Azi începe Congresul PPE de la București, cu 2.000 de delegați din peste 40 de țări. Care sunt principalele obiective

Azi începe Congresul PPE de la București, cu 2.000 de delegați din peste 40 de țări. Care sunt principalele obiective

În perioada 6-7 martie 2024 are loc, la Romexpo, în Bucureşti, Congresul Partidului Popular European (PPE), în prezenţa a peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări.

La eveniment participă toţi şefii de state şi de guverne şi preşedinţii de partide din partea PPE, alături de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi toţi comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE.

Cei 11 şefi de stat şi de guvern din UE care vor lua cuvântul la congres sunt:

  • preşedintele României, Klaus Iohannis
  • premierul finlandez Petteri Orpo
  • premierul luxemburghez Luc Frieden
  • premierul suedez Ulf Kristersson
  • premierul cipriot Nikos Christodoulides
  • cancelarul austriac Karl Nehammer
  • premierul irlandez Leo Varadkar
  • premierul croat Andrej Plenkovic
  • premierul polonez Donald Tusk
  • premierul elen Kyriakos Mitsotakis
  • şefa guvernului lituanian, Ingrida Šimonyte.
ADVERTISING

La eveniment participă şi lideri europeni din afara UE, membri ai PPE, cum ar fi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sau preşedintele Elveţiei, Viola Amherd.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, cele mai importante decizii care vor fi luate în cadrul evenimentului sunt: oficializarea candidaturii Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene; adoptarea Manifestului Partidului Popular European pentru alegerile europene din iunie 2024, document ce defineşte obiectivele şi planurile de acţiune ale PPE pentru următorii cinci ani; precum şi adoptarea strategiei PPE pentru amintitele alegeri.

Actuala şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este singura care s-a înscris în cursa pentru desemnarea candidatului PPE la preşedinţia executivului UE.

Conform procedurii interne, nominalizarea depusă a fost evaluată de Adunarea politică a PPE pe 5 martie şi, după validare, este supusă votului la Congresul PPE de la Bucureşti, la 7 martie.

ADVERTISING

La momentul lansării candidaturii, Ursula von der Leyen a menţionat lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus şi promovarea investiţiilor într-o industrie curată şi digitală drept două dintre succesele primului său mandat. "Am orientat Europa către viitor şi către sarcinile viitorului", a spus ea.

Ursula von der Leyen a devenit prima femeie care conduce Comisia Europeană când a fost aleasă în funcţie în 2019.

În privinţa Documentului-Manifest al PPE, valorile pe care se axează sunt securitatea, siguranţa, readucerea păcii în Europa şi promovarea democraţiei europene.

Pentru atingerea şi consolidarea acestor deziderate, documentul subliniază nevoia unei politici de apărare corespunzătoare şi a revitalizării capacităţii europene de apărare. O apărare solidă garantează domnia legii, respectarea libertăţilor cetăţeneşti şi a principiilor democraţiei.

ADVERTISING

Sprijinirea activităţii fermierilor europeni şi creşterea nivelului de trai în zonele rurale sunt, de asemenea, priorităţi avute în vedere de manifestul PPE. Totodată, se urmăreşte ajutarea Ucrainei în privinţa exportului de produselor agricole, dar fără afectarea pieţei agricole europene.

Tranziţia verde şi ţintele de mediu sunt, de asemenea, puncte importante pe agenda popularilor europeni.

Protejarea familiilor şi comunităţilor sunt esenţiale pentru politica PPE a următorilor cinci ani. PPE propune, în acest sens, o grijă sporită faţă de familiile cu nevoi speciale, de cele monoparentale şi de familiile aflate în pragul sărăciei.

Programul Congresului

Prima zi a Congresului PPE este deschisă prin discursuri de bun-venit rostite de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi preşedintele PPE, Manfred Weber. Va urma o dezbatere despre "vocea satelor, oraşelor şi regiunilor", continuată de discuţii de grup în stil Davos, concentrate pe trei teme: securitatea şi apărarea; solidaritatea între generaţii; economia şi locurile de muncă.

Apoi, vor avea intervenţii şefi de stat şi de guvern europeni din afara UE, precum şi lideri de partide de opoziţie din afara UE, afiliate PPE. Prima zi se încheie cu prezentarea şi votarea manifestului PPE pentru alegerile europene.

A doua zi a congresului, 7 martie, va fi dedicată alegerii candidatului principal al PPE la preşedinţia Comisiei Europene. În prima parte a zilei, vor avea intervenţii în sesiunea plenară lideri de partide de opoziţie din UE. Acestea vor fi urmate de o intervenţie a preşedintelui PPE, Manfred Weber, şi de un discurs al candidatei Ursula von der Leyen. Va urma votul secret pentru alegerea capului de listă al PPE pentru alegeri. Reuniunea va fi continuată apoi de intervenţii ale unor vicepremieri PPE din UE, urmate de intervenţiile şefilor de stat şi de guvern din UE.

Ziua se va încheia cu discursuri ale preşedintelui Klaus Iohannis, şi şefei Parlamentului European, Roberta Metsola, urmate de anunţarea rezultatului votului şi de discursul de acceptare a candidaturii de către candidatul PPE pentru şefia CE.

Congresul este cel mai înalt organism decizional al PPE. Este cel mai important eveniment pentru partid şi are loc de obicei la fiecare trei ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇