:00.

La fix, liderii coaliției au ieșit la declarații, scurte!, fără să accepte și întrebări din partea jurnaliștilor.

Între altele, Ludovic Orban, șeful PNL și al Camerei Deputaților, a anunțat că s-a semnat un act adițional la acordul de constituire a coaliției.

La rândul său, europarlamentarul Dragoș Tudorache, președinte executiv al PLUS, a anunțat că USR PLUS va face abia miercuri dimineață nominalizarea pentru Ministerul Sănătății.

În fine, premierul Florin Cîțu s-a mulțumit să afirme că guvernul merge înainte, iar mai importantă acum este campania de vaccinare.

SpotMedia.ro a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații de la ședința Coaliției:

Primul care a vorbit a fost șeful PNL, Ludovic Orban:

După 2 zile de discuții serioase, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție. O completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în parteneri, să ducă la îmbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției.

ADVERTISING

Formațiunile care constituie coaliția sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au.

Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează pentru un dialog bazat pe respect, încredere, solidaritate și suntem preocupați de o guvernare care să ducă la o îmbunătățire a vieții cetățenilor.

Dan Barna, co-președinte USR PLUS:

Am depășit o situație delicată. După cele 2 zile deloc simple și după discuții care au avut și momente delicate, avem o completare a acordului coaliției. Avem toată încrederea că prin ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în lupta cu COVID și să scoatem țara din pandemie (...)

Campania de vaccinare rămâne prioritatea Guvernului. Vaccinați-vă și convingeți-i și pe cei dragi să se imunizeze!

Dragoș Tudorache, președinte executiv al PLUS:

Ca urmare a înțelegerii, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății. O veți afla mâine dimineață (nominalizarea la MS - n.red.).

Kelemen Hunor, liderul UDMR:

Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, coaliția nu are alternativă, mă bucur că am reușit să ajungem la un consens în ce privește continuarea guvernării. În actul adițional nu există lucruri extravagante. Sunt lucuri care vor asigura o funcționare coerentă, decizii coerente în coaliție și câteva puncte accentuate, scoase din programul de guvernare fără să adăugăm nimic la programul de guvernare. Important este să găsim soluții, să luăm decizii prin care întărim încrederea oamenilor în Guvern. Vom duce programul de guvernare la îndeplinire.

ADVERTISING

Premierul Florin Cîțu a fost ultimul care a luat cuvântul:

Coaliția merge mai departe. Azi s-a făcut un pas important. Sunt foarte bucuros că ne asumăm în coaliție ca obiectiv principal campania de vaccinare. E important să fie o campanie de succes. De mâine vom avea un ministru al Sănătății, va prelua un portofoliu dificil. Va avea susținerea mea.

22:00 - Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat. Liderii au semnat un nou acord, transmite Digi 24. Potrivit documentului, premierul se va consulta cu membrii coaliției înainte de a remania un ministru din propriul cabinet.

În scurt timp, liderii coaliției de guvernare vor ieși la declarații.

21:38 - USR PLUS va anunța abia mâine propunerea pentru Ministerul Sănătății, conform unor surse politice citate de televiziunile de știri.

21:00 - Digi 24 informează că PNL ar fi fost de acord cu condiția celor de la USR PLUS, iar viitoarele remanieri vor avea loc doar după consultări în coaliția de guvernare.

19:30 - S-a reluat ședința coaliției de guvernare.

19:15 - Potrivit Digi24, cei de la USR PLUS ar fi venit cu o listă de solicitări, dar nu s-ar fi ajuns nici de această dată la o concluzie. Conform sursei citate, nu vom afla nici de această dată care este propunerea pentru fotoliul de la Sănătate.

ADVERTISING

Rămâne de văzut ce ne anunță politicienii la sfârșitul întrunirii.

19:00 - După aproape 3 ore de discuţii, ședinţa s-a întrerupt şi va fi reluată la ora 19:30, relatează Agerpres. Liderii coaliției au luat doar o scurtă pauză.

18:30 - La această oră, premierul Florin Cîțu are programată o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform agendei oficiale.

18:00 - Premierul Florin Cîţu a plecat la Guvern, în jurul orei 18,00, pentru o întâlnire cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar urmează să se întoarcă la Parlament.

17:21 - Despre criza din coaliție a vorbit și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a comentat marți că „partenerii de coaliție fac 4 ore pe zi de terapie pe ciolan în loc să guverneze! România reală este în colaps”.

Tot din PSD a comentat situația și Gabriela Firea: „Este deplorabil cum partenerii acestei coaliții nocive de guvernare sunt capabili să recurgă la orice mijloace – de la minciună și manipulare până la falsuri oribile și uz de fals -, pentru interesul LOR politic. Nu doar că i-au mințit pe români și au măsluit datele pandemiei, dar acum au ajuns să se mintă și să se amenințe unii pe alții, în interiorul guvernării și să falsifice documente publice”.

17:08 - Un alt lucru ce ar trebui stabilit în cadrul Coaliției este cine va prelua conducerea Ministerului Sănătății. Pe surse au apărut mai multe nume, însă și declarații din partea fostului ministru. Voiculescu a spus luni că ar putea fi chiar el cel propus de USR-PLUS.

Acum, Digi24 prezintă un alt scenariu, care arată că tensiunile nu sunt doar între Alianță și PNL, dar și între USR și PLUS. Astfel, dacă medicul Adrian Wiener ar avea susținerea Coaliției, PLUS insistă cu Ioana Mihăilă, pe motiv că Wiener e membru USR.

Dacă Mihăilă ar ajunge ministru, ea ar urma să-l numească consilier onorific chiar pe fostul ministru, Vlad Voiculescu.

15:56 - Pe surse apăruse în cursul zilei și informația că liderii USR-PLUS merg la masa negocierilor cu dorința de a fi evaluat periodic și premierul. Chestionat pe acest subiect, Orban a răspuns:

„Este permanent supus unei evaluări sine qua non. Normal. Premierul participă la şedinţele coaliţiei, premierul conduce Guvernul. Asta e aşa – hai să deschidem un nou subiect”.

15:44 - Înainte să intre la ședința Coaliției, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că vor fi reglementate câteva chestiuni astfel încât să fie îmbunătățită funcționarea Coaliției.

Rugat să comenteze informațiile despre condițiile impuse de USR-PLUS, Orban a reiterat că PNL nu negociază Constituția.

„Aici nu e vorba de USR-PLUS. Premierul face evaluări ale miniştrilor, evident. Acest lucru îl face periodic. Premierul este principalul responsabil pentru buna funcţionare a Guvernului şi pentru îndeplinirea obiectivelor programului de guvernare, pe fiecare domeniu de activitate.

Evident, suntem de acord cu orice dialog, cu orice evaluare, cu orice chestiune, până la punctul în care nu putem accepta să fie afectate atribuţiile, competenţele constituţionale. Nu putem să schimbăm Constituţia.

Cel care decide dacă un ministru poate sau nu poate continua, sigur după o consultare a argumentelor în cadrul coaliţiei sau în discuţiile cu partidul care susţine un ministru, decizia în ultimă instanţă aparţine premierului şi la decizie participă şi preşedintele României”, a declarat Ludovic Orban, rugat să comenteze informațiile de peste zi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇