Liderii coaliţiei s-au adunat, miercuri dimineaţă foarte devreme, la Palatul Victoria, într-o şedinţă în care au stabilit calendarul alegerilor şi strategia comună pentru campanie.
Decizia însă trebuie acum validată în ședințe separate de conducerile PSD și PNL, care încep la ora 16.
La finalul şedinţei matinale, europarlamentarul PSD Mihai Tudose şi liberalul Rareş Bogdan au spus doar că diseară va fi o nouă reuniune a coaliţiei şi abia la ora 19 Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă vor anunţa deciziile luate, pentru că nu e normal să afle presa, înaintea colegilor de partid.
Tot miercuri, la ora 13, este programată şedinţa CSAT la Cotroceni, la care participă şi premierul.
Deocamdată Mihai Tudose (coordonatorul de campanie al PSD la europarlamentare) a subliniat doar că o cercetare sociologică, pe care partidele au primit-o azi-noapte, arată că majoritatea românilor doreşte comasarea alegerilor şi o continuare a acestei coaliţii.
"Noi aşteptam o cercetare sociologică despre ce îşi doresc românii şi să acţionăm în acest sens. Acea cercetare sociologică ne-a sosit azi-noapte, la 12 noaptea. Vă dăm în premieră faptul că mai mult de 60% dintre români doresc comasarea şi o majoritate chiar mai mare doresc o continuitate a guvernării, o stabilitate şi o coerenţă în guvernare”, a spus Tudose.
El a precizat că, ”după ce s-a întâmplat în ultimii ani în România, e clar că lumea s-a săturat de schimbări bruşte, pe picior, de schimbări de guvern, de schimbări de politică internă şi externă”.
Ce s-a stabilit
Premierul Marcel Ciolacu a promis încă de ieri că azi vom afla, în sfârşit, detalii despre anul mega-electoral 2024, în care trebuie organizate 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.
Surse politice au declarat pentru SpotMedia.ro că s-a hotărât comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Practic, este o devansare pentru locale, care trebuiau să aibă loc în septembrie (în 2020, au fost pe 27 septembrie). Prin comasare, ambele alegeri vor avea loc pe 9 iunie.
În plus, aceleaşi surse ne-au spus că cele două partide vor avea listă comună la europarlamentare, care este foarte probabil să fie deschisă de un independent.
PSD şi PNL se bazează că vor obţine 17 locuri în PE, dintre care 9 ar reveni social-democraţilor şi 7 liberalilor (plus independentul cap de listă).
Amintim că România are 33 de locuri de europarlamentar.
La locale, sunt posibile înţelegeri punctuale, pentru susţinerea de candidaţi atunci când primarul nu este PSD sau PNL.
Cât despre prezidenţiale, este luată în calcul devansarea şi organizarea lor în luna septembrie. În acest caz, noul preşedinte ales ar urma să aştepte ca Klaus Iohannis să îşi încheie mandatul. Motivaţia devansării ar fi că România ar putea intra în negocierile pentru posturile europene.
La şedinţa de dimineaţă de la Guvern, alături de premierul Marcel Ciolacu, au mai fost Paul Stănescu, Sorin Grindeanu şi Alfred Simonis (de la PSD). Din partea liberalilor au participat liderul Nicolae Ciucă, dar şi Lucian Bode, Rareş Bogdan şi Gheorghe Flutur.
Ce spune sondajul venit azi-noapte
Sondajul pe baza căruia PSD şi PNL au stabilit comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune a fost realizat de Avangarde, la comanda celor două partide.
La întrebarea ”Dvs personal sunteţi de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 35% nu sunt de acord, iar 12% nu pot aprecia sau nu răspund.
O altă întrebare a fost: ”Viitorul Guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituţională şi stabilitate politică?”. Aici - 66% au răspuns afirmativ, 21% - negativ, iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund.
Iată şi intenţiile de vot la europarlamentare:
- 31% ar vota PSD,
- 20% - PNL,
- 18% - AUR,
- 15% - Alianţa Dreapta Unită,
- SOS România - 8%,
- UDMR - 5%,
- REPER - 2%,
- alte partide - 1%.
Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 19 - 20.02, pe un eşantion de 950 de subiecţi, transmite News.ro.