Ambasadoarea Franței la București: România a îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen

Ambasadoarea Franței la București: România a îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen

România a finalizat etapele tehnice necesare pentru a fi pregatită să intre în Schengen, dar nu există un calendar ferm al Consiliului în acest sens. Decizia rămâne una politică și necesită consens, a afirmat, marți, ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer.

Pandemia a adus dificultăți și în acest sens, a adăugat diplomatul. Laurence Auer a fost prezentă la evenimentul de lansare a preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni.

Alături de ea au fost ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac. Evenimentul a debutat cu un minut de reculegere, în memoria lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, care a murit, marți dimineață.

ADVERTISING

Întrebată în ce măsură decizia CCR, care a stabilit că decizia CJUE potrivit căreia judecătorii nu pot fi cercetaţi disciplinar pentru sentinţe care nu respectă decizii ale CCR, dacă acestea contravin dreptului UE, nu se poate aplica în România decât după revizuirea Constituţiei, afectează calendarul pentru Schengen, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene la București a afirmat că e o discuție separată.

"Total separat, e o discuție pe care trebuie să o avem, tema Uniunii Europene ca o comunitate construită pe valori și legi. Comisia Europeană îndeplinește acest rol de gardian al Tratatelor asumate de toate statele. CE acordă o atenție sporită supremației dreptului european".

ADVERTISING

La rândul ei, ambasadoarea Franței a menționat că nu a avut discuții cu Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, asupra supremației dreptului european, pentru că aceasta a fost deja afirmată: "Ordinea juridică română trebuie să respecte ordinea juridică europeană, nu există dezbatere pe această temă".

"Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spaţiul Schengen (...) Suntem pregătiţi să lucrăm pentru a extinde Spaţiul Schengen. Acum facem legătura dintre pachetul de măsuri pentru Schengen şi pentru azil şi migraţie în scopul de a consolida Spaţiul Schengen", a mai menționat diplomatul.

"Preşedinţia franceză nu are un plan anume pentru această extindere a Spaţiului Schengen, nu există un calendar precis al Consiliului UE, pentru că în dosarul Schengen avem pe de o parte o consolidare a codului vamal. Cele două exerciţii, din punctul de vedere al preşedinţiei, extinderea şi consolidarea, trebuie să aibă loc simultan", a adăugat Laurence Auer.

"Mesajul clar al Comisiei Europene în ceea ce priveşte apartenenţa României la Spaţiul Schengen este că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi că acum decizia politică în unanimitate va reveni Consiliului Uniunii Europene şi în acest sens salutăm prioritatea preşedinţiei franceze pe această linie", a afirmat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇