Acuzațiile oficiale de la DNA în cazul Nelu Tătaru: A luat sume mici de bani de la zeci de pacienți. Ciucă l-a sancționat rapid, el jură că e nevinovat

Acuzațiile oficiale de la DNA în cazul Nelu Tătaru: A luat sume mici de bani de la zeci de pacienți. Ciucă l-a sancționat rapid, el jură că e nevinovat

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, este acuzat de procurorii DNA că a luat mită de la zeci de pacienți, în decursul a nici 4 luni din 2024.

E vorba de sume mici de bani, între 100 şi 500 de lei, dar şi de produse alimentare.

Tătaru este medic specialist în cadrul Blocului Operator al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși (judeţul Vaslui) şi spune că e nevinovat: "Nu am condiționat niciodată actul medical".

Procurorii au ridicat de dimineaţă mai multe documente din spital, iar fostul ministru a fost audiat la DNA Iaşi.

PNL a reacţionat rapid şi l-a "eliberat" din funcţia de şef al organizaţiei Vaslui.

ADVERTISING

Acuzaţiile oficiale de la DNA

UPDATE 2 DNA anunţă oficial că Nelu Tătaru este urmărit penal, având calitatea de suspect pentru luare de mită în formă continuată (57 de acte materiale).

În perioada aprilie – iulie 2024, Tătaru "ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale".

În cauză mai sunt urmărite penal şi alte 27 de persoane, pentru dare de mită.

ADVERTISING

UPDATE 1 După audierea de la DNA, Tătaru a spus că este nevinovat şi că nu a condiţionat niciodată actul medical.

"Sunt nevinovat, nu am văzut probe, nu am condiţionat şi nu am cerut niciodată (…). Las justiţia să îşi facă cercetările şi apoi să vedem ce va fi.

Din punctul meu de vedere, trebuie să ne punem întrebări de ce nu a existat un flagrant (…). Nu am cerut şi nu am condiţionat niciodată actul medical. (…) Nu ştiu de unde au apărut aceste acuzaţii.

Vă spun în continuare: sunt nevinovat, mi-am făcut doar meseria de medic, sunt cel care nu a condiţionat şi nu a solicitat niciodată"”, a susţinut fostul ministru.

ADVERTISING

El a ieşit din sediul DNA Iaşi, unde i s-au prezentat acuzaţiile din dosar, însoţit de avocat.

Avocat: Nu există un denunțător în acest caz

„Acuzațiile care s-au prezentat [lui Nelu Tătaru - n.red] sunt de luare de mită.

Nu ni s-au prezentat niciun fel de probe. Noi am solicitat dosarul și probele. Încă nu știm absolut nimic.

Acuzațiile datează de acum trei luni în urmă. Dacă într-adevăr domnul ministru este vinovat, așa cum se susține, de ce nu s-a făcut un flagrant? Se vorbește despre faptul că ar fi luat mită de la o persoană nespecificată și o sumă nestabilită”, a declarat Sandra Grădinaru, avocata lui Nelu Tătaru.

Ea a mai spus că nu există un denunțător în acest caz.

Postarea ştearsă

În urmă cu cinci zile, Nelu Tătaru posta pe Facebook următorul mesaj (care azi a fost şters):

”„Nelu, tu pentru ce munceşti atât la spital?”, mă întreabă o cunoştinţă.

„Pentru pacienţi”, îi răspund.

„Cum, nu pentru bani?”, mă întreabă.

„NU”, i-am răspuns.

În multe domenii de activitate, mulţi oameni muncesc doar pentru partea financiară sau recunoaştere. Alţii, la fel de mulţi, muncesc pentru că le place ceea ce fac. Unii, nu ştiu câţi, merg la muncă pentru că le place să răspundă la provocări, unele chiar riscante. Eu fac tot ce îmi stă în putinţă pentru viaţa şi sănătatea pacienţilor mei! Aceasta este misiunea mea! Aşadar, cei care aveţi bucuria de a face în fiecare zi câte ceva bun vă spun că vă admir pentru ceea ce faceţi”.

Nelu Tătaru (52 de ani) a fost numit ministru al Sănătății la 26 martie 2020 - funcție pe care a ocupat-o până în data de 23 decembrie 2020. El este acum medic chirurg la Spitalul Municipal Huşi.

O primă măsură la PNL

Tătaru era președintele PNL Vaslui, iar la alegerile din luna decembrie a fost propus pe primul loc pe lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor.

Azi a fost şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, iar ulterior Nicolae Ciucă a anunţat "eliberarea" lui Tătaru din funcţia de şef al PNL Vaslui şi că fostul ministru nu va mai candida la parlamentare.

Întrebat despre această decizie, Tătaru a spus că „nu este nicio problemă”.

Tătaru este însă şi acum deputat şi preşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, astfel că nu poate fi reținut sau arestat preventiv fără un aviz prealabil al Camerei Deputaților. Conform procedurii, nu pot fi făcute nici percheziții la parlamentari fără aviz din partea Camerei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇