În UE se vorbește despre vaccinare obligatorie, unele țări aplică deja sau au decis că vor aplica această măsură pe categorii de vârstă și/sau profesionale. Așa cum în multe țări certificatul verde generalizat este realitate.
În România, autoritățile bat pasul pe loc, iar ministrul Rafila este prins între convingerile profesionale ale domniei sale, pe care le exprimă de la începutul pandemiei, și imposibilitatea politică de a le pune în practică.
Pe de-o parte, se vede acum mai mult ca niciodată că PSD este în esență un partid împotriva măsurilor antiCovid. Surse politice spun că într-un sondaj intern făcut în organizațiile social democrate din țară o majoritate covârșitoare, în jur de 80%, s-a pronunțat împotriva certificatului verde. Daci liberi.
Nu mă îndoiesc că situația este aceeași și în rândul electoratului PSD. În aceste condiții, probabilitatea ca PSD să voteze certificatul verde sau vaccinarea obligatorie e infimă.
Rămâne de văzut dacă PSD va dovedi ceea ce și dl Grindeanu, și dl Ciolacu au spus în interviuri pentru SpotMedia.ro, respectiv EuropaFM din această toamnă: că PSD are capacitatea de mobilizare în teritoriu pentru a stimula vaccinarea.
Adică, în traducere, dacă își vor condiționa primarii care să primească bani și în funcție de rata vaccinării din localitate. Și ar trebui să o facă pentru că partidul care are Ministerul Sănătății decontează primul valul Covid. Nu doar ministrul Rafila își joacă mandatul în viitorul val. Și PSD își joacă procentele.
Dar e cu mult mai grav decât atât. În UE, doar Bulgaria, România și Slovacia sunt sub 50% acoperire vaccinală.
Marea deosebire dintre noi și restul țărilor UE este că acolo vaccinarea obligatorie și certificatul verde trebuie impuse prin constrângere unei minorități, pentru că majoritatea este vaccinată.
Că e 60% sau 90%, este vorba despre o majoritate vaccinată și o minoritate nevaccinată care trebuie constrânsă prin măsurile legislative. Că majoritatea impune minorității este o regulă a democrației.
În România, potrivit datelor oficiale, pe niciun segment nu depășim 50%: rural - 22,5%, urban – 38,3%, municipii mari – 41,1%.
Deci în România trebuie constrânsă o majoritate, ceea ce este extrem de greu. Antivacciniștii vor face o isterie totala, iar scepticii, care încă pot fi convinși, se vor radicaliza.
Politic, beneficiarul direct ar fi AUR, ale cărui procente vor exploda.
Dar cel mai rău este că un popor obișnuit din comunism să inventeze gesturi de rezistență va aplica ce știe mai bine: eludarea. Vaccinarea la chiuvetă, certificatele false de toate felurile se vor înmulți endemic, dincolo de capacitatea de anchetă a autorităților.
Plătim acum factura unui început fundamental greșit de pandemie, cu măsuri aberante care au băgat populația în modul rezistență. În primul rând și de la distanță, internarea forțată a asimptomaticilor.
Plus o mizerabilă comunicare. Despre vaccinuri nu s-a discutat deschis, cu limitele efectelor lor, astfel încât infectarea unui vaccinat să nu mai pară deconspirarea unei minciuni.
Oricum românii au suspiciunea că sunt mințiți de autorități, vine din comunism și guvernările proaste ale ultimilor 32 de ani. Dacă mai faci și astfel de erori, efectul este letal.
Biserica Ortodoxă ar fi putut să fie de mare ajutor. Așa cum a fost Biserica Catolică cu papa în frunte. Așa cum a fost Biserica Ortodoxă din Grecia.
Din păcate, clerul BOR se dovedește, cu notabile excepții fără îndoială, majoritar retrograd, în frunte cu conducătorii sai. Și în loc să fie parte din soluție, este parte din problemă.
Se adăugă ceea ce se întâmplă acum în școli – imensa bătaie de joc a testelor de salivă care se profilează tot mai mult ca un tun de proporții decât o soluție reala antivaccin.
Nu numai că testele au venit vrac, nu ambalate individual, cum le iei mai ieftin de farmacie. Dar 1,5 milioane dintre ele au 7 (șapte) componente. O adevărată operațiune să te asiguri că fiecare copil le primește pe toate 7 și o adevărată probă practică pentru părintele care va dori să facă testul.
La ce nivel de furie și scepticism avem în societate tare mă tem că imensa majoritate nu le va face. Suntem în țara unde trimisul copilului bolnav la școală sau grădiniță este o regulă pentru că părintele nu are cu cine să-l lase. Cu atât mai mult îl vor trimite cu muci și tuse, spunând că testul e negativ. Prinde orbul!
Părintele de bună credință nu-și trimite copilul cu simptome la scoală, indiferent dacă primește sau nu test de la școală, iar copilul pozitiv fără simptome puțin probabil să fie depistat de testul de salivă, chiar corect făcut.
Deci, pe fond, eu înțeleg ce vrea minsitrul Rafila. Să încerce o schimbare de mesaj și să înmoaie rezistența politică cu o mai mare conformare voluntară, bazată pe o altă comunicare și pe eliminarea elementului de forță.
Pe termen lung, cred că singura soluție pentru care pledez de la începutul pandemiei – parteneriatul cu cetățenii pentru a avea cât mai mulți aliați și cât mai putini adversari în demersurile antiCovid, inevitabil impopulare.
Pe termen scurt, sunt extrem de sceptică, cu atât mai mult cu cât a început o discuție prematură despre eficiența vaccinului în raport cu noua tuplina omicron.
Eficiența vaccinurilor este oficial pusă în discuție, înainte de a ști cât de periculoasă e în mod real această tulpină. Și sigur că un sceptic primește astfel încă un motiv să nu se vaccineze.