Super Tuesday, zi crucială în cursa pentru Casa Albă. Ce state votează azi și care sunt mizele pentru Biden și Trump

Super Tuesday, zi crucială în cursa pentru Casa Albă. Ce state votează azi și care sunt mizele pentru Biden și Trump

Pe 5 martie, în 15 state din SUA şi un teritoriu american are loc Super Tuesday, eveniment în cadrul căruia sunt organizate competiţiile interne de nominalizare a candidatului Partidului Republican, respectiv Democrat, pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Competiția va avea loc în Alabama, Alaska, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia și teritoriul american al Samoei Americane, scrie BBC.

Concursul republican va avea loc în toate aceste state, în timp ce democrații vor vota în aceleași state, cu excepția Alaskăi.

ADVERTISING

Câți delegați sunt în joc

Pe baza rezultatelor, vor fi deciși și delegații. Aproximativ o treime din totalul delegaților - 865 republicani și cel puțin 1.420 democrați - vor fi stabiliți în Super Tuesday.

Echipa lui Trump estimează că va câștiga cel puțin 773 de delegați și va obține nominalizarea în martie. În prezent, el are aproximativ 244 de delegați, în timp ce rivalul său republican, Nikki Haley, are 43.

Pentru a câștiga nominalizarea republicană este nevoie de minimum 1.215 de delegați, în timp ce 1.968 este numărul câștigător pentru democrați.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce este în joc pentru Trump

Având un avans de două cifre în sondaje, Donald Trump speră să-și elimine în cele din urmă ultimul rival rămas din cursă.

Fostul reprezentant al ONU, Nikki Haley, este încă în cursă, în ciuda faptului că a obținut până acum doar o singură victorie în alegerile primare. Deși nu are o cale sigură către victorie, Super Tuesday poate fi ultima ei șansă de a împiedica avansul lui Trump sau de a-i expune potențialele vulnerabilități în direcția alegerilor generale.

În unele alegeri primare desfășurate până în prezent, Trump s-a chinuit să câștige suburbii în care majoritatea cetățenilor au studii universitare - un grup demografic care ar putea în cele din urmă să-i zădărnicească visul de a reveni la Casa Albă.

ADVERTISING

Care este situația lui Biden

Președintele democrat Joe Biden este aproape sigur că va pecetlui nominalizarea partidului său, în ciuda provocărilor de lungă durată din partea congresmanului Dean Phillips și a autoarei Marianne Williamson.

Echipa lui Biden a suferit un eșec în Michigan pe 27 februarie, când 13% dintre alegători au marcat, în semn de protest față de politica lui Biden în Gaza, pe buletinele de vot că sunt “neangajați politic”.

Astfel de campanii de protest sunt organizate și în alte state de Super Tuesday. California, Colorado, Carolina de Nord, Minnesota și Vermont sunt printre statele în care astfel de acțiuni sunt în desfășurare.

Când se vor afla rezultatele

Având în vedere că atât de multe state şi un teritoriu votează pe diferite fusuri orare, rezultatul final alegerilor nu va fi cunoscut imediat.

Acestea vor începe să apară pe măsură ce sondajele se încheie pe coasta de est, la începutul serii.

Ochii vor fi ațintiți marți spre Carolina de Nord. Trump l-a învins pe Biden acolo în 2020 cu puțin peste un punct procentual.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇