La CSM are loc marți un episod care ar putea marca evoluția Justiției pentru următorii, cel puțin, 8 ani de acum înainte. Lia Savonea, omul cel mai puternic din sistemul judiciar, se pregătește să facă pasul decisiv pentru a pune mâna pe controlul efectiv și direct al ÎCCJ.
După ce în 2011 a fost respinsă de CSM pe motive de integritate, Lia Savonea candidează din nou pentru promovarea ca judecător la instanța supremă pe care deja a populat-o cu oamenii săi de încredere în cei 6 ani cât a controlat secția de judecători și plenul CSM.
Ce ar urma nu este greu de anticipat.
Odată ajunsă la ÎCCJ, dna Savonea ar lua rapid sub control instanța de sub nasul dnei Corbu, pentru ca la finalul celui de-al doilea mandat al acesteia, în 2025, să devină ea însăși președinte ÎCCJ. Ocazie cu ar reveni de drept în CSM, care, prin președinții de instanțe, controlează orice judecător din țara aceasta.
Pentru a-și consolida puterea absolută, dna Savonea a pregătit cu grijă terenul. Și-a plasat apropiații în poziții cheie la ÎCCJ și CAB, a impus, în schimbul avizului pozitiv, de care ministrul Predoiu avea nevoie că de aer, mai toate modificările pe care le-a dorit la Legile Justiției.
Nu i-a ieșit chiar totul în privința DNA, care urma să devină un soi de secție fără nicio independență, pentru că s-a izbit de încăpățânarea lui Crin Bologa, care a plătit cu al doilea mandat inclusiv această inflexibilitate.
Viitorul șef DNA este cu totul altceva, soția dlui Voineag fiind una dintre judecătoarele de la „curtea” dnei Savonea, adusă la CSM și promovată spectaculos de fostul Consiliu.
Încercarea de promovare a dnei Savonea a stârnit un mare scandal public din cauza uneia dintre hotărârile evaluate în prima fază a concursului. Dna Savonea și colegul său de complet de la CAB, Daniel Grădinaru, acum promovat la ÎCCJ de dna Savonea, au menținut pedeapsa de numai 8 luni de închisoare cu suspendare pentru un bărbat care a întreținut acte sexuale cu nepoata lui de 13 ani, pe motiv că fata și-ar fi dat consimțământul. Citește aici hotărârea
Deci dna Savonea a apreciat că un copil prezumat absolut, prin lege, fără discernământ a putut să dea un consimțământ valid pentru un act sexual cu unchiul său, deci o persoană cu cert ascendent asupra sa.
E destul de interesant cum de a ajuns în portofoliul de hotărâri evaluate al dnei Savonea tocmai această hotărâre scandaloasă. Teoretic, potrivit art 16 din Regulamentul concursului de promovare la ÎCCJ, un program informatic este cel care extrage hotărârile care urmează a fi analizate dintre toate hotărârile pronunțate de candidat la Curtea de Apel.
Așadar, ori dna Savonea a avut ghinion, ori cineva a ajutat puțin programul informatic pentru a pune paie pe foc.
Hotărârea privind copila de 13 ani, deși este revoltătoare, nu reflectă nici pe departe calibrul dnei Savonea.
Este căsătorită cu avocatul Mihai Savonea, colegul celebrului Cătălin Voicu, săltat din mijlocul unei caracatițe politico-judicare în 2009, când era vicepreședintele Comisiei de Apărare din Senat și apoi condamnat. În 2009 soții Savonea ar fi fost audiați ca martori în dosarul lui Cătălin Voicu.
După doi ani, în 2011, dna Savonea a încercat prima dată să promoveze la ÎCCJ. În Hotărârea 563/29.08.2011, plenul CSM i-a recunoscut calitățile profesionale, dar a respins-o pe motive de integritate, cu sau fără legătură cu cazul Voicu.
Motivarea CSM de respingere este demolatoare. Citește aici hotărârea CSM
Nu e singurul semn de întrebare în privința dnei Savonea. Rise Project a publicat recent o anchetă despre afacerile imobiliare ale familiei Savonea, în companii dubioase, cu omisiuni în declarația de avere.
La CAB, unde a fost președinte între 2012-2016, dna Savonea a emis o mulțime de mandate de supraveghere tehnică pentru DNA, sarcină de care s-a achitat fără indiscreții, fără să se revolte împotriva statului paralel și abuzurilor anticorupției.
„Cei mai multi magistrați au fost interceptați pe autorizații emise de CAB. ÎCCJ nu mai avea competența pe curți și tribunale la vremea aceea. Cel mai probabil abuzurile s-au comis la CAB cu directa contribuție a celor ce se pretind dizidenți și care ulterior s-au refugiat în CSM iar acum se vor la ÎCCJ”, spun surse din sistemul judiciar.
Tot în acea perioadă, organiza la CAB, în camera de consiliu, spun surse judiciare, întâlnirile generalului Dumitru Dumbravă cu magistrații.
Anii au trecut, Dumitru Dumbravă a dispărut din peisaj, dna Savonea a ajuns la CSM de unde a devenit după cum a numit-o presa “fixerul lui Dragnea” în justiție, dar și la CCR. Doi dintre judecătorii promovați în epoca Dragnea sunt apropiații săi, dnii Stan și Deliorga.
De această dată, dna Savonea pare să-și fi luat toate măsurile pentru a nu mai rata promovarea. Lucrările, inclusiv cea cu fetița de 13 ani, i-au fost evaluate de o comisie alcătuită din judecători promovați de ea la ÎCCJ și un avocat cunoscut pentru adversitatea față de anticorupție. Avocat care a fost angajat “cu mâna” de Lia Savonea, fără plen, să reprezinte CSM la CJUE și unde a pus concluzii contrare tuturor parților. Asta deși CSM are propriul departament juridic.
Punctajul acordat a fost aproape maxim, 48 de de puncte din 50. La interviu îi trebuie minimum 35, din care 20 sunt practic din oficiu, pentru că la unele criterii de notare nu se poate acorda mai puțin de 1 punct.
Cu o secție dominată de oamenii săi, obiectiv pentru care pentru prima dată a avut loc și un al doilea tur al alegerilor pentru CSM, e nevoie de o minune ca dna Savonea să rateze și de această dată promovarea.
Puțin probabil să îi fie puse întrebările care au încurcat-o în 2011 la integritate. De altfel, din ce înțeleg, Hotărârea CSM 563/29.08.2011 nu este la mapa candidaturii dnei Savonea. Nu am găsit-o nici pe site-ul CSM.