Prima criză europeană de la începutul războiului. Austria înfige un cuțit în spatele României, făcând jocul Rusiei

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă sunt responsabili pentru acest eșec. Au început negocierile târziu, au folosit aderarea la spațiul Schengen ca pe un colac de salvare a unei guvernări mediocre, l-au ținut în brațe pe Lucian Bode, un ministru depășit total de complexitatea discuțiilor.
Prima criză europeană de la începutul războiului. Austria înfige un cuțit în spatele României, făcând jocul Rusiei

Uniunea Europeană trece prin cel mai dificil moment de la declanșarea invaziei din Ucraina. Din păcate, solidaritatea s-a rupt într-o negociere ce s-a purtat în jurul României și Bulgariei. 

După declarația lui Klaus Iohannis se poate spune că relațiile dintre țara noastră și Austria s-au deteriorat grav, iar vina nu este a Bucureștiului.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români”, a anunțat Iohannis.

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană”, a mai spus președintele României.

„Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a subliniat șeful statului.

ADVERTISING

Neacceptarea celor două țări în Schengen, deși atât Comisia Europeană cât și Parlamentul European au cerut acest lucru, mai mult, fiind primită Croația în urma unei înțelegeri pe sub masă între Austria și Olanda, va face să prăbușească susținerea proiectului european în România.

Austria, nedreaptă și cinică

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă sunt responsabili pentru acest eșec. Au început negocierile târziu, au folosit aderarea la spațiul Schengen ca pe un colac de salvare a unei guvernări mediocre, l-au ținut în brațe pe Lucian Bode, un ministru depășit total de complexitatea discuțiilor.

Dar principala problemă a fost poziția guvernului austriac, una nedreaptă și lipsită de orice respect față de România și de eforturile pe care le-a făcut țara noastră pentru o „uniune mai bună”.

„Ce vedem azi în poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, fața hidoasă a populismului și politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când servește intereselor proprii”, a anunțat Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României și europarlamentar REPER.

Dacă un om politic moderat are o astfel de poziție, e simplu să realizăm cât de mare e frustrarea și furia la toate nivelele societății.

Deși Karl Nehammer, cancelarul Austriei, spunea în urmă cu o zi că va face tot ce-i stă în puteri pentru a proteja companiile austriece care funcționează pe teritoriul României, îi va fi destul de greu pentru că decizia de astăzi a creat un sentiment profund anti-austriac în întreaga țară.

E pregătită Viena să suporte consecințele?

Mai mulți oameni politici s-au exprimat deja că vor exista consecințe pentru Viena, atât economice, cât și de altă natură. Când negocierile se poartă numai într-o notă pragmatică și cinică, când e folosită minciuna, e vorba de responsabilizarea României cu privire la migrația ilegală, pentru a construi argumente împotriva unei țări care, de această dată, și-a făcut temele, înseamnă că Guvernul de la Viena e pregătit să suporte consecințele, oricare vor fi acestea.

„Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea şi stabilitatea europeană au primit azi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească – în schimb - intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe în urma acestui vot absurd”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, partid care face parte din coaliția de guvernare.

Dar, de departe, cea mai mare problemă pe care au provocat-o Austria și Olanda are legătură cu poziția Uniunii Europene în fața expansiunii Rusiei.

Solidaritatea europeană, îngropată de Nehammer

E foarte greu să mai vorbești de solidaritate, să-i motivezi pe oameni să reziste, să ajute Ucraina, să plătească facturi la curent și încălzire uriașe pentru un bine comun, atunci când state mai bogate și cu economii mai puternice îți întorc spatele, din cauza unor interese meschine.

Acest discurs dublu, în care la nivel declarativ Viena și Haga promovează democrația, libertatea, libera circulație, drepturile omului, iar atunci când vine vorba să le aplice dau dovadă de ipocrizie fără margini, trebuie să înceteze. 

Cumva, guvernele acestor țări ar trebui să-și întrebe cetățenii ce vor cu adevărat. 

Uniunea Europeană, în condiții de război, nu poate funcționa în acest mod, în care se sacrifică doar unii, iar ceilalți profită și înfig cuțite în spate „partenerilor europeni”.

Pe bună dreptate, cetățenii români s-au săturat să mai joace rolul de europeni de mâna a doua, folositori doar să trudească pentru bunăstarea unora care strâmbă din nas când aud cuvântul „român”.

Cea mai mare problemă va fi acum să fie oprit valul de populism și extremism care va crește în urma acestei frustrări generalizate. Cum vor face față Viena și Haga atacurilor și poziționărilor venite în valuri de la politicienii din estul Europei fără ca de această dată să mai fie auzite vocile raționale care să găsească argumente de susținere ale valorile Uniunii Europene, când acestea sunt călcate în picioare în marile capitale ale continentului?

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, și Gerhard Karner, ministrul de Interne, au dat dovadă de un pronunțat infantilism politic, folosind un populism ieftin - învinovățirea românilor pentru problemele austriecilor, sperând că se vor salva la viitoarele alegeri.

”În acest moment, e un fapt confirmat că Austria are o problemă cu România, considerând-o țară de mâna a treia. Acest lucru va provoca reacții din partea opiniei publice şi a partidelor politice… Nu vă închipuiți că vom trece ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat o chestiune gravă care va trebui să aibă consecințe. Care vor fi acestea, vom discuta în următoarele ore şi zile”, a declarat Rareș Bogdan (PNL), europarlamentar.  

Sper ca în zilele următoare sentimentul de nedreptate și cel de frustrare să se estompeze, cei mai mulți dintre noi să-și păstreze calmul, valorile și credințele.

Un eșec, uneori, e mai important ca o victorie

În opinia mea, prin impunerea forțată a unei decizii împotriva unei majorități, guvernul austriac a avut mai mult de pierdut. Toți ceilalți reprezentanți ai statelor membre au realizat că e altceva la mijloc, iar argumentele Vienei au fost cusute cu ață albă.

De multe ori în viață poți câștiga mai mult în urma unui eșec decât a unei victorii. A fost bine că am cerut un vot, obligând atât Viena, cât și Haga să-și dea arama pe față.

Olandei și Austriei le va fi greu să se împotrivească în continuare, iar pe de altă parte, interesele lor politice, economice și militare nu s-au sfârșit azi. 

România e o țară mare și vor fi nenumărate situații în viitor când reprezentanții celor două state se vor afla în situația de a căuta sprijinul României.

Din acest eșec, cine are creier ar trebui să tragă câteva concluzii valoroase și, în sfârșit, să facem și noi ordine în propria ogradă. 

Din nou s-a dovedit că nu putem atinge obiectivele de țară cu politicieni mediocri, cu lideri leneși și corupți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇