Ce înseamnă votul PE pentru sancționarea statelor care nu respectă drepturile LGBTIQ+, inclusiv România

Ce înseamnă votul PE pentru sancționarea statelor care nu respectă drepturile LGBTIQ+, inclusiv România

Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluție care propune sancționarea statelor care nu respectă drepturile LGBTIQ+, inclusiv România, alături de Polonia și Ungaria.

În esență, este o rezoluție despre dreptul la liberă circulație al cuplurilor de același sex , dar care ar putea avea la București efectul unei unde de șoc manipulabile: șase eurodeputați români, toți din grupul Renew Europe, au votat pentru această rezoluție: este acesta un vot contra României?

Ce spune rezoluția:

  • Căsătoriile sau parteneriatele înregistrate într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, iar soții și partenerii de același sex ar trebui tratați în același mod ca și cei de sex opus. În urma hotărârii Curții Europene de Justiție „Coman & Hamilton”, care a constatat că dispozițiile referitoare la „soț/soție” din Directiva privind libera circulație se aplică și cuplurilor de același sex, Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României, în cazul în care Guvernul nu actualizează legislația națională pentru a reflecta această hotărâre.
  • Îndeamnă toate țările UE să accepte ca părinți legali adulții menționați în certificatul de naștere al unui copil. În general, deputații doresc ca familiile LGBTIQ să aibă același drept la reîntregirea familiei ca și cuplurile de sex opus și familiile acestora. Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, familiile ar trebui să beneficieze de același tratament în întreaga UE.
  • Ia act de discriminarea cu care se confruntă comunitățile LGBTIQ din Polonia și Ungaria. Solicită luarea unor măsuri suplimentare la nivelul UE (proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, măsuri judiciare și instrumente bugetare) împotriva acestor țări.
ADVERTISING

Renew Europe explică votul pentru această rezoluţie

"USR PLUS rămâne consecvent cu valorile partidului, pe care le-a apărat și susținut în toate contextele, iar delegația din Parlamentul European a votat rezoluția pentru că apără drepturile minorităților și luptă împotriva discriminării de orice natură.

Mențiunea la România - dar și cele care fac referire la alte state membre - este una clară și face referire doar la legalitate, unde nu sunt dubii. Nu europarlamentarii spun sau votează contra României, cum încearcă unii să mintă, ci există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene pe cazul Coman pentru discriminare și nerecunoașterea drepturilor câștigate într-un stat UE. Prin această decizie CJUE cere României să recunoască dreptul la liberă circulație al unui cetățean.

Votul nostru a fost pentru apărarea acestor drepturi de care se bucură și românii - inclusiv cel de liberă circulație în UE - recunoscute deja de statul român, dar neaplicate într-un caz concret", explică pentru Spotmedia Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe.

"E o decizie CJUE care trebuie respectată, se referă la dreptul de liberă circulație pentru cupluri, inclusiv de același sex. Decizia CJUE este obligatorie și rule of law e aceeași pentru toată lumea", spune şi europarlamentarul Ramona Strugariu (Renew Europe), unul dintre cei care au votat "pentru", într-o declaraţie pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING

"Toate statele membre trebuie să respecte asta. Nu suntem speciali. Suntem parte a unor angajamente, dreptul la libera circulație e parte fundamentală a acestor angajamente, iar legea e lege", explică aceasta.

"România va pierde bani pentru că politicieni populiști preferă să mângâie orgoliul pseudo-naționalist în loc să respecte legea", scrie europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe), care explică votul dat Rezoluției, pentru că România trebuie să respecte nu doar legile ei, ci și deciziile CEDO și CJUE.

Să nu mori cu dreptatea în mână este un principiu pentru care lupt. România trebuie să respecte nu doar legile ei, ci...

Publicată de Nicu Ștefănuță pe Marţi, 14 septembrie 2021

Rezoluția referitoare la drepturile persoanelor LGBTIQ în UE a fost adoptată cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri.

Cum au votat europarlamentarii români

Pentru această rezoluție au votat: Dacian Cioloș, Dragoș Pâslaru, Ramona Strugariu, Nicolae Ștefănuță, Dragoș Tudorache, Alin Mituță, toţi din grupul Renew Europe.

Social-democrații români au făcut grup discordant în rândul socialiștilor europeni și au votat împotriva acestei rezoluții, cot la cot cu unii liberali. Carmen Avram, Adrian-Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru, Maria Grapini, Iulian Claudiu Manda, Dan Nica, Rovana Plumb, Mihai Tudose, Traian Băsescu, Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Gheorghe Hava, Marian-Jean Marinescu, Eugen Tomac, Cristian Terheș, Loránt Vincze sunt cei și-au exprimat votul "contra".

ADVERTISING

S-au abținut de la vot Vlad Marius Botoş (USR PLUS), Vlad Gheorghe (USR PLUS) și liberalii Dan Motreanu, Siegfried Mureșean, Vlad Nistor, dar şi Iuliu Winkler de la UDMR.

Au lipsit de la vot Victor Negrescu (PSD), Corina Crețu (PRO România) și Rareș Bogdan (PNL).

Vot la indigo cu acela din cazul "Matic"

La finalul lunii iunie, o speță similară, un proiect care viza protejarea drepturilor femeilor, Raportul Matic, a făcut obiectul unei retorici manipulatorii la București, orchestrate de social-democrați și liberali, care au decupat din text doar trimiterile la minorități sexuale, pretinzând că despre asta a fost votul.

Și atunci, eurodeputații Renew Europe și-au asumat un vot favorabil (cu o abținere) în vreme ce liberalii fie au votat contra, fie s-au abținut sau nu au intrat la vot. Social-democrații nu au votat, deși croatul Predrag Matić este membru în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D).

Și pentru că raportul Matić a fost votat de europarlamentarii USR PLUS, toată dezbaterea românească a fost parazitată de vestea șocantă că Dacian Cioloș vrea ca bărbații să nască și să alăpteze.

N. întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere, fără discriminare pe criterii de identitate de gen;

raportul Matić

Acesta e singurul articol decupat din raportul de 25 de pagini, raport care recomandă statelor membre UE - pentru că nu are putere de lege - să protejeze femeia și să îi garanteze acces nediscriminatoriu la drepturile fundamentale (viață, sănătate, demnitate), mai ales în contextul în care pandemia și restricțiile sociale au dus, pe de o parte,  la creșterea cazurilor de violență domestică îndreptată contra femeii și, pe de altă parte, a furnizat justificări abuzive în sistemul medical pentru a nu trata femeia („sistemul e supra-încărcat din cauza Covid, avortul nu e o prioritate”).

Pericolul retoricii antiminorități sexuale și al fake news-urilor speculate naționalist

Interpretările trunchiate ale politicienilor care mai degrabă vor voturi la București decât protejarea drepturilor tuturor cetățenilor la nivelul Uniunii Europene, adică ceea ce face obiectul mandatului unui eurodeputat, au efect de bumerang în România, unde atât o facțiune consistentă din PNL, cât și PSD și AUR se bat pentru felia conservatoare a electoratului, dar fără a propune o agendă socială reală, ci doar speculații naționaliste.

Sondajele și realitatea de pe teren arată că AUR și PSD sunt cele care capitalizează aceste teme manipulate în cheie naționalistă și tradiționalistă, în vreme ce PNL mai degrabă pierde.

Vezi şi: Bătaia pe Biserică: De ce vrea Ludovic Orban să curteze electoratul de tip AUR

Citeşte şi alte texte semnate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇