Putin, control total al rețelelor sociale din Rusia și din Occident. 99% din mesajele Kremlinului își ating ținta

Milioane de postări zilnice, generate în mod automat de programe specializate ale Moscovei, scapă nedetectate de giganții internetului, bulversând opinia publică internațională și erodând instituțiile democratice din statele care susțin cauza Ucrainei.
Putin, control total al rețelelor sociale din Rusia și din Occident. 99% din mesajele Kremlinului își ating ținta
  • Document Pentagon: Obiectivul acestui proiect a fost dezvoltarea capacității Kremlinului de a controla informațiile din interiorul țării, dar și de a promova mesajele Rusiei în străinătate.
  • Expert: Platformele sociale încearcă să oprească propaganda Rusiei, iar Kremlinul se chinuie s-o îmbunătățească. Cifra din raport sugerează că Rusia a câștigat partida.
  • Informațiile din documentul Departamentului Apărării din SUA prezintă cât de vulnerabile sunt rețelele sociale în fața propagandei și manipulării ruse.
  • Reprezentanții YouTube: „Avem o experiență solidă în detectarea și luarea măsurilor împotriva rețelelor de <boți>.
  • Kremlinul stă mult mai bine la propagandă, dar și în ce privește manipularea rețelelor sociale, în comparație cu operațiunile militare.

Un document al Pentagonului, ajuns în spațiul public în urma postării acestuia de către tehnicianul militar american Jack Teixeira, arată că Vladimir Putin a creat o divizie specializată pentru distribuirea mesajelor propagandistice și a informațiilor false în mediul online.

La sfârșitul anului 2022, Centrul Principal de Cercetare Științifică în Domeniul Computerelor din Rusia (GlavNIVTs) a creat platforma FABRIKA „o rețea formată din sute de mii de <boți> (mici programe de calculator cu o anumită misiune) specializată în postări și distribuirea mesajelor pe rețelele sociale, programele având capacitatea de a scăpa nedetectate de filtrele acestora, având scopul de a manipula mediul informațional”, se arată în documentul scurs de la Pentagon.

DocumentPentagonReteleSociale
REȚELE SOCIALE. Raportul secret care descrie impactul pe care-l are Kremlinul asupra giganților din mediul online

„Obiectivul acestui proiect a fost dezvoltarea capacității Kremlinului de a controla informațiile din interiorul țării, dar și pe aceea de a promova mesajele Rusiei în străinătate”, se arată în același document, citat de cotidianul american „Washington Post”.

ADVERTISING

Rusia a câștigat partida

GlavNIVTs, institutul rusesc, a anunțat că doar un procent din milioanele de mesaje distribuite zilnic este detectat de filtrele de la Google, Meta, TikTok și Twitter, se arată în raportul Pentagonului.

„Platformele sociale încearcă să oprească propaganda Rusiei, iar Kremlinul se chinuie s-o îmbunătățească. Cifra din raport sugerează că Rusia a câștigat partida”, a declarat Thomas Rid, cercetător în domeniul dezinformării și profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins, pentru „Washington Post”.

Acest lucru înseamnă că experții Moscovei au reușit să controleze rețelele sociale, iar mesajele fabricate de agențiile de informații din Rusia își ating ținta cu o precizie amețitoare.

Elon Musk And Twitter Logo
TWITTER. De la achiziționarea ei de către Elon Musk, rețeaua socială americană a devenit preferata mesajelor false și a celor de propagandă generate de Rusia din cauza vulnerabilităților acesteia, dar și a lipsei controlului în ce privește postările - Foto: Hepta.ro

„Publicul vede conținutul promovat de Kremlin direct în listele afișate de motoarele de căutare de pe internet sau pe listele postărilor de pe rețelele sociale fără să știe că <boții> au manipulat algoritmii pentru a altera rezultatele căutărilor de pe internet”, se arată în raportul realizat de Pentagon.

Informațiile din documentul Departamentului Apărării din SUA prezintă gravitatea situației creată pe rețelele sociale și cât de vulnerabile sunt acestea în fața propagandei și manipulării ruse.

Mai mult, datele din raportul oficial arată că Moscova s-a perfecționat în ce privește diseminarea de mesaje propagandistice și informații false, rețelele sociale nereușind să țină pasul cu performanțele din domeniu ale experților de la Kremlin.

E mai ușor de înțeles acum de ce există atât de mulți oameni care susțin crimele Rusiei, care nu reușesc să distingă adevărul de minciună sau care nu deosebesc faptele de propagandă.

Ca o reacție la articolul publicat de cotidianul Washington Post, reprezentanții YouTube, o companie Google, au spus că: „Avem o experiență solidă în detectarea și luarea măsurilor împotriva rețelelor de <boți>. Monitorizăm și actualizăm în mod constant măsurile noastre de protecție”.

Postările false circulă liber pe rețelele sociale

Mai mult, exact pentru perioada la care face referire raportul Pentagonului, pe rețelele sociale existau numeroase alerte ale unor utilizatori specializați care semnalau faptul că postările propagandistice, false și rău intenționate circulau liber, fără să fie marcate sau șterse de administratorii platformelor de comunicare online.

German Ukrainians Demand Peace in Ukraine
STOP RUSIA. Propaganda de la Kremlin are ca scop erodarea susținerii opiniei publice internaționale pentru cauza Ucrainei - Foto: Hepta.ro

„Am raportat roboții și trolii timp de o oră, dar sunt destul de sigur că acest lucru nu va avea niciun efect. Există, de asemenea, o tendință, în special pe conturile de pe YouTube ale canalelor de știri în limba engleză, cum ar fi Euronews, DW, Sky News, care relatează despre Mariupol, de a fi vizate de roboți (boți), care trimit cititorii la canalul de YouTube al lui Patrick Lancaster” se arată într-un raport publicat pe Reddit, în 2022, de către un utilizator care a decriptat un mod de acțiune a reprezentanților Rusiei, pe rețelele sociale. 

„Aceste comentarii sunt în mod clar spam și rău intenționate, dar YouTube nu face nimic împotriva lor, chiar dacă și cel mai simplu algoritm le-ar putea recunoaște. Nu numai atât, canalul lui Lancaster este încă online, deși, în mod clar, acesta se află pe statul de plată al Kremlinului, fiind încorporat în cadrul trupelor rusești din Donbas și, recent, din Mariupol. De asemenea, el nu e jurnalist, ci un fost soldat american care acum lucrează pentru Rusia. Sunt sigur că nu-și face videoclipurile gratis. Cu toate acestea, celor de la YouTube nu pare să le pese”, mai arată utilizatorul în postarea sa de pe platforma Reddit.

Fabrika, o investiție strategică pentru Putin

De atunci, lucrurile par a se fi înrăutățit, iar Kremlinul stă mult mai bine la propagandă, dar și în ce privește manipularea rețelelor sociale în comparație cu operațiunile militare.

Raportul scurs de la Pentagon este o analiză realizată de agențiile de spionaj din SUA în ce privește operațiunile de intoxicare informațională, coordonate de Kremlin.

Meghan Markle trailer trash satirical programme un
CENZURĂ. Vladimir Putin, în rol de personaj al unei emisiuni satirice realizate de BBC, reușește să anihileze orice formă de comunicare a opoziției din Rusia, dar să-și promoveze intens mesajele atât în țară cât și în străinătate - Foto: Hepta.ro

Documentul a fost scris de către Statul Major, Comandamentul Cibernetic al SUA și Comandamentul Europa, organizația care conduce activitățile militare americane în Europa. 

Raportul face parte din categoria celor de tip semnal, care includ informații obținute în urma monitorizării electronice și ascultarea și nu citează surse specifice pentru concluziile obținute, se arată în articolul publicat de cotidianul Washington Post.

Documentul indică GlavNIVTs ca fiind la originea operațiunii, centrul informatic de cercetare științifică din Rusia, care se află în subordinea administrație prezidențiale. 

De asemenea precizează că numele rețelei create de Vladimir Putin pentru a amplifica mesajele propagandistice și dezinformarea poartă numele de FABRIKA.

La sfârșitul anului 2022, Kremlinul investea și mai mult în această rețea pentru a-și mări performanțele, se mai arată în documentul Pentagonului.

Raportul subliniază că Fabrika are performanțe notabile în ciuda sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, dar și a cenzurii practicate de Kremlin asupra platformelor sociale din interiorul țării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇