Biden l-a sunat pe Putin. Variante despre convorbire, de la Casa Albă și Kremlin

Biden l-a sunat pe Putin. Variante despre convorbire, de la Casa Albă și Kremlin

Noul preşedinte american Joe Biden a avut marţi o convorbire cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru prima dată de la instalarea sa la Casa Albă.

citizen

Au fost abordate mai multe subiecte aflate în centrul unor tensiuni dintre cele două ţări, relatează AFP.

citizen

''L-am contactat pe preşedintele Putin în această după-amiază cu intenţia de a discuta despre dorinţa noastră de a prelungi cu cinci ani tratatul bilateral de reducere a arsenalului nuclear Noul START (care expiră la începutul lunii februarie, n.red.), dar şi pentru a reafirma sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii persistente a Rusiei'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Joe Biden şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la ''otrăvirea'' lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus arestat de Moscova pe 17 ianuarie la revenirea în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după otrăvirea cu agent neurotoxic din familia Noviciok.

citizen

Despre convorbire a comunicat oficial și Putin, însă pe alt ton. Kremlinul a transmis că președintele rus a susținut o ”normalizare” a relaţiilor ruso-americane.

Putin a ''menţionat că o normalizare a relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite ar răspunde intereselor ambelor ţări, dar şi celor ale întregii comunităţi internaţionale, având în vedere responsabilitatea specială (a acestor două state) în ceea ce priveşte menţinerea securităţii şi stabilităţii în lume'', a indicat preşedinţia rusă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇