Președintele cu decorații goale. Radu Paraschivescu: Un gest de delimitare sanitară de un președinte duplicitar și cinic

Pentru mulți români, Klaus Iohannis va fi președintele care le-"a încheiat aici" țara. Și ipocrizia de a relansa PSD poate i-ar fi fost iertată, dacă nu venea după jucarea țării la zero, agravarea situației pandemice, prin cauționarea unui guvern pus în slujba unor politicieni.
Președintele cu decorații goale. Radu Paraschivescu: Un gest de delimitare sanitară de un președinte duplicitar și cinic
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Scriitorul Radu Paraschivescu și actorul Marius Manole au decis să returneze decorațiile primite de la președintele Klaus Iohannis, un gest de revoltă și, totodată, de disociere de traseul unui președinte care a avut toate condițiile de a nu repeta grotescul mandatelor lui Traian Băsescu și ticăloșia mandatelor lui Ion Iliescu, începute cu mineriada care a trimis peste granițe mulți români. Și, totuși, Klaus Iohannis a obținut un rău mai mare decât predecesorii.

Marius Manole a argumentat returnarea decorației prin aceea că nu vrea să îl legitimeze în niciun fel pe un președinte pe care l-a votat, dar care i-a înșelat votul până peste limită. Nici Radu Paraschivescu nu și-a dorit însoțirea cu președintele Klaus Iohannis, așa că a returnat decorația, discret, într-o zi banală.

Foto: Facebook/Radu Paraschivescu
Foto: Facebook/Radu Paraschivescu

„Lunea trecută am lăsat-o la registratura Administrației Prezidențiale, la “doamna Dana”. I-am scris consilierului Angelescu de la Cancelaria Ordinelor și i-am spus ca poate trimite pe cineva să o ia de la doamna Dana. Am făcut-o fără show, din nevoia unui gest de delimitare sanitară de un președinte duplicitar și cinic”, a spus Radu Paraschivescu, pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

"Iată că votul meu a fost înşelat şi cineva mi-a spus: dacă nu ţi-ai dat seama în 2016 că susţii un preşedinte să-ţi fie ruşine. Nu, nu mi-e ruşine. În momentul acela, nu era nimic atât de grav şi lucrurile nu erau aşa şi Iohannis era Iohannis. Iată că între timp lucrurile s-au schimbat.

Mi se pare un gest de igienă să sancţionezi pe cineva, chiar dacă l-ai susţinut. Susţinerea nu vine necondiţionată, nu vine la pachet. Dacă am votat, poţi să vinzi şi ţara, că eu doar te-am votat şi te susţin până la capăt. Nu, pentru că este de datoria noastră să fim vigilenţi şi să avem grijă de ţara noastră", a explicat și Marius Manole.

Este sau nu necesară delimitarea cât mai tranșantă de Klaus Iohannis, un președinte care și-a câștigat cel de-al doilea mandat printr-o retorică prin excelență antiPSD și care, de altfel, a cerut electoratului să treacă cu vederea orice păcat ar avea PNL, numai să nu voteze cu PSD?  

Sigur, în campania electorală Klaus Iohannis a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o aduce pe Viorica Dăncilă în turul doi, ceea ce i-a permis să se prezinte ca unicul luptător antiPSD rămas pe baricade.

Ce nu a menționat președintele sau a fost eroarea noastră de înțelegere e că el lupta cu un anume PSD, nu cu pesedismul, acest modus vivendi al partidelor politice mainstream, de la FSN și până la noua coaliție de azi.

În principiu, decorația este dată în numele Președinției și ea reprezintă o distincție a statului român. Atunci, retunarea ei nu înseamnă tocmai punerea la îndoială a instituției, cea care ar trebui să reziste și unui președinte care, dincolo de unele gesturi contestabile, nu și-a exercitat funcția pe deplin în cea mai grea situație în care se află țara, de la mineriade încoace?

Articolul 94 din Constituția României stipulează că Preşedintele României conferă decoraţii şi titluri de onoare, printre altele și, desi există o Cancelarie a Ordinelor, decizia de a decora o persoană și nu alta este cea a președintelui în funcție.

E puțin probabil, de pildă, ca Emil Constantinescu să îl fi decorat pe Corneliu Vadim Tudor. A făcut-o Ion Iliescu, iar Traian Băsescu a luat decizia de a i-o retrage, după grotescul haos pe care liderul extremist l-a produs în Parlament, în momentul condamnării comunismului.

Prin urmare, decorația, data în numele statului român, poartă în ea această personalizare și iată că un președinte anume l-a putut decora pe Adrian Năstase, de pildă, în vreme ce un altul nu ar fi făcut această alegere.

Astfel, returnarea decorației echivalează cu delegitimarea unei persoane, în acest caz Klaus Iohannis, drept președinte. Este un gest limită, dar nu e de găsit aici fronda, cât mai degrabă deziluzia că ai putut fi înșelat până la capăt, chiar și acolo unde părea moral cu totul și cu totul imposibil.

Sondajele de opinie încep să prindă fotografia de moment, dar conversațiile sociale o fac mult mai puternic: nu există zi, de la debutul crizei politice declanșate de președinte, în care cineva să nu admită că ar pleca din țară. Și nu e un moment de tensiuni sociale mocnite, care s-ar putea finaliza cu o mișcare civică, cum a fost cea post-Dragnea, ci un moment de liniște socială grea, care va duce, cel mai probabil, la o scădere dramatică a prezenței la vot.

Radu Jörgensen, matematician și scriitor român, care predă la un colegiu din Maryland,  îmi spunea în interviul pe care i l-am luat pentru agenția News.ro că nu a plecat din țară în comunism, nici după Revoluție nu ar fi plecat, dar apoi s-au întâmplat ororile mineriadei și a văzut cârdășia vechiului regim cu cel nou.

 Înainte de 1989, mai ales în ultimii ani de facultate, aş fi emigrat fără niciun fel de probleme, dar nu eram un tip care să străbată Dunărea înot. După care a venit momentul decembrie 1989 şi nici nu s-a mai pus problema, am început să scriu în presă, totul era ok. În momentul în care am văzut însă că sediile ziarelor sunt atacate şi maşinile de scris erau duşmanii personali ai minerilor, am spus: ”s-a încheiat aici”. Şi s-a încheiat.

Radu Jörgensen, matematician și scriitor emigrat în SUA, după mineriadă

Pentru mulți români, Klaus Iohannis va fi președintele care le-a încheiat aici țara. Și ipocrizia de a relansa PSD poate i-ar fi fost iertată, dacă nu venea după jucarea țării la zero, agravarea situației pandemice, prin cauționarea unui guvern pus în slujba unor politicieni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇