Bulgaria e și ea copleșită: va trimite bolnavi de COVID-19 în străinătate

Bulgaria e și ea copleșită: va trimite bolnavi de COVID-19 în străinătate

Cel de-al patrulea val pandemic s-a agravat în Bulgaria, țară care se află pe ultimul loc din UE în ceea de privește rata vaccinării. Cu spitalele excedate, autoritățile de la Sofia au decis să tirmită bolnavi și în străinătate.

Ministrul sănătăţii, Stoycio Katsarov spune că se vor confrunta cu „probleme uriaşe”, în cazul în care curba de contaminare nu scade în următoarele 10 până la 15 zile.

citizen


"Capacitatea noastră în ceea ce priveşte personalul şi ventilatoarele este aproape epuizată, va trebui să căutăm ajutor în străinătate", a avertizat el, la Nova TV.

"Se poartă discuţii cu UE pentru a transfera pacienţi în alte ţări, dacă se va ajunge acolo", a adăugat ministrul bulgar, care a mai spus că nu este exclus un nou lockdown.

În pofida introducerii necesităţii prezentării certificatului de vaccinare în restaurante şi centre comerciale, experţii raportează că valul actual ar putea provoca între 5.000 şi 9.000 de infectări zilnice în următoarele două săptămâni, într-o ţară cu o populaţie de 6, 9 milioane de locuitori.

Bulgaria şi România au cele mai scăzute rate de vaccinare din UE ca urmare a gradului ridicat de răspândire a teoriilor conspiraţiei şi a neîncrederii populaţiei în autorităţi. Doar 24% din bulgari şi 33% din români s-au vaccinat complet.

Centrele de vaccinare din Bulgaria au raportat o creştere a numărului de persoane care au venit să se vaccineze după anunţarea joi a introducerii certificatului de vaccinare. Astfel, de trei ori mai multe persoane s-au vaccinat vineri faţă de săptămâna precedentă.

citizen

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇