USR boicotează consultările: Nu girăm constituirea unui nou FSN. Iohannis e nașul acestei monstruoase coaliții

USR boicotează consultările: Nu girăm constituirea unui nou FSN. Iohannis e nașul acestei monstruoase coaliții

Președintele USR Dacian Cioloș a anunţat, luni, că formațiunea nu va merge la consultările convocate de Klaus Iohannis pentru formarea noului guvern.

”Sunt un simulacru de consultări cu un rezultat dinainte cunoscut și participarea noastră nu ar face decât să legitimeze această mascaradă. Iohannis și-a abandonat rolul de mediator (…), fiind chiar nașul acestei monstruoase coaliții. USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN”, a explicat Cioloș.

El arată că USR nu va vota nici în Parlament noul guvern, astfel că o să conducă Opoziția „la acest bloc antireformator”.

ADVERTISING

„E o coaliție din care face parte și PNL, care nu mai are nimic de-a face cu liberalismul. Liderii PNL abandonează orice speranță de reformă a Justiției și legitimează un guvern care are toate premizele patentate de Iordache și Nicolicea, când vorbim de Justiție”, adaugă Cioloș.

Delegația USR era programată să discute cu Iohannis de la 12:30, imediat după cele trei partide din noua coaliție, PNL, PSD și UDMR.

Amintim că, în urma negocierilor, partidele au decis să meargă pe varianta Nicolae Ciucă premier, cu un guvern în care PSD deține cele mai importante ministere, plus Secretariatul General al Guvernului. Mai exact, social-democrații au au ales să renunțe la funcția de premier, pentru a putea în schimb să-și impună pachetul social, cu creșterile de pensii, alocații și salarii.

ADVERTISING

Pentru a face asta, PSD a obținut 9 ministere cheie, plus funcția de secretar general al Guvernului, care devine în noua formulă asimilată unui minister. Astfel, are 10 portofolii, printre care Finanțele, Munca, Sănătatea sau Economia. UDMR rămâne cu portofoliile inițiale - Dezvoltarea, Mediul și Sportul, iar PNL ia ce a mai rămas.

Marcel Ciolacu, lăudat de social-democrați pentru cum a negociat, a spus înaintea discuțiilor că abia după consultări vor începe discuțiile pe titulari de ministere, dar și despre șefia camerelor Parlamentului.

ADVERTISING

În schimb, la PNL lucrurile sunt mult mai tensionate. Cîțu a fost acuzat că a negociat în genunchi și chiar i s-a cerut demisia, împreună cu întreaga echipă de negocieri. Raluca Turcan a acuzat că nu mai sunt bani de pensii.

Urmărește aici, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor politice de astăzi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇