Totul se plătește - PSD, PNL, USR

Totul se plătește - PSD, PNL, USR

Gâfâind deja în scandalul CCR – Șoșoacă, PSD a încasat în plin și scandalul Vicol, șefa PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaților al cărei soț este implicat în ceea ce pare a fi, potrivit investigației Recorder, o mare schemă de escrocherie imobiliară.

Vicol – bomba cu ceas

Degeaba a sărit imediat Marcel Ciolacu cu un proiect legislativ fulger care să închidă, teoretic, breșa legislativă pentru asemenea practici.

Laura Vicol a fost de la început o bombă cu ceas pe care și-a asumat-o din motive foarte greu de înțeles în logica politică. Și care i-a explodat în figură în cel mai prost moment cu putință.

Includerea dnei Vicol pe lista PSD pentru Camera Deputaților și apoi susținerea ei pentru poziția cheie din Comisia Juridică au stârnit, la vremea lor, reacții vehemente din partea societății civile. Rolul unui avocat în sistemul judiciar este esențial și numai un analfabet în domeniu consideră această meserie în sine culpabilă.

ADVERTISING

Doar că profilul dnei Vicol era extrem de discutabil. Pe lângă specializarea pe apărarea interlopilor precum clanul Cămătaru, avea și un anturaj controversat – fina ofițerului SRI condamnat și fugar Daniel Dragomir, convorbiri cu Marian Bejan (proxenetism, șantaj, tentativă de omor și spălare de bani) în care este extrem de supusă, propulsată în politică de partidul lui Sebastian Ghiță.

De ce și-a asumat Marcel Ciolacu așa ceva? Nu este exclus ca pe măsură ce scandalul va evolua să aflăm, dar în lumea politică se vorbește despre investițiile substanțiale ale familiei Vicol-Ciorbă (Nordis) în cariera doamnei. Cu sau fără asemenea investiții, PSD și Marcel Ciolacu plătesc aroganța de a sfida opinia publică și bunul simț.

PNL - bumerangul Voineag și puțul Vosganian

Parcă pentru a acoperi scandalul Vicol (dacă DNA nu ar fi condus de Marius Voineag ipoteza ar fi cu mult mai puțin probabilă), parchetul anticorupție a lansat dosarul Tătaru. Început din aprilie, cu acte materiale documentate până în iulie, e greu de înțeles de ce a fost dinamizat tocmai acum, în octombrie și prag de campanie electorală, nefiind exact o cauză complexă.

Este clară, din punctul meu de vedere, promiscuitatea morală a unui om atât de bine plătit care colectează totuși, chiar fără a pretinde, banii puțini pe care și-i permit ca recompensă pacienții săi necăjiți.

Una este să nu refuzi cartonul cu ouă sau găina cu care omul vine în locul buchetului de flori în semn de recunoștință, alta să iei banii unor oameni care nu câștigă într-un an cât primești tu de la spital și de la Parlament într-o lună.

Dar, în plan penal, dosarul este derizoriu, nivel de judecătorie. Raportul dintre investiția în anchetă și importanța ei este lamentabil. Nu mai are DNA nimic de investigat în afara unor asemenea găinării? Nu are pe ce să-și consume eficient resursele?

PNL are motive să se întrebe dacă nu a fost țintit cu acest dosar, dar, ce să vezi, dl Voineag a fost propus șef la DNA de ministrul liberal al Justiției pentru că a fost dorit de președintele Iohannis și recomandat călduros de judecătorul CCR Bogdan Licu, votat de PNL pentru această funcție și unul dintre cei care au stabilit decizia în cazul Șoșoacă, pentru care liberalii au rupt (declarativ doar) coaliția.

În plus, Voineag avea meritul incontestabil de a fi blocat ancheta academică a suspiciunii de plagiat în cazul președintelui PNL.

Locul dlui Tătaru la șefia PNL Vaslui și prima poziție pe lista partidului în acest județ vor fi luate de Varujan Vosganian, revenit în PNL prin absorbția ALDE. Din lac în puț!

Dl Tătaru va fi probabil anchetat și judecat fără obstacole, dl Vosganian a fost apărat de justiție prin votul Senatului care nu a încuviințat, de două ori, anchetarea sa pentru fapte comise că ministru al Economiei. Și-a convins cu lacrimi și mir colegii să îl salveze.

În plus, dacă tot acuză judecătorii CCR care au luat aberanta decizie a CCR în cazul Șoșoacă, liberalii ar trebui să își amintească faptul că pe lângă Bogdan Licu, votat de ei, au mai fost doi, Stan și Deliorga, votați pentru CCR de majoritatea PSD-ALDE, adică de colegii lor de acum, inclusiv de dl Vosganian.

Toată această situație sulfuroasă ar putea fi valorificată de USR, dacă partidul nu și-ar fi abandonat principiile. Tocmai când PSD și PNL se deziceau de “penalii” lor, conducerea USR o reconfirmă vehement pe a lui.

USR- "penala" de pe primul loc

Elena Lasconi a încercat, fără succes, să aplice un principiu cândva fanion al USR - fără penali. Pe vremea aceea, pentru USR “penal” nu era doar persoana condamnată penal, ci persoana urmărită penal, cu atât mai mult trimisă în judecată.

“Penala” USR este Clotilde Armand, trimisă în judecată pentru conflict de interese, bașca un proces pierdut în primă instanță cu ANI. Dna Armand este însă prima pe lista USR pentru Senat în București.

Elena Lasconi a vrut să o elimine, conducerea partidului s-a făcut scut, precum senatorii în fața lui Vosganian, și așa a ajuns USR partidul care deschide lista electorală în Capitala cu o “penală”, în timp ce PSD și PNL închid rapid aceste situații delicate.

Probabil că electoratul captiv al USR va accepta și va vota. Se va face că nu va vedea și că odată cu noua calitate dna Armand va aplica și modelul Dan Voiculescu, adică plimbarea dosarului între instanțele de judecată competente. Dar pentru oamenii care mai cred în principii și unica măsură, este scandalos și descalificant.

USR pare să nu fi înțeles nici până astăzi ce a plătit în 9 iunie, care este motivul pentru care are tot atâția eurodeputați câți partidul lui Șoșoacă și de ce s-a întors la primul scor al partidului, cel din 2016. Desigur, se poate și mai puțin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇