Va câștiga Donald Trump alegerile?

Candidatul republican a revenit în joc, reducând diferența față de Kamala Harris în ultimele zile, printr-un atac dur la adresa imigranților, promițându-le alegătorilor că va aplica o lege a deportării de urgență dacă ajunge președinte.
Va câștiga Donald Trump alegerile?

Mai sunt exact trei săptămâni până la alegerile din SUA și întreaga lume așteaptă rezultatul pentru a afla în ce direcție o vor lua evenimentele.

De epilogul confruntării electorale din SUA depinde modul în care se va sfârși războiul din Ucraina, relația Americii cu statele europene din cadrul NATO, dar și situația din Orientul Apropiat.

Paradoxal, în campanie, candidații vorbesc puțin sau deloc despre provocările globale, concentrându-se pe cele interne, iar în momentul în care unul dintre ei ajunge la Casa Albă e copleșit de numărul mare de decizii pe care trebuie să le ia în legătură cu mersul lumii.

„Media sondajelor de opinie arată că Donald Trump și Kamala Harris sunt la egalitate în șapte state-cheie, cei doi fiind despărțiți de mai puțin de un punct procentual în cinci dintre ele. Este greu să ne amintim vreo cursă prezidențială în care scorul din sondaje să fie atât de apropiat în acest stadiu al campaniei”, a scris Nate Cohn, specialist în sondaje politice, pentru New York Times.

AlegeriPrezidentialeSUA1info

Marea eroare din 2016

Într-o simulare făcută de site-ul fivethirtyeight.com, Kamala Harris câștigă în 53 din 100 de curse electorale, iar Trump în 47. Deci candidata democraților are 53% șanse de a ajunge președintele SUA.

ADVERTISING

Dar scorul e unul foarte strâns. De exemplu, în 2016, același site a anunțat că Hilary Clinton intra în ziua alegerilor cu 88% șanse de victorie și a câștigat Donald Trump.

Cele mai mari variații ale mediei din această săptămână au fost înregistrate în Michigan și Wisconsin. Și în acest caz, variație mare nu înseamnă foarte mare. Trump a câștigat un singur punct conform mediei sondajelor analizate de noi - genul de mișcare care poate părea seismică într-un scrutin atât de strâns divizat și stabil, dar care nu ar fi fost demn de prea multă atenție cu câteva săptămâni în urmă.

Nate Cohn, New York Times

În acel an, toate sondajele o dădeau favorită de la distanță pe reprezentanta democraților și au ratat. De atunci, experții au lucrat mult la recalibrarea studiilor sociologice, încercând să evite erorile majore, astfel că proiecțiile au devenit mult mai conservatoare.

CursaState15Octombrie
SCORUL CU TREI SĂPTĂMÂNI ÎNAINTE DE ALEGERI. Media sondajelor de opinie la nivel național, dar și pe fiecare stat în care susținerea celor doi candidați e apropiată - Sursa: Silver Bulletin

Pennsylvania, victorie obligatorie

Pentru a ajunge la Casa Albă, Kamala Harris trebuie să câștige trei state în care, acum, conduce la limită. E vorba de Michigan, Wisconsin și Pennsylvania.

Donald Trump, pentru a deveni președinte, trebuie să învingă în statele cheie în care conduce, de asemenea, la limită, e vorba de Arizona, Georgia și North Carolina, dar e obligat să-și adjudece și Pennsylvania.

Harris plănuiește mai multe evenimente de campanie și propuneri politice menite să atragă bărbații de culoare. Ea intenționează să anunțe trei noi programe politice: acordarea a 1 milion de dolari împrumuturi pentru întreprinderile mici, programe de formare și mentorat care ar ajuta bărbații de culoare să se angajeze în industrii cu multe locuri de muncă disponibile și lansarea unei inițiative axate pe problemele de sănătate care afectează în mod disproporționat bărbații de culoare.

Politico, SUA

După cum se vede, întreaga luptă electorală tinde să se concentreze într-un singur stat care e vizat de ambii candidați.

Pennsylvania are 19 voturi electorale, iar cel care va ieși pe primul loc aici va avea calea deschisă către Casa Albă.

Kamala Harris e în fața lui Donald Trump în acest stat cu 0,8%, în pierdere de teren față de săptămâna trecută, conform proiecției făcute de Silver Bulletin, un alt site care prezintă un model de calcul al șanselor în urma analizării sondajelor de opinie. 

US Vice President Harris Campaign Rally in Madison
REVENIRE. Kamala Harris conduce în sondaje, dar se constată o revenire a lui Donald Trump ce poate întoarce sorții în favoarea sa - Foto: Hepta.ro

Trump conduce la casele de pariuri

Strategia de campanie a Kamalei Harris se bazează pe armate de voluntari care încearcă să convingă om cu om, în circumscripțiile cheie, să se înregistreze și să voteze. 

De cealaltă parte, Donald Trump mizează mult pe mobilizarea prin discursurile sale de la evenimentele electorale și nu a investit atât de mult în operațiunile de convingere „din ușă-n ușă”.

Un alt indicator, mai subtil, dar destul de exact e reprezentat de cotele caselor de pariuri.

În media făcută de „Real Clear Politics” la opt case de pariuri din SUA, Donald Trump conduce cu aproape 10 puncte, având o cotă favorabilă de 54,3 la 44,7 față de Kamala Harris.

Trebuie spus că din 1866, de când se listează cotele pariurilor pentru candidații la președinție, doar în două situații favoritul a pierdut.

S-a întâmplat în 1948, atunci când democratul Harry Truman l-a învins pe republicanul Thomas Dewey, și în 2016, atunci când Hillary Clinton a pierdut în fața lui Donald Trump, se arată într-un articol publicat de USA Today.

Elementul cheie cu care Donald Trump a întors sorții în favoarea sa este atacul violent la adresa imigranților, faptul că a promis deportarea de urgență a acestora și folosirea unui limbaj dur la adresa lor, anunță comentatorii politici din SUA.

Cu trei săptămâni înainte de alegeri, deși Kamala Harris este încă pe primul loc în sondajele naționale și cotată cu prima șansă la victorie, Donald Trump a redus din diferență și e favoritul caselor de pariuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇