De când a început pandemia, tendința manifestată de șeful statului a fost aceea de a militariza părți din Executiv, în speranța că va reuși, prin “ordine și disciplină”, să controleze criza.
Încă sunt proaspete în memoria multor oameni desfășurarea soldaților și a blindatelor pe străzi, oficiali ai statului care veneau în uniformă militară la conferințe de presă, cum au fost Raed Arafat, secretar de stat, și Marcel Vela, ministru de Interne în Guvernul Orban, atunci când Iohannis a declanșat starea de urgență.
De asemenea, au fost militarizate spitale, direcții sanitare pentru anumite perioade de timp, iar campania de vaccinare este condusă de un medic militar, colonelul Valeriu Gheorghiță.
Mai mult, nu trebuie uitat că toate aplicațiile pe care se strâng informațiile legate de infectări, îmbolnăviri, decese, dar și necesar de paturi, echipamente și medicamente sunt realizate de STS, o instituție militară.
La o zi după ce PNL a pierdut alegerile parlamentare din decembrie 2020, iar Ludovic Orban și-a dat demisia din poziția de prim-ministru, Klaus Iohannis l-a numit pe domnul Nicolae Ciucă în poziția de premier interimar.
Președintele și-a dorit mult să permanentizeze poziția acestuia, dar liderii partidelor care au format majoritatea parlamentară de atunci au respins strategia lui Iohannis și l-au susținut pe liberalul Florin Cîțu.
Eșecul acestuia din urmă în ce privește campania de vaccinare și pregătirea pentru valul 4 de pandemie i-a oferit președintelui “oportunitatea” să-l desemneze pe generalul în rezervă pentru poziția de premier.
Problema domnului Ciucă e că trebuie să formeze o majoritate cu oameni politici aflați în război, rămași fără susținere publică, din cauza numărului mare de decese și îmbolnăviri.
Chiar și un guvern minoritar, așa cum a propus Florin Cîțu, liderul PNL, la consultările cu Iohannis, are nevoie de susținere în Parlament.
Liberalii care cred că pot supraviețui mult timp într-un executiv PNL-UDMR, cu susținere PSD, își fac iluzii că vor ieși cu bine din această aventură.
După un nou USL, va fi foarte greu ca aceștia să se salveze. O vor putea face doar dacă Nicolae Ciucă se dovedește a fi un prim-ministru cum n-a mai fost altul, care scoate țara din criză, preia partidul și devine un candidat cu șanse la președinția României.
Dacă ratează, și sunt multe posibilități din cauza situației dificile din spitale, a ratei mici de vaccinare, dar și a faptului că nimeni nu poate prezice cum va evolua pandemia în termen de o lună, ce să mai vorbim de “șase luni”, cât a anunțat Marcel Ciolacu, liderul PSD, că susține un guvern minoritar, ne vom întoarce de unde am plecat.
Dar nu trebuie uitat că, în politică, marile schimbări se fac în situații de criză, dacă apar persoane care-și asumă și reușesc să câștige încrederea oamenilor.
Nicolae Ciucă nu are experiență politică. Este senator, intrând în Parlament la alegerile din 2020. E perceput ca fiind “omul lui Iohannis”, iar președintele României se află în cel mai jos moment al mandatelor sale în ce privește popularitatea. S-a format o largă majoritate pentru contestarea sa.
Ca fost militar, Nicolae Ciucă e obișnuit cu un drum scurt între enunțarea unei decizii (ordin) și realizarea sa, ceea ce în politică e doar o speranță. Drumul e mult mai lung, întortocheat și, de multe ori, închis din lipsă de susținere.
Mai mult, domnul Ciucă e perceput ca un “pericol” de UDMR, care nu privește cu ochi buni apariția unui general în fruntea Guvernului. Teama maghiarilor are legătură și cu agenda lor politică. Aceștia consideră din capul locului că militarii români sunt “naționaliști” și vor bloca agenda lor bazată pe o extinsă “descentralizare”.
În opinia mea, noul guvern minoritar va depinde strict de obiectivele politice ale PSD.
Chiar dacă în prima fază, Marcel Ciolacu va susține noul executiv, entuziasmul lui se va diminua odată cu reacțiile care vor veni dinspre opinia publică și care vor descoperi în social-democrați noii vinovați pentru situația din țară.
PSD va ieși din zona de confort și, odată cu revenirea într-o formă sau alta la guvernare, vor începe frământările interne.
În opinia mea, succesul acestui nou guvern e strict legat de evoluția pandemiei, cum a fost și pentru celelalte, începând cu martie 2020.
Marea problemă e că nimeni nu știe cum va evolua, când și cum se va termina.
Cred că o atitudine curajoasă, sinceră, dar umilă în fața necunoscutului pandemic e cea care poate rezista în aceste vremuri tulburi.