Ministrul Bode a provocat un accident în Guvern! PNL încearcă să evite comparația cu PSD, dar explicațiile sună fals

Ministrul Bode a provocat un accident în Guvern! PNL încearcă să evite comparația cu PSD, dar explicațiile sună fals

Lucian Bode, 45 de ani, ministrul Transporturilor, era pasager într-o mașină oficială în timp ce aceasta a fost implicată într-un accident în urma căruia două persoane au fost rănite.

Mașina, un SUV de culoare neagră, condusă de un angajat SPP, a fost filmată de un motociclist în timp ce se deplasa în viteză și pe contrasens, șoferul încălcând mai multe reguli de circulație.

Cazul seamănă izbitor cu cel din anul 2015, atunci când polițistul Bogdan Gigină a murit într-un accident, în timp ce se afla într-o misiune pentru a-i facilita ministrului de Interne Gabriel Oprea deplasarea, în mare viteză, prin București.

Dosarul Bogdan Gigină: Corpul de control al guvernului arată practicile ilegale din MAI
VIDEO: În urmă cu cinci ani, un polițist a murit, încercând să facă loc în trafic mașinii oficiale a ministrului de Interne de atunci, e vorba de Gabriel Oprea, care se deplasa prin București cu peste 100 de kilometri pe orăSursa: TVR/YouTube

Lucian Bode, ministrul liberal, nu a făcut nicio declarație după accident prin care să anunțe faptul că automobilul în care se afla a depășit viteza legală, a rulat pe contrasens și a folosit în mod repetat semnale luminoase și sirenă.

ADVERTISING

E imposibil ca opinia publică să nu compare cazul Bode cu cel al lui Gabriel Oprea

Pe pagina sa de Facebook, mai mulți oameni îi cer demisia și-l critică pentru faptul că a aprobat încălcarea regulilor de circulație.

În acest caz, Parchetul Militar a deschis o anchetă pentru că la volan se afla un cadru militar, un angajat al Serviciului de Protecție și Pază.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost pus sub învinuire de procurori pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Procesul e în curs, judecătorii nu au luat o decizie în acest caz.

Prim-ministrul s-a delimitat de comportamentul lui Lucian Bode, susținând că nu a fost informat de acesta despre contextul în care s-a produs accidentul.

“Nu am avut o discuţie cu domnul ministru, decât aceea că a avut un accident. L-am întrebat dacă a fost la volan, mi-a spus că nu a fost la volan, l-am întrebat care e starea de sănătate şi era în curs de evaluare. Am înţeles că este în afara oricărui pericol, aici Poliţia să verifice exact circumstanţele”, a declarat Ludovic Orban la o întâlnire cu reporterii.

Premierul a declarat că nu încurajează deplasarea membrilor Cabinetului în coloane oficiale și folosirea sirenelor, dar a recunoscut că uneori și el face la fel.

Accident ministru Bode touareg cu sirene la Dumbravesti Ramnicul Valcea Pitesti
VIDEO: Automobilul în care se afla ministrul Transporturilor Lucian Bode se deplasează în viteză și pe contrasens - Sursa: YouTube

“… Şi eu când am anumite deplasări care necesită, mai fac apel la posibilitatea de a merge în coloană, dar mai rar, numai dacă există o deplasare unde e o activitate guvernamentală la care trebuie să ajung la timp. (...) O să am o discuţie cu domnul ministru pe tema asta”, a mai declarat Ludovic Orban.

Un ministru care evită să spună că mașina în care se afla a încălcat toate regulile de circulație

Deplasarea lui Bode, filmată de un motociclist aflat în trafic, este șocantă. Mașina în care se află avea o viteză mult peste limita legală, rulează pe contrasens, deși șoseaua este despărțită de o linie continuă, care arată interdicție de a depăși.

Mai mult, conducătorul automobilului guvernamental folosește semnale luminoase și sirena, deși vehiculul nu are niciun fel de însemne oficiale.

Deși PNL a fost susținut de opinia publică în ce privește guvernarea pentru că liderii acestui partid au promis în nenumărate rânduri că “vor fi altfel” în comparație cu PSD, în ultimul timp se înmulțesc situațiile în care reprezentanții Guvernului se comportă exact sau mai rău ca predecesorii lor.

“Cu mari eforturi și coalizând aproape toate forțele anti-PSD, am reușit să punem punct guvernării PSD, care ne-a făcut un rău imens, și să preluăm guvernarea. Atunci când am preluat-o, nu puteam anticipa ce ne așteaptă, dar cred că în condițiile date am făcut față provocărilor cu care ne-am confruntat”, a declarat Ludovic Orban, în urmă cu o săptămână, explicând din nou toxicitatea guvernării PSD.

Dar astfel de abuzuri care duc la accidente și pun în pericol vieți omenești nu ar trebui să rămână fără răspuns, mai ales în situația actuală în care ministrul implicat nu și-a asumat nicio responsabilitate în ce privește accidentul.

Aroganța demnitarilor români

În România, reprezentanții fiecărui partid care a ajuns la putere și-au schimbat rapid atitudinea față de cetățeni, iar folosirea mașinilor oficiale în interes propriu, folosirea sirenelor și a semnalelor luminoase pentru o deplasare în condiții privilegiate au provocat mereu reacții de dezaprobare din partea oamenilor.

Faptul că un ministru PNL, după niciun un an, se transformă într-un “demnitar arogant” a reprezentat un șoc pentru o parte a opiniei publice.

“Ministerul Transporturilor dintr-o țară bananieră, în loc să suporte traficul drumurilor pe care le gestionează, merge ca un ghiolban cu aere de superioritate pe contrasens. Probabil se grăbea… la vreun chiolhan al vreunui contractor cu statul în urmă cu lucrările și în avans cu plățile”, a scris unul din mulții contestatari ai ministrului Bode pe pagina sa de Facebook.

Un alt aspect șocant în legătură cu acest accident e că nici Ludovic Orban, nici președintele Iohannis nu au sesizat șocul produs în rândul opiniei publice de filmarea deplasării unui ministru liberal, care amintește mai degrabă de o scenă de urmăriri într-o producție hollywoodiană și nici faptul că acesta a mințit prin omisiune, nefăcând public contextul accidentului.

USRAccidentBode
Reacția USR nu s-a lăsat așteptată, formațiunea politică lansând o campanie pe Facebook

O catastrofă de imagine pentru Guvernul Orban

”E regretabil că se întâmplă un accident. Putem trage cel puţin două concluzii: că nu e bine să te grăbeşti şi se vede nevoia dezvoltării infrastructurii.

Din toată discuţia, partea bună e că nu a fost nimic grav rănit. Autorităţile competente vor face investigaţiile de rigoare”, a declarat Klaus Iohannis la întâlnirea cu presa, încercând să minimizeze faptele ministrului Bode.

Acesta a mai adăugat că în situația în care “cineva a greşit, vom afla. Să se lămurească circumstanţele accidentului. Ministrul a fost pe bancheta din spate. Până nu avem datele nu e bine să speculăm”.

În ciuda acestor încercări, accidentul lui Bode reprezintă o catastrofă de imagine pentru Guvernul Orban și asta cu trei săptămâni înainte de alegerile locale.

Nu numai PSD va “profita” de bâlbâielile liberalilor în cazul Bode, dar și aliații tradiționali, e vorba de USR, care a reacționat, susținând că accidentul oficialului ridică multe semne de întrebare.

“USR atrage atenţia că accidentul rutier în care a fost implicat ministrul Transporturilor Lucian Bode ridică multe semne de întrebare şi cere clarificări cu privire la deplasarea în regim de urgenţă pe contrasens a ministrului. USR cere ministrului liberal Lucian Bode să explice public care era urgenţa de a se deplasa cu semnalizare acustică şi luminoasă pe drumurile publice şi dacă a respectat legea”, se arată într-un comunicat oficial al formațiunii politice.

În mod normal, pentru evitarea unei crize politice de proporții, ministrul Lucian Bode ar trebui să demisioneze de urgență și să se pună la dispoziția autorităților pentru continuarea anchetei. Aroganța se plătește scump, mai ales în politică.

Alte articole legate de același subiect:

Șoferul lui Bode a mers cu viteză pe contrasens, a tăiat linia continuă și a depășit o coloană de mașini, înainte de accident (Video)

Reacții politice la goana nebună a mașinii lui Bode: USR amintește de cazul Gigină și vrea lămuriri de la Poliție, PSD îi cere demisia

Reacția premierului Orban la scandalul din Poliție și goana nebună a mașinii lui Bode


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇