Blocajul din coaliție a anulat ședința de guvern. Ciucă și Ciolacu amână o decizie privind data prezidențialelor pentru săptămâna viitoare

Blocajul din coaliție a anulat ședința de guvern. Ciucă și Ciolacu amână o decizie privind data prezidențialelor pentru săptămâna viitoare

Blocajul din coaliţie, unde PSD şi PNL nu reuşesc să se pună de acord când să organizeze alegerile prezidenţiale, a făcut ca şedinţa de guvern programată pentru joi să fie anulată.

Guvernul urma să adopte hotărârea cu calendarul alegerilor prezidenţiale, în septembrie.

Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor este 2 iulie.

Însă discuţiile din coaliţie, de la întâlnirea de miercuri seara, nu au dus la nicio decizie, aşa că totul a rămas în pom.

Joi dimineaţă, Nicolae Ciucă a venit la Palatul Victoria pentru o nouă discuţie cu premierul Marcel Ciolacu. Ulterior, i s-au alăturat şi alţi lideri din PNL.

ADVERTISING

Au decis două variante de lucru: primul tur să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

Decizia finală urmează să fie luată marţi, au precizat surse politice.

Dacă se ajunge la un acord, tot săptămâna viitoare ar urma să se dea şi hotărârea de guvern care stabileşte clar calendarul desfăşurării scrutinului.

De ce s-a sucit PNL

PNL îşi doreşte păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin. 

ADVERTISING

Liberalii mai spun că primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educaţional. 

În plus, potrivit PNL, campania în luna august ar fi extrem de greu de realizat, din cauza condiţiilor meteo şi a perioadei de concedii, ceea ce ar duce la un dezinteres din partea populaţiei. Astfel, spun aceştia, nu ar exista o dezbatere suficientă pentru cea mai importantă poziţie în stat, cea de preşedinte. 

ADVERTISING

Aceste două argumente (legate de şcoală şi concedii) erau însă bine cunoscute şi în martie când coaliţia a decis devansarea prezidenţialelor pentru septembrie.

Aşa că social-democraţii spun că există deja o decizie în coaliţie pentru organizarea prezidenţialelor în septembrie, acceptată şi de liberali la momentul în care a fost luată. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇