România are cel mai ridicat procent de imunitate la Covid din Europa obținut prin infectare. Ce înseamnă și la ce să ne așteptăm?

Rata scăzută de vaccinare a fost principala cauză pentru care valul 4 de pandemie a lovit atât de puternic România. Cu un număr de 2.929 de decese Covid-19 la un milion de locuitori, țara noastră ocupă un trist loc 9 în lume, iar primele studii arată că virusul a infectat o bună parte din populație.
România are cel mai ridicat procent de imunitate la Covid din Europa obținut prin infectare. Ce înseamnă și la ce să ne așteptăm?
  • Peste 70% dintre români au fost infectați cu Covid-19, cel mai mare procent din Europa, arată un studiu publicat în Marea Britanie.
  • Tinerii au fost purtători, făcând forme ușoare, dar au îmbolnăvit persoanele în vârstă cu care au intrat în contact.
  • În cazul unui nou val pandemic, zeci de mii de români pot muri din cauza ratei scăzute de vaccinare.
  • Regatul Unit e foarte aproape de a atinge un nivel suficient de imunitate colectivă (peste 90%), care ar putea duce la încetinirea pandemiei, dacă nu apar noi variante ale virusului.

Într-un studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra în 19 state europene se anunță că în România se mai pot înregistra încă 70.000 de decese provocate de infectările cu Covid-19, într-un viitor val pandemic, anunță cotidianul britanic “The Times”.

Pe de altă parte, același studiu indică România ca țara cu cea mai ridicată imunitate naturală, obținută prin infectare, din Europa – 70%, iar Norvegia, cu cea mai scăzută, doar 3%.

ADVERTISING

Acest nivel nu va stopa numărul de decese atâta vreme cât populația vulnerabilă nu e protejată și prin vaccin.

„Povestea pandemiei este că incidenţa cu adevărat mare a infecțiilor a fost la grupele de persoane tinere și, totuși, impactul grav al bolii a fost observat la cele în vârstă, așa că, în ciuda nivelurilor foarte ridicate de imunitate naturală, există încă destui oameni susceptibili să facă forme grave și să-și piardă viața în lipsa vaccinării”, a declarat profesorul Lloyd Chapman, citat de cotidianul britanic.

Pentru ca pandemia să stagneze, nivelul de imunitate colectivă trebuie să fie în jur de 94%, conform datelor publicate de Mayo Clinic din SUA.

O nouă prăbușire a vaccinării

În România, doar 30% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani au primit cel puțin o doză de vaccin și 37% dintre cele cu vârsta între 60 și 79 de ani, se arată într-un studiu publicat de INSP.

Rata de vaccinare s-a prăbușit din nou după ce parlamentarii PSD au refuzat să voteze legea Certificatului Verde, prin care acest document ar fi devenit obligatoriu la locul de muncă, dar și în urma scăderii numărului de infectări.

Doar 16.807 persoane s-au vaccinat cu prima doză în data de 24 noiembrie, cifra totală ajungând la 7,7 milioane de oameni care și-au făcut cel puțin o injecție care să-i protejeze de infectarea cu Covid-19, adică 38,7% din întreaga populație.

BUCURESTI - SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA BUCURE
Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar din București în perioada valului 4 de pandemie - Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta.ro

Marea Britanie este țara care e cea mai aproape din Europa de atingerea nivelului de imunitate de grup, conform studiului citat.

Aceste calcule sunt făcute statistic, folosind ratele de imunitate din țările studiate și distribuiţia pe segmentele de vârstă.

În Marea Britanie, valul al patrulea de pandemie a început în luna iunie și continuă și azi cu o medie de peste 40.000 de infectări zilnice.

StadionUKPandemie
În Marea Britanie, încă de la sfârșitul lunii august, spectatorii s-au întors pe stadioane, iar măștile au devenit facultative. Numărul de infectări a rămas ridicat, dar decesele au fost tot mai puține - Foto: Spotmedia.ro

Dar ce se remarcă din datele publicate de autoritățile din această țară, e numărul mic de decese raportat la cel de cazuri. Media deceselor din această perioadă este în jur de 200 pe zi.

În România, acum, la ieșirea din valul patru, la 2.000 de cazuri zilnice, avem același număr de decese pe care Marea Britanie îl înregistrează la 40.000 de cazuri, adică 200.

Valul cinci în Anglia și în România

“Datorită unei combinații între infectarea naturală și vaccinare, nivelul ridicat de imunitate colectivă al Angliei sugerează că există un potențial redus pentru un nou val devastator de pandemie, susțin oamenii de știință”, se arată în articolul publicat de cotidianul “The Times”. 

“Dacă toate restricțiile și vaccinările s-ar opri azi, se arată în  studiul respectiv, Anglia ar înregistra un număr de 10.000 de decese suplimentare, comparativ cu 114.000 înregistrate de Germania și 16.000 de Grecia, o țară de șase ori mai mică decât Marea Britanie”, se precizează în articolul citat.

Alexandru Rafila (PSD), noul ministru al Sănătății, susține că apariția unui nou val pandemic în România este posibilă.

RomaniaCazuriActiveCovid
Pe diagrama numărului de cazuri active se observă cel mai bine impactul valului 4 de pandemie din România, dar și cea mai abruptă scădere a numărului de persoane infectate, ceea ce arată că pentru varianta Delta e posibil să se fi atins o imunitate de grup - Sursa: Worldometers.info

”Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat. Acesta este un lucru foarte important. Nu știu dacă o să evităm valul 5, dar trebuie să fie unul cu o amplitudine cât mai mică și cu un număr cât mai mic de decese”, a declarat oficialul. 

”Am în program creșterea accesibilității la testare, mai ales în mediul rural. Orice persoană care bănuiește că este infectată trebuie să se testeze (...) Probabil, dacă am face mai multe teste, am mai găsi persoane infectate și e bine să știm exact care este situația epidemiologică în orice moment, cât mai aproape de realitate”, a adăugat Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății.

În România, valul 4 a fost cel mai grav dintre toate, provocând prăbușirea sistemului sanitar în multe locuri.

Cu un număr maxim de 18.863 de infectări, înregistrat în ziua de 19 octombrie, și un record de 602 decese, consemnat în ziua de 2 noiembrie, impactul pandemiei a provocat dispariția a familii întregi și a făcut ravagii în comunități.

Ceea ce se poate observa din graficele care prezintă numărul de cazuri, dar și pe cel de decese din valul 4 e că scăderea acestora e cea mai abruptă de la începutul pandemiei și până acum, sugerând că varianta Delta nu mai prea are unde să se răspândească.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇