Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie. De asemenea, alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie iar cele parlamentare în decembrie.
”Decizia coaliției a fost de a comasa europarlamentarelor și localelor. Dincolo de comasare, decizia prevede ca la locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la europarlamentare liste comune.
Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare. Din discuțiile pe care le-am avut, românii își doresc stabilitate. E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii”, a declarat liderul PNL, Nicolae Ciucă, după ședința coaliției.
La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie.
”Am hotărât în afară de comasare și de o alianță electorală la europarlamentare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Avem trei variante: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii. 8-22 ar fi cea mai potrivită. Am stabilit data de 8 decembrie pentru alegerile parlamentare. Nu văd nimic neobișnuit ca predarea-primirea dintre actualul și noul președinte să se desfășoare într-un calendar programat”, a declarat Ciolacu.
Alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc potrivit calendarului în luna decembrie. Al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis ajunge la termen pe data de 21 decembrie.
Candidat unic la alegerile prezidenţiale?
Marcel Ciolacu a afirmat, fiind întrebat dacă PSD şi PNL vor avea un candidat unic la alegerile prezidenţiale, că îl interesează decizia românilor la alegerile din 9 iunie şi că în 10 iunie va veni în faţa românilor pentru a anunţa ce s-a decis.
El a adăugat că până atunci PSD şi PNL trebuie să aibă pregătit un program de ţară.
“Cred că în această perioadă, cele două partide, cu specialiştii pe care îi au pot creiona un proiect de ţară. Şi după ce vedem ce decid românii, cum este şi corect şi un respect faţă de votul românilor de ce nu, să ne strângem într-o coaliţie pe 10 iunie pentru a lua deciziile pentru perioada următoare”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai fost întrebat cât de dispus este PSD să susţină un candidat al PNL la alegerile prezidenţiale.
“Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi să spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a precizat Marcel Ciolacu.
De asemenea, Nicolae Ciucă a afirmat că decizia va fi luată în forurile de conducere ale PNL.
Nu s-a discutat despre Primăria Capitalei
În schimb, coaliția nu a discutat deocamdată despre un posibil candidat comun la Primăria Capitalei.
Întrebați, miercuri seara, ce se va întâmpla la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a răspuns: „în acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu. Un răspuns cât se poate de onest este că, și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare și sondare, să vedem care este poziționarea celor care sunt posibili candidați și ne interesează care este profilul candidatului în percepția alegătorilor. După ce vom avea aceste detalii, vom putea analiza în coaliție”.
La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat că nu este vorba despre „o împărțeală”, ci „despre cele mai competente persoane de a conduce administrația”.
„Trebuie să ai ceva în tine ca să poți face munca asta. Sunt ferm convins că în perioada următoare vom veni cu deciziile politice cele mai bune”, a afirmat Ciolacu.
Lista de la europarlamentare, deschisă de o femeie
Anterior, liberalii au votat în ședința partidului comasarea alegerilor şi listele comune cu PSD la europarlamentare, cu 58 de voturi pentru, 5 împotrivă și 2 abţineri.
Premierul Marcel Ciolacu a propus ca lista de candidaţi comună a PSD şi PNL pentru alegerile europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să fie independentă de cele două partide.
”Propunerea mea e ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide”, a declarat şeful social-democraţilor, înainte de şedinţa conducerii PSD.
Premierul a fost întrebat dacă lista comună va fi deschisă de ministrul Luminiţa Odobescu, însă Ciolacu a spus că nu s-a luat încă o decizie.
La rândul său, Nicolae Ciucă a confirmat că la europarlamentare cele două partide vor avea o listă comună de candidaţi.
Preşedintele PNL a fost întrebat înainte de şedinţa partidului cât va pierde partidul prin candidaturi pe listă comună.
"Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării", a spus preşedintele PNL, citat de News.ro.
Despre riscul de a pierde electorat, Nicolae Ciucă a replicat: "Nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate".
Întrebat ce s-a întâmplat între decizia din noiembrie ca PNL să meargă singur în alegeri şi cea de acum cu liste comune cu PSD, Ciucă a răspuns: "Absolut nimic. A ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noştri candidaţi de primari pe liste proprii".
"La europarlamentare am decis să avem liste comune", a explicat preşedintele PNL, care a precizat că stabilirea candidaţilor "va mai dura".
PSD şi PNL se bazează că vor obţine 17 locuri în PE, dintre care 9 ar reveni social-democraţilor şi 7 liberalilor (plus independentul cap de listă).
Amintim că România are 33 de locuri de europarlamentar.