A trimis România arme și muniții în Ucraina? Ce spune ministrul Economiei

A trimis România arme și muniții în Ucraina? Ce spune ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, continuă linia Guvernului de a nega ajutorul militar acordat Ucrainei.

Într-un interviu acordat Europa Liberă, Spătaru a anunțat că fabricile de muniție și armament au mărit mult producția în 2022, iar ROMARM chiar și-a dublat cifra de afaceri. Însă spune că România nu a trimis arme și muniții direct în Ucraina.

„Nu avem aceste contracte directe, nu avem, nu livrăm direct, în acele zone”, a spus Spătaru, răspunzând negativ și când a fost întrebat dacă, până acum, s-a întâmplat acest lucru.

ADVERTISING

Întrebat dacă se poate spune că România a trimis indirect arme și muniții în Ucraina, ministrul s-a eschivat.

„Nu, nu știu, pentru că avem beneficiari. Pentru că avem beneficiari tradiționali care au contracte în vigoare cu noi”, a răspuns Spătaru.

El a admis că parte din acești beneficiari au cerut în ultimul an mărirea producției, dar spune că nu știe în ce scop și care a fost destinația finală.

Legat de faptul că România produce încă muniție de tip vechi, sovietic, ministrul a susținut că acest lucru se întâmplă pentru că dotările armatei noastre sunt vechi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Spătaru a ocolit un răspuns și când a fost întrebat de informațiile celor de la Reuters potrivit cărora luna aceasta, la Satu Mare, compania germană Rheinmetall ar urma să deschidă un centru de întreținere și logistică pentru armele folosite pe frontul din Ucraina.

„Decizia de a înființa centre de mentenanță a companiilor private, ca Rheinmetall, depinde de strategia companiilor respective. Dar aceste centre de mentenanță trebuie să fie certificate printr-o solicitare la Ministerul Economiei. Cel puțin deocamdată, noi nu am primit o astfel de solicitare. Dar avem solicitări din partea mai multor țări în a dezvolta centre de mentenanță regionale.(…)

ADVERTISING

Vom face centrul de mentenanță, de exemplu, pentru transportoarele Piranha. Sau vorbim despre elicopterele Black Hawk. Am semnat cu cei de la Lockhead Martin un memorandum prin care vom realiza un centru de mentenanță regional, la Romaero sau în altă parte”, a spus ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇