Iohannis le explică românilor care s-au săturat de război de ce nu putem lăsa Ucraina să piardă

Iohannis le explică românilor care s-au săturat de război de ce nu putem lăsa Ucraina să piardă

Președintele Klaus Ioahnnis a spus că înțelege de ce românii vor ca războiul să se încheie mai repede, chiar fără a ține cont de prețul plătit de Ucraina, dar că o astfel de soluție ar duce la dispariția actualei arhitecturi internaționale și orice stat va putea fi ulterior atacat.

„Cred că este foarte important să vedem ce vrem noi să facem ca şi stat. România este un stat care este construit pe valori şi principii. Noi sprijinim Ucraina, fiindcă aşa este corect. Noi nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaţionale, Rusia a atacat un stat independent şi încearcă să acapareze părţi din Ucraina. Asta nu se poate şi nu poate fi acceptat.

ADVERTISING

Pe de altă parte, sigur, orice război creează un stres major şi cu cât eşti mai aproape de război, cu atât stresul este mai mare. E foarte uşor de înţeles de ce românii îşi doresc pace. Cu toţii ne dorim pace, însă pacea nu poate fi obţinută cu orice cedare. Dacă în acest război se cedează prea uşor, toată arhitectura internaţională va dispărea, fiindcă atunci şi alţii vor crede că este posibil să acapareze teritorii sau chiar state mai mici şi mai slabe din punct de vedere militar.

Trebuie să vedem întreaga imagine, arhitectura internaţională. Echilibrul global pe care l-am construit cu multe sacrificii şi foarte greu după Al Doilea Război Mondial este destinat unui echilibru rezonabil, uman, corect. Toată lumea are dreptul să trăiască, şi indivizii, şi statele. Nu poate fi acceptat ca un stat mare şi puternic să facă ce vrea pe glob. Şi de aceea suntem de partea Ucrainei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Condiţiile în care se poate negocia pacea vor fi găsite de cei implicaţi. Nu poate nimeni peste capul ucrainenilor să înceapă să spună cum se negociază pacea. Asta trebuie să facă ucrainenii şi ruşii trebuie să o accepte. Cam aici suntem. Iar ajutorul pe care îl dăm Ucrainei îl dăm fiindcă suntem convinşi că aşa este corect şi aşa trebuie să procedăm ca Ucraina să-şi poată manifesta dreptul la libertate, la suveranitate, la integritatea graniţelor”, a explicat Klaus Iohannis, înainte de a intra la Consiliul European.

Președintele a fost întrebat de jurnaliști și dacă România va cumpăra muniție și pentru propriile stocuri, având în vedere că a fost printre primele țări care au semnat contracte în cadrul mecanismului comun de achiziţie stabilit la nivelul UE.

ADVERTISING

„România, de principiu a fost de acord cu acest proiect. E o abordare europeană, nu naţională şi noi o sprijinim. Ea e gândită să se desfăşoare cu bani europeni, printr-o agenţie. Nu se doreşte o achiziţie de tip naţional şi noi suntem de acord cu ea”, a explicat președintele.

Ajutor pentru Moldova: Este inadmisibil să o lăsăm pradă dezinformăriilor și atacurilor hibride

Șeful statului a precizat și că România a reuşit să introducă un punct suplimentar pe agenda reuniunii Consiliului European, și anume acordarea unui ajutor suplimentar pentru Republica Moldova.

„Un punct special pe care l-aş menţiona, în concluzii noi am reuşit, colegele şi colegii noştri s-au implicat foarte mult, am reuşit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea UE şi acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, evident, dar şi pentru noi şi pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei. Acest lucru nu poate să rămână aşa”, a spus Iohannis.

Cât despre propunerea României ca entităţile pro-ruse din Republica Moldova să fie sancționat de UE, Iohannis a dat de înțeles că mai sunt multe negocieri de purtat pentru a se ajunge la consens.

„România este foarte fermă în această privinţă, însă nu suntem singuri şi trebuie să fie toată lumea de acord cu un pachet de sancţiuni. E doar o faţetă din ceea ce trebuie făcut pentru ca Moldova să treacă cu bine prin această fază dificilă. Mai sunt şi multe alte lucruri şi sunt destul de optimist că vom reuşi să creştem implicarea europeană în soluţionarea problemelor moldoveneşti”, a mai spus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇