La câtă atrocitate, teroare, dezumanizare puteți rezista până să lăsați brațul jos?

La câtă atrocitate, teroare, dezumanizare puteți rezista până să lăsați brațul jos?

Vladimir Putin nu mai are timp. Pe 9 mai are nevoie de un rezultat concret al invaziei. Pentru el, pentru Rusia, opțiunea înfrângerii nu există, indiferent de costuri.

Și costurile sunt imense, chiar fără a ne gândi la ura pe care acest popor a provocat-o, pentru cel puțin o generație, lumii civilizate.

Costurile momentului sunt mari, atât economice, cât și în vieți. Sunt informații că ucrainenii au vrut să repatrieze câteva mii de trupuri ale unor soldați care au murit în zona Kiev, dar Moscova nu a vrut să îi preia. Mai bine să fie declarați dispăruți decât morți.

ADVERTISING

În aceste condiții, Vladimir Putin a concentrat în estul Ucrainei un război total. Dar nu orice fel de război, ci unul al terorii perfecte.

Ca un skandenberg sinistru la care provoacă nu numai Ucraina, ci întreaga lume civilizată: la câtă atrocitate, teroare, dezumanizare puteți rezista până să lăsați brațul jos?

Teroarea a devenit principala armă a lui Putin pe o scară incomparabil mai mare decât a lui Bin Laden sau ISIS. Dar sunt mari diferențe între terorismul fundamentalist islamic și terorismul rusesc.

Primul este asumat, revendicat, în numele unei ideologii. De aceea, atentatorii ISIS sau Al Qaida se sacrifică și pe ei înșiși în numele cauzei. Terorismul rusesc e laș, neasumat, al unei armate de violatori și tâlhari.

Dacă avea mai mult timp la dispoziție, pentru Putin ar fi fost poate mai profitabil să lase Occidentul să resimtă tot mai dureros criza economică provocată de război. Ea ar fi devenit pentru majoritatea mai importantă decât războiul.

Violența extremă, crimele, abuzurile de toate felurile, ororile pe care le provoacă la scara tot mai mare, cu tot mai mult cinism, nu lasă Occidentului timp să se obișnuiască.

Dar îi poate provoca alte două reacții. Ori nu mai suportă psihologic atât de multă atrocitate, ori se va teme tot insuportabil că un om capabil de așa ceva va fi capabil oricând să distrugă lumea. Ambele ar trebui să ducă la capitulare.

Este ultima șansă a lui Putin de a câștiga acest război. Și după aceea?

După aceea, arată istoria, învingătorii nu pot lipsi de la masă, indiferent cât de odioși sunt. Dacă învinge, cu orice preț, în orice condiții, va fi obținut pentru Rusia statutul imperial după care ea tânjește și va fi creat precedentul că prin teroare extremă orice devine posibil.

Și acest precedent ar deveni cel mai mare pericol în sine. Orice scelerat al planetei, pentru că nu e Putin singurul, ar înțelege care este rețeta de succes pentru a înfrânge rezistența civilizației.

Măcar pentru asta este inacceptabil ca Putin să învingă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇