Bulgaria rămâne în blocaj politic. Dizolvarea Parlamentului, tot mai aproape

Bulgaria rămâne în blocaj politic. Dizolvarea Parlamentului, tot mai aproape

Al doilea cel mai mare partid din Bulgaria, formaţiunea anticorupţie ‘Continuăm Schimbarea’ (PP), a renunţat vineri la planul de a forma un guvern, după ce nu a reuşit să obţină sprijinul parlamentului, unde nu există o majoritate, prelungind astfel blocajul politic.

Bulgaria este în criză politică din 2020, când mii de cetăţeni au ieşit în stradă pentru a protesta față de corupţia la nivel înalt, extrem de răspândită.

Cele mai recente alegeri anticipate, care au avut loc la 2 octombrie şi care au fost al patrulea scrutin electoral în mai puţin de doi ani, au rămas indecise. După ce partidul GERB, de centru-dreapta, al fostului premier de lungă durată Boiko Borisov, nu a reuşit să obţină sprijin în parlament pentru un cabinet tehnocrat luna trecută, vineri a venit rândul PP să renunţe la mandat, ceea ce amplifică perspectiva unui nou scrutin anticipat în primăvară.

ADVERTISING

Cu 114 de voturi împotrivă şi 63 pentru, parlamentarii au respins lista de priorităţi naţionale pregătită de PP în încercarea de a obţine sprijin pentru un guvern minoritar împreună cu un partener mai mic, Bulgaria Democrată.

Principalul rival al PP, GERB, şi partidul pro-rus Renaşterea au votat împotrivă, în timp ce alte trei facţiuni politice, inclusiv socialiştii, foşti aliaţi ai PP, s-au abţinut.

Preşedintele Rumen Radev va trebuie să desemneze acum un alt partid politic care să încerce să formeze un guvern. Dacă şi această încercare finală va eşua, Radev va dizolva parlamentul şi va cere organizarea unui scrutin anticipat în două luni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Luni, îi vom returna preşedintelui mandatul (de formarea a guvernului) neîndeplinit", a spus purtătorul de cuvânt al PP.

Eşecul instalării unui guvern cu puteri depline în actualul mandat parlamentar ar putea pune în pericol planul Bulgariei de a adera la zona euro în 2024. Blocajul ar întârzia de asemenea reformele atât de necesare pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi ar putea afecta absorbţia eficientă a miliardelor de euro din fondul de redresare al UE.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇