Ce va face Trump după alegeri? Două mitinguri ciudate sugerează un plan violent

Pe lângă preocuparea de a câștiga alegerile, fostul președinte american își pregătește și o strategie în caz că le pierde. Obiectivul său e să scape de închisoare, iar pentru asta mizează pe intimidarea judecătorilor cu ajutorul susținătorilor săi ce vor protesta în marile orașe, dar și cu sute de avocați care vor contesta corectitudinea alegerilor.
Ce va face Trump după alegeri? Două mitinguri ciudate sugerează un plan violent

Mai sunt trei săptămâni până la ziua votului, așteptată în toată lumea cu sufletul la gură. Campania electorală a ajuns la un nivel de intensitate greu de imaginat, iar tot mai mulți jurnaliști, comentatori și lideri de opinie vorbesc despre posibile violențe. 

Reprezentanții Kamalei Harris au anunțat zilele trecute că au strâns un miliard de dolari din donații de la intrarea acesteia în cursă, ceea ce și pentru SUA e o sumă exorbitantă. Miza confruntării politice a atins cote greu de imaginat.

Cu toate acestea, nu există nici cel mai mic indiciu despre cine va fi noul președinte al SUA. În cele șapte state federale care vor decide învingătorul, toate calculele făcute pe baza zecilor de sondaje de opinie arată că diferențele dintre Harris și Trump se situează în marja de +/- 2%.

Pragul de 1 miliard de dolari este mai mult decât a anunțat Donald Trump că a strâns în tot anul 2024. El a adunat aproximativ 853 de milioane de dolari în acest an calendaristic împreună cu Partidul Republican, potrivit unei numărători a declarațiilor financiare date publicității de echipa sa de campanie.

New York Times, 9 octombrie 2024
ADVERTISING

Suntem în situația în care în ziua alegerilor se poate întâmpla orice, de la o mare victorie a lui Trump la una la fel de mare a Kamalei Harris. 

Cu trei săptămâni înainte de alegeri, lucrurile tind să se schimbe cu rapiditate și vor fi tot mai greu de urmărit de sondajele de opinie. De aceea, candidații, în ultimele trei săptămâni, vor arunca totul în luptă și se vor concentra pe statele, localitățile și chiar străzile unde echipele lor încearcă să convingă oamenii să iasă la vot.

Kamala Harris Campaign Rally - Michigan
FAVORITĂ, DAR CU REȚINERE. Kamala Harris conduce în multe state cheie, dar diferența e foarte mică, în marja de eroare a sondajelor, cursa fiind una foarte strânsă - Foto: Hepta.ro

„Kamala Harris a făcut progrese constante și treptate în cele 10 zile de după dezbaterea din 10 septembrie, dar acum cursa s-a stabilizat. Ea a avut o lansare grozavă, chiar în cadrul convenției democrate și a dezbaterii televizate, dar într-o astfel de campanie, de fiecare dată când treci de o ștachetă, o alta se ridică. Trebuie mereu să-ți îmbunătățești jocul și să-ți ajustezi strategia”, a explicat David Axelrod, strategul de campanie a lui Barack Obama. 

Kamala Harris, în ultimele trei săptămâni, are zeci de evenimente electorale în statele cheie. De asemenea, fostul președinte Obama a plecat într-un turneu prin Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, unde participă la mitinguri de susținere a lui Harris.

În același timp, actualul vicepreședinte SUA se află în Arizona unde vorbește în fața a zeci de mii de alegători.

SondajStateCheie
SONDAJ INTERN DONALD TRUMP. Nate Silver, unul dintre cei mai apreciați experți în sondaje din SUA, a publicat datele pe care le aveau cei din echipa de campanie a fostului președinte în ziua de 10 octombrie 2024. El le-a ajustat conform unor criterii proprii și a obținut cifrele din cea de a doua coloană, explicând că echipele de campanie tind să prezinte date mai optimiste - Sursa: SILVER BULLTIN

Magnitudinea ajustării diferă ușor de la un stat la altul, în funcție de cât de mult diferă sondajul lui Trump de sondajele publice de acolo, dar acest lucru nu este deosebit de important. Ceea ce contează mai mult este faptul ca datele ajustate să corespundă cu media sondajelor publice din fiecare stat.

Nate Silver, expert sondaje SUA

Nu vor lupta cu buletinele de vot, ci cu pumnii

Într-un mod foarte ciudat, când adversara sa e concentrată pe statele cheie, Donald Trump și-a programat două mari evenimente electorale în Coachella, Los Angeles County, California, în 12 octombrie, și la Madison Square Garden, New York, în 27 octombrie.

Organizarea celor două show-uri politice de anvergură pare a nu avea nicio logică din moment ce Donald Trump nu are nici cea mai mică șansă să câștige cursele electorale din statele California și New York.

Harris conduce cu 22 de procente în California și cu 14 în New York, conform sondajelor.

Reprezentanții unei fundații americane, Veterans For Responsible Leadership (Veteranii de Război pentru o Conducere Responsabilă), care militează împotriva lui Donald Trump, consideră că fostul președinte american folosește cele două evenimente, pe care le finanțează cu bani din campanie, pentru a pregăti protestele de după alegeri în situația în care nu ajunge la Casa Albă.

„Mișcarea MAGA s-a născut în California, pe măsură ce radicalii republicani au devenit tot mai extremiști în izolarea lor, furia a crescut, iar Trump vrea să le dea extremiștilor un motiv să lupte”, se arată într-un raport publicat pe X-Twitter de organizație.

„Nu vor lupta cu buletinele de vot, ci cu pumnii. Știm că Trump încurajează violența politică. Dovezile furnizate de procurorul special pentru procesul din 6 ianuarie 2021 au arătat că Trump știa despre violențe și le încuraja. El candidează, în parte, pentru a evita consecințele acelor încălcări ale legii. Va fi din nou violent pentru a evita închisoarea”, se arată în postarea veteranilor de război.

Furia susținătorilor lui Trump, la cote mai înalte ca acum patru ani

Indiciul oferit de organizația citată n-ar fi atras atenția nimănui dacă nu ar fi existat și altele prin care se sugerează că Donald Trump pregătește o revoltă extinsă la scara întregii SUA, în orașele mari, în care susținătorii săi să conteste rezultatele alegerilor în caz că pierde.

Acești oameni din California și New York nu pot vota în alte state, așa că el nu se duce acolo ca să le câștige votul. Încearcă să-i enerveze. Să-i facă să fie furioși. Și există un precedent.

Veterans For Responsible Leadership

Evenimentele din New York și Los Angeles arată ca o încălzire ideologică, o acțiune de mobilizare a votanților săi pentru ceea ce va urmă după 5 noiembrie.

„Dacă totul este cinstit, voi accepta cu plăcere rezultatele. Dacă nu sunt, trebuie să lupți pentru drepturile țării”, a declarat Donald Trump, într-un interviu din luna mai a acestui an.

Trebuie precizat și faptul că fostul președinte american nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea din 2020, în fața lui Joe Biden, făcând din contestarea corectitudinii alegerilor pilonul campaniei sale electorale.

Furia și frustrarea sunt la cele mai înalte cote printre alegătorii lui Donald Trump, iar o înfrângere a acestuia la urne poate provoca o revoltă.

„Susținătorii lui Trump sunt mai predispuși să afirme că se simt înfuriați de o victorie a lui Harris în data de 5 noiembrie decât erau în 2020 cu privire la o victorie a lui Biden (42% astăzi, față de 31% în 2020)”, se arată într-un studiu publicat de Pew Research Center în urmă cu câteva zile.

Insurrection Storming the Capitol
INSURECȚIA. Protestul susținătorilor lui Donald Trump, la Capitoliu, în data de 6 ianuarie 2021. Acesta a degenerat în violență și pătrunderea în parlamentul american, acolo unde aleșii SUA validau voturile cetățenilor - Foto: Hepta.ro

Un erou după gratii?

Jurnaliștii publicației „The Economist”, într-o analiză video, consideră că Donald Trump nu va recunoaște rezultatul alegerilor dacă va pierde și va face tot posibilul să-l întoarcă în favoarea sa.

Lupta se va da pe trei planuri: juridic, politic și în stradă, consideră revista citată.

Donald Trump va încerca împreună cu avocații săi să deschidă cât mai multe acțiuni în justiție în care să conteste rezultatele alegerilor în diferite circumscripții, mai ales acolo în care reprezentanții administrației locale sunt de partea lui Trump.

Pe baza acestor procese, va încerca să împingă bătălia juridică spre Curtea Supremă de Justiție, unde există o majoritatea conservatoare, trei dintre judecători fiind numiți de Trump.

Totuși, o astfel de cale are puține șanse de reușită, la fel ca și cea politică, unde pentru contestarea rezultatului alegerilor are nevoie de majorități în ambele camere ale Congresului, aproape imposibil de obținut.

Rămâne a treia cale, cea a protestelor, și chiar dacă nu-și va atinge scopul, Trump speră să provoace o criză majoră prin care să ducă mai departe viziunea sa politică, iar mișcarea MAGA să nu dispară.

O altă miză importantă a lui Trump prin această strategie este să creeze tensiuni mari, astfel încât să nu ajungă la închisoare, să intimideze judecătorii prin presiunea străzii, în ultimă instanță, trimiterea sa după gratii să-l transforme într-un erou.

După experiența tragică din 6 ianuarie 2021, autoritățile din SUA dau de înțeles că vor fi mai pregătite decât în urmă cu aproape patru ani. Față de acea perioadă mai e o diferență: acum, Donald Trump va bate la poarta Casei Albe, nu se află înăuntru ca atunci.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇