Predicile AUR, sub sutana BOR

Predicile AUR, sub sutana BOR

Ingredientele partidului Alianța pentru Unirea Românilor sunt strâns legate de cele ale conducerii Bisericii Ortodoxe Române.

AUR propovăduiește familia tradițională la fel ca BOR. AUR e împotriva educației sexuale în școli la fel ca BOR. AUR pune la zid minoritatea LGBT+ la fel ca BOR.

Premierul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat într-un interviu la Pro TV Chișinău că liderului AUR George Simion i-a fost prelungită interdicția de a intra în Moldova cu încă cinci ani, întrucât „instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova“. Liderul de la Chișinău a precizat că acest lucru i-a fost comunicat și premierului român, dar Marcel Ciolacu nu a avut până acum nici o reacție. Și Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat anul trecut că George Simion are o interdicție de trei ani de a intra pe teritoriul țării aflate în război cu Rusia.

ADVERTISING

George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani“, declara Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) al țării, pentru TVR Moldova. Demnitari din Ucraina și R. Moldova au afirmat că, înainte de a deveni persona non grata, liderul AUR s-ar fi întâlnit cu mai mulți spioni ai serviciilor secrete ruse.

Expansiunea AUR și lipsa de reacție a celorlalte partide parlamentare

În urmă cu o săptămână, George Simion a anunțat că peste 150 de primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni din PNL şi PSD s-au înscris în AUR, în semn de protest faţă de negocierile pentru comasarea alegerilor.

„Vor urma mult mai mulţi, vom strica majorităţile actuale din Consiliile Locale şi Judeţene, blaturile baronilor locali“, a declarat Simion, într-o conferință de presă.

Că avem de-a face cu astfel de migrații e posibil, însă numărul transfugilor din coaliția la guvernare către AUR e cu siguranță exagerat cu bună știință pentru manipularea electoratului. Nici PSD, nici PNL nu au avut nicio reacție față de anunțul celor de la AUR.

E o știre care, în aparență, nu are prea mare importanță, însă dacă privim lucrurile în profunzime realizăm că expansiunea AUR pe harta politică se datorează și lipsei de reacție a partidelor democratice față de populismul radical, strident, xenofob pe care îl cultivă partidul lui George Simion.

De altfel, populismul cultivat de clasa politică nu a început odată cu AUR. A fost folosit de Iliescu și FSN, de C.V. Tudor și PRM, de Traian Băsescu și PDL, de Crin Antonescu, Ponta și USL. E folosit și acum de Ciolacu și PSD, dar și de generalul Ciucă și PNL, însă într-o manieră soft.

Nu unionismul este cântecul de sirenă al AUR

Unionismul, declarat țelul suprem al AUR, nu este patentul partidului condus de George Simion. De pildă, spre sfârșitul celui de-al doilea mandat, Traian Băsescu vorbea despre unirea Republicii Moldova cu România ca fiind al treilea proiect de țară după intrarea în NATO și în Uniunea Europeană:

„Eu cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva românilor din stânga și din dreapta Prutului“, a spus la vremea respectivă fostul președinte.

Că tema unionistă nu-i preocupă într-o mare măsură pe românii din stânga și din dreapta Prutului o arată și cele mai recente studii sociologice.

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde anul trecut, doar 33% dintre români cred că, la un moment dat, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova. Pe de altă parte, o cercetare sociologică realizată de Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research“ relevă că, la un eventual referendum, doar 40% dintre moldoveni ar vota pentru unire.

Nu tema unionismului este cântecul de sirenă al celor de la AUR pentru atragerea electoratului. Cel puțin în momentul de față, românii au cu totul alte probleme decât năzuința unirii cu Basarabia.

La alegerile parlamentare din 2020, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat în Parlament cu 9% din voturi, după ce la alegerile locale desfășurate în urmă cu câteva luni obținuse sub un procent din sufragii. A fost o surpriză totală pentru toată lumea, inclusiv pentru analiștii politici.

Ulterior, discursul antivaccinist avea să sporească numărul celor care ar vota partidul lui George Simion. În ultimii ani, AUR și-a disputat în câteva rânduri cu PNL locul al doilea, după PSD.

Ultimul sondaj Avangarde, realizat la comanda PSD în ianuarie, arată că la alegerile parlamentare PSD ar obține 31% din voturi, PNL 21% iar AUR 19%. Ingredientele partidului Alianța pentru Unirea Românilor sunt strâns legate de cele ale conducerii Bisericii Ortodoxe Române. AUR propovăduiește familia tradițională la fel ca BOR. AUR e împotriva educației sexuale în școli la fel ca BOR. AUR pune la zid minoritatea LGBT+ la fel ca BOR.

Pastișa crucii și a sutanei este urna care colectează voturi pentru partidul lui George Simion, care anul trecut a fost decorat de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, cu Crucea Șaguniană, „în semn de apreciere pentru meritele depuse în apărarea credinței și a activității sale puse în slujba românilor“.

Nu unionismul, ci ortodoxismul sforăitor al celor de la AUR va fi cartea câștigătoare la alegerile din acest an.

George Arun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇