Bucureștiul, capitala Europei pentru 2 zile. Șeful PPE laudă președinția lui Iohannis și cere să trimitem oameni competenți la Bruxelles, nu extremiști (Galerie foto & video)

Bucureștiul, capitala Europei pentru 2 zile. Șeful PPE laudă președinția lui Iohannis și cere să trimitem oameni competenți la Bruxelles, nu extremiști (Galerie foto & video)

Bucureştiul va fi, în următoarele două zile, capitala politică a Europei, a declarat, marţi, preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, într-o conferinţă de presă comună cu liderul Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă.

Congresul Partidului Popular European începe, miercuri, la Romexpo, în prezenţa a peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări.

Manfred Weber l-a lăudat pe președintele Klaus Iohannis, afirmând că rezultatele celor 10 ani de mandat sunt impresionante. Întrebat ce șanse are România să obțină un post de vicepreședinte al Parlamentului European sau al Comisiei Europene, Weber a spus însă că nu poate comenta.

”Rezultatele celor 10 ani de mandat ai lui Klaus Iohannis sunt impresionante. Văd respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției și efortul de a transform România într-o țară modernă, europeană. A doua idee este succesul economic din acești 10 ani.

ADVERTISING

Din nou, impresionantă a fost ultima lună de premier a lui Nicolae Ciucă. Ceea ce președintele Iohannis, PNL și Nicolae Ciucă au arătat este că România este respectată la nivel european. Vocile celor doi lideri contează la nivel european. Voi știți că nu pot comenta cum despre decizii ulterioare, pentru că într-o democrație poporul face majoritățile”, a declarat Manfred Weber.

Totodată, președintele PPE a afirmat că România trebuie să pună oameni competenţi în Parlamentul European și că trebuie să decidă dacă va avea o echipă puternică sau își va irosi voturile pe extremiști.

”Vreau să subliniez că România trebuie să pună oameni competenţi în Parlamentul European. România va decide pe 9 iunie dacă veţi avea o echipă puternică în Bruxelles sau îşi va irosi voturile pe extremişti. Îndemnul nostru este să trimiteţi oameni competenţi în Parlamentul European. PNL are o listă puternică de candidați pentru europarlamentare: Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan. Sunt și alte personalități puternice”, a mai declarat Weber.

Conferința de presă comună a președintelui PPE Manfred Weber și a președintelui PNL Nicolae Ciucă

Conferința de presă comună a președintelui PPE Manfred Weber și a președintelui PNL Nicolae Ciucă

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Marţi, 5 martie 2024

Aderarea totală a României la Schengen, obiectiv PPE

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat în conferinţa comună cu Manfred Weber că în documentul final al Congresului PPE de la Bucureşti se va solicita ca România să devină membru cu drepturi depline, şi cu frontiera terestră, a spaţiului Schengen.

ADVERTISING

”Nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului, prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră, a spaţiului Schengen. Ceea ce este foarte important de subliniat este că în acest moment, din toate punctele de vedere, România, din punct de vedere tehnic a îndeplinit de mulţi ani în urmă şi îndeplineşte în continuare şi mai mult, sunt măsură în continuare prin care nu facem altceva decât să întărim siguranţa frontierelor României, spaţiului Schengen şi ale UE”, a spus preşedintele PNL, despre discuţiile din Congresul PPE privind aderarea României la spaţiul Schengen şi pe terestru.

Ciucă a precizat că nu crede că discutăm de compromis ci ”este vorba despre o realitate”.

”Noi despre asta vrem să discutăm şi despre am discutat tot timpul. Suntem membri ai unei familii politice de centru dreapta care promovează tot ceea ce ţine de acest atribut al libertăţii, libertatea de mişcare trebuie să fie inclusiv pentru românii care ies sau se întorc în ţară. Avem peste 4 milioane de români care lucrează în ţări din UE, în ţări din spaţiul Schengen şi Marea Britanie, care muncesc profesionist şi care au o contribuţie serioasă la PIB-ul ţărilor unde îşi desfăşoară activitatea.

ADVERTISING

Pe cifre, românii care muncesc în afara ţării au o contribuţie evaluată la 120 de milioane de euro, anual. Ca atare, cred că este normal să le fie recunoscut acest drept de a putea să vină acasă fără să mai stea la rând atunci când trebuie să treacă punctele de trecere a frontierei”, a explicat Ciucă.

Preşedintele PNL a mai spus că în acest moment nu există o întâlnire bilaterală stabilită cu Austria, în cadrul Congresului.

”Vom face tot ceea ce este necesar să ne transmitem mesajele pentru ceea ce reprezintă dreptul nostru de a fi membri ai Spaţiului Schengen”, a mai arătat el.

Ce spun liderii PPE despre comasare și liste comune

Preşedintele PNL a vorbit și despre reacţia liderilor PPE la listele comune PNL-PSD la europarlamentare, spunând că aceştia au înţeles demersul şi sunt ţări care au încercat să urmeze modelul, după alegeri.

”Am discutat cu Manfred Weber situaţia politică din România. Am discutat despre modul în care această coaliţie politică a reuşit să guverneze ţara de la sfârşitul anului 2021 şi până în prezent. Am discutat despre această nevoie de asumare a a responsabilităţii între două partide din familii politice diferite, pentru a putea să asigurăm stabilitatea şi guvernarea ţării într-un context de securitate, economic şi cu toate crizele pe care nu vreau să le mai repet acum şi dumnealui şi ceilalţi lideri europeni au înţeles demersul nostru”, a declarat Nicolae Ciucă despre decizia coaliţiei de a merge pe listă comună la alegerile europarlamentare din acest an. 

Preşedintele PNL a precizat că ”sunt ţări care au încercat să urmeze modelul nostru, după alegerile care au avut loc în ţările respective”.

”Asta înseamnă că poate fi o formulă care să funcţioneze. De altfel, la nivelul Parlamentului European, majoritatea este creată de către PPE împreună cu S&D, cu Renew”, a mai arătat el. 

”Avem, nevoie în acest context în care populiştii şi extremiştii au avut o creştere semnificativă, să putem să generăm şi să recâştigăm încrederea cetăţenilor pentru tot ceea ce înseamnă politica de centru, pentru că centru-dreapta a demonstrat de fiecare dată, prin politicile sale că nu a urmărit altceva decât dezvoltare şi prosperitate şi atunci când a fost nevoie să facă sacrificiul necesar pentru a depăşi momentele de criză am putut realiza şi o coaliţie sau să avem acest parteneriat prin care să ne ducem la bun sfârşit obiectivele asumate”, a mai spus Ciucă. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇