Kadîrov, mort sau bolnav, o problemă pentru Putin

Oficialii ucraineni spun că liderul cecen, în vârstă de doar 46 de ani, e în comă după un transplant de rinichi. Starea sănătății sale s-a deteriorat rapid din cauza dependenței de droguri.

De câteva săptămâni, pe rețelele sociale sunt o serie de informații despre moartea sau sănătatea precară a lui Ramzan Kadîrov.

În urmă cu două zile, președintele republicii din sudul Rusiei a postat un selfie prin care voia să înlăture zvonurile despre moartea sa, dar câteva ore mai târziu au apărut imagini cu mașini oficiale din Groznîi în curtea unui spital din Moscova.
Kadîrov, mort sau bolnav, o problemă pentru Putin

Dacă n-a murit încă, Ramzan Kadîrov, președintele Republicii Cecenia, se află într-o situație complicată – e în comă sau într-o stare gravă. Un militant pentru drepturile omului din Cecenia a confirmat precaritatea stării de sănătate a liderului pro-rus pentru o publicație ucraineană. 

Mai multe imagini, postate pe rețelele sociale, cu mașini oficiale din Groznîi parcate în curtea unui spital din Moscova, sugerează că o persoană importantă din micul stat din sudul Rusiei, aflat sub controlul Kremlinului, se află internată acolo.

MasiniGrozniiMoscova@Telegram
MOSCOVA. Mașini oficiale din Groznîi, Cecenia, parcate în curtea unui spital din capitala Rusiei – Sursa: Telegram/ Rusia

De peste o săptămână, pe Telegram și X, fost Twitter, sunt vehiculate informații neconfirmate oficial despre faptul că Ramzan Kadîrov, 46 de ani, are mari probleme de sănătate.

„Dependența de droguri a făcut ca organele sale interne să cedeze. De fiecare dată când apărea în emisiunile TV, în videoclipuri, la întâlniri, era ca și cum ar fi fost supus unui fel de terapie de dezintoxicare rapidă”, a declarat Musa Lomaev, militantul pentru drepturile omului din Cecenia, citat de publicația „Obozrevatel” din Ucraina. 

ADVERTISING

În urmă cu două zile, Ramzan Kadîrov și-a făcut un video-selfie pe care l-a postat pe canalul său de Telegram, în care spunea că informațiile despre moartea sa sunt false, iar el e bine și se plimbă prin ploaie, pe străzile din Groznîi.

Autenticitatea postării a fost confirmată, dar la scurt timp au apărut imagini cu mașinile de la spitalul din Moscova și informații despre faptul că Ramzan Kadîrov va suporta o intervenție chirurgicală de transplant de rinichi.

Ahmad, tatăl lui Ramzan

Vâlva din jurul lui Kadîrov are legătură cu situația tensionată din Cecenia, una care ar putea să creeze o nouă problemă pentru regimul lui Vladimir Putin.

Cecenia, cu o populație de 1,5 milioane de locuitori, majoritari musulmani, a încercat, după prăbușirea URSS, să-și declare independența, refuzată de Rusia care declanșează un război între anii 1994-1996.

Rebelii reușesc să învingă, în primă fază, armata dezorganizată a Rusiei, dar republica rămâne, juridic, sub tutela Kremlinului. Niciun stat din lume nu se grăbește să recunoască independența Ceceniei din cauza confruntărilor tribale interne și a lipsei unei structuri statale.

În 1999, Putin, pe atunci președinte interimar, declanșează cel de-al doilea război cecen prin care restabilește controlul federal asupra teritoriului, iar în fruntea republicii îl numește pe Ahmad Kadîrov, tatăl lui Ramzan.

AkhmadKadirovVladimirPutinWK
CECENIA. Ahmad Kadîrov, tatăl lui Ramzan, împreună cu Vladimir Putin, în anul 2002, la sfârșitul celui de al doilea război cecen - Foto: Wikimedia

Cu o conducere despotică, Cecenia e un teritoriu al violenței, al grupărilor islamiste și al celulelor teroriste care au amenințat în permanență regimul politic de la Moscova.

Moartea lui Ramzan Kadîrov poate duce la declanșarea unor noi lupte pentru preluarea puterii care ar cere intervenția militară din partea Rusiei.

Ar fi o provocare majoră pentru Putin, blocat cu aproape toate efectivele în Ucraina.

Pentru Kiev, izbucnirea unor tensiuni în Cecenia ar reprezenta o criză de care ar putea profita în urma slăbirii forțelor ruse prin transferul unui număr de militari spre un nou front.

Luptătorii TikTok

Oficialii din Ucraina au făcut o serie de declarații prin care lasă să se înțeleagă că Ramzan Kadîrov ar fi fost otrăvit de agenții lui Putin pentru că ar fi devenit o amenințare pentru acesta.

„Faptul că Ramzan Kadîrov e vânat de ruși face parte din lupta notorie a grupurilor de putere de la Kremlin. Având în vedere influența pe care o are… s-a aflat într-o situație vulnerabilă. Vom vedea dacă starea lui de sănătate se va îmbunătăți”, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate din Ucraina. 

KadirovMilitarRusia
PROPAGANDĂ. Ramzan Kadîrov, într-o uniformă de luptă cu însemnele Rusiei, la o trecere în revistă a trupelor sale în primele luni de la invadarea Ucrainei - Sursa: TikTok

Cu o armată de bărboși fioroși, înarmați până în dinți, forțele cecene erau văzute de Putin, la începutul invaziei din Ucraina, ca o versiune a Grupului Wagner cărora putea să le transfere misiuni dificile. Dar n-a fost așa. 

În scurt timp, războinicii lui Kadîrov au căpătat porecla de „TikTok Fighters”, luptătorii TikTok, din cauza preocupării lor excesive de a posta clipuri cu confruntări regizate pe rețelele sociale.

„Forțele cecene și-au construit o imagine că sunt foarte puternice, defilând amenințător cu armele la vedere și echipamentul lor impecabil. Dar pe câmpul de luptă din Ucraina nu am văzut ca aceste forțe să aibă un impact semnificativ”, a declarat Alex Kokcharov, analist militar, pentru cotidianul „Financial Times”.

Jolly Joker-ul lui Putin

Rolul lui Kadîrov și al bărboșilor săi s-a diminuat semnificativ în războiul din Ucraina din cauză că au fost depășiți de complexitatea și duritatea operațiunilor din prima linie a frontului pentru care nu aveau niciun fel de pregătire. 

KadirovBolnavImagine
GROZNÎI. Ultima imagine cu Ramzan Kadîrov, captură dintr-un video-selfie făcut și postat de liderul cecen ca să infirme zvonurile tot mai persistente despre moartea sa - Sursa: Telegram/ Rusia

Astfel, liderul cecen a devenit un fel de Jolly Joker al lui Putin, folosit de acesta din urmă pentru a populariza războiul din Ucraina în rândul rușilor, pentru a arăta solidaritate în rândul forțelor sale militare, indiferent de religie, de tradiții și de confruntările din trecut.

Vladimir Putin nu are niciun interes să-l elimine pe Kadîrov. Dimpotrivă. Acesta e și motivul pentru care a fost transferat la Moscova și i se acordă îngrijiri medicale atente. Dar tensiunile și discuțiile din jurul lui Kadîrov arată cât de fragil a devenit regimul lui Putin - unul dintre marile atuuri ale președintelui în fața rușilor fiind stabilitatea pe care a adus-o în uriașa sa țară.

Acum, Cecenia devine din nou un punct fierbinte, iar tot în sud, confruntările dintre Armenia și Azerbaidjan amenință și ele stabilitatea Rusiei.

Coșmarul cecen

„Ironia face ca, pentru a înfrânge rebeliunea, Kremlinul a oferit Ceceniei mai multă autonomie decât a avut în ultimele două secole. Ahmad Kadîrov nu a ratat nicio ocazie să-și declare loialitatea față de președintele Putin, în realitate conducând Cecenia după bunul plac și primind de la Moscova subvenții generoase”, a descris Mark Galeotti, în cartea Războaiele lui Putin, situația din această republică după încheierea celui de al doilea război cecen.

Chechnya
PRIMUL RĂZBOI CECEN. Luptător islamist, pe străzile distruse din Groznîi, în 1994 - Foto: Hepta.ro

Situația s-a păstrat și după venirea lui Ramzan Kadîrov, fiul lui Ahmad, impus de Putin la conducerea republicii după confruntări interne violente.

Prin posibila dispariție a lui Kadîrov, Putin va pierde un aliat simbolic, care nu-i oferea un sprijin militar, ci unul de imagine. Avându-l pe liderul cecen de partea sa, Rusia apărea în ochii „poporului” ca o țară mare și puternică, chiar dacă duce un război nedrept în Ucraina. 

Rușii sunt tot mai aproape de coșmarul creat de atentatele teroriștilor ceceni, care au marcat societatea la începutul anilor 2000.

Russia Putin
MOSCOVA. Întâlnire la Kremlin între Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov, martie 2023 - Foto: Hepta.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇