CCR amână o decizie referitoare la numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ

CCR amână o decizie referitoare la numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ

Curtea Constituţională a amânat până pe 11 noiembrie sesizările PNL şi USR privind numirea prin votul în plenul reunit al Parlamentului a lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, potrivit unor surse ale instituţiei.

Judecătorii CCR au amânat şi obiecţia formulată de USR privind numirea senatorului USR George Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

ADVERTISING

În sesizarea depusă la CCR, liberalii susţin că Iordache nu a întrunit numărul necesar de voturi. Potrivit PNL, acesta a obţinut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind să fie votat de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi nu doar a celor prezenţi.

De asemenea, ei susţin că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia legală referitoare la buna reputaţie profesională şi morală, prevăzută de Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ.

ADVERTISING

PNL invocă inclusiv definiţia cuvântului „reputaţie”, conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, pentru a susţine că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu ”bunul renume” sau cu buna părere publică favorabilă, ceea ce contravine prevederii legale.

PNL reclamă şi inexistenţa procedurii de audiere a candidaţilor pentru Consiliul Legislativ în comisiile parlamentare de specialitate.

ADVERTISING

Un alt argument invocat de liberali este acela că preşedintele Consiliului Legislativ nu trebuie să fie membru al unui partid politic, prevederea legală la care fac referirea fiind cea potrivit căreia ”personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice”, considerând că şi preşedintele instituţiei este vizat în acest caz.

Şi grupurile parlamentare ale USR au sesizat CCR privind numirile făcute de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, a anunţat liderul USR Dan Barna.

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇