Duelul orgoliilor

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Fără îndoială domnul Florin Cîțu a greșit, evitând să aibă o discuție cu social-democrații, privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), înainte de a pleca la Bruxelles.

S-ar putea să gândească unii că o asemenea discuție ar fi oricum inutilă, atâta timp cât nu pare posibil să cadă la înțelegere doi adversari care își fac fiecare un titlu de glorie din a-și impune propriul orgoliu asupra celuilalt.

Dar una a fost când delegația română se înfățișa la CE explicând că nu are ce discuta cu cei care au împins țara spre dezastru și altfel ar fi dacă ar prezenta, punct cu punct, pretențiile populiste ale PSD, inacceptabile pentru interesul național.                                                                     

ADVERTISING

Ca om politic, domnul Florin Cîțu ar fi trebuit să prevadă că liderul PSD nu va pierde ocazia să umble cu pâra la omologii săi socialiști din PE, plângându-se nu că nu-i sunt acceptate eventualele amendamente, ci, pe bună dreptate, că nici măcar nu este băgat în seamă.

Ar fi fost de prevăzut că domnul Frans Timmermans va apleca urechea la  reclamația lui Ciolacu privind refuzul dialogului și lipsa de transparență a Guvernului în problema PNRR. Este o problemă elementară de democrație.

Ca șef al Executivului, Florin Cîțu trebuia să fi simțit ce îl așteaptă, precum șahistul care nu face mișcarea următoare până n-o intuiește pe cea a adversarului. Trebuia să fi inițiat el convorbiri cu Opoziția, pentru ca la CE să se discute despre eventualele puncte de vedere divergente, nu despre lipsa dialogului.

Dacă ar fi procedat așa, nu i-ar fi dat nas liderului social-democrat să se lanseze într-o decarație care provoacă râsul:

„În primul rând, trebuie să discutăm despre transparență, despre un mecanism astfel încât autoritățile locale să aibă acces la acest PNRR corect și, nu în ultimul rând, punctual, despre Autostrada Moldovei. Este cazul să spargem această barieră între Moldova și Ardeal, să existe o autostradă!

Auzi, cine sparge bariera între Moldova și Ardeal și se face apărătorul autostrăzilor României! Exponentul partidului care ani de-a rândul raporta zero kilometri executați sau cel mult ceva apropiat de zero!

Este de necrezut că liderul Opoziției îndrăznește să facă asemenea afirmații tocmai în mandatul noii guvernări, când aflăm aproape în fiecare săptămână cum avansează spectaculos lucrările pe drumul expres (în regim de autostradă) Craiova-Pitești, cum se pregătesc în forță documentațiile pentru două autostrăzi, nu una, în zona Moldovei (A7 şi A8), cum s-au reluat lucrările pe autostrada Transilvania cvasi-abandonată de PSD, cum se lucrează în forță și cu termene precise la autostrada A0 – centura de ocolire a Capitalei.

Mă întreb cu ce drept moral vorbește de autostrăzi urmașul direct al unei foste doamne prim-ministru, care, înainte de  a fi măturată de la Palatul Victoria, le promitea românior o autostradă „cap-coadă”, într-un singur an?

Acum, situația de a accepta dialogul abia la recomandarea CE nu-l avantajeză deloc pe domnul Cîțu, dar îngreunează și dezbaterile. PSD ar putea presa în forță, socotind că a câștigat o poziție avantajată.

Asta deduc din felul în care s-a umflat în pene domnul Ciolacu declarând  cu vădită preeminență:

„Chiar o să îi propun prim-ministrului să îi punem la dispoziție toți specialiștii PSD de care are nevoie pentru ca acest plan să fie definitivat cât mai repede”.

Tupeu după tupeu! Auzi, specialiștii!  Vă mai aduceți aminte cine erau specialiștii în economie ai PSD? Dacă nu, îi amintesc eu.

  • Pitorescul Orlando-Eugen Teodorovici, autorul a tot felul de ordonanțe, când anunțate, când retrase, culminate cu faimoasa OUG 114, din care praful s-a ales după ce s-a dovedit că lovea interesele întreprinzătorilor.
  • Fostul ministru al Finanțelor Ionuț Mișa,  cel lăudat de PSD ca fiind „promotorul revoluției fiscale din 2017”, o revoluție numai cu numele, de pe urma căreia se pare că n-au rămas decât niște comisioane pentru clienţii partidului – prietenii știu de ce.

Alți specialiști nu s-a prea arătat PSD să aibă, că doar nu-i ține undeva ascunși, fără să știe nimeni, fără să afle opinia publică, vorba ceea, într-o transparență perfectă.

Haida-de!  Dacă PSD ar avea măcar unul mai acătăre, s-ar fi fălit demult cu el, așa cum se fălește ori de câte ori are ocazia cu cei câțiva specialiști în microbiologie, pe care i-a luat de la rostul lor, momindu-i spre politică, adică spre trai pe vătrai.

Iar domnul Ciolacu, dându-se mare, anunță lumea că va pune la dispoziția Guvernului „toți specialiștii” în economie pe care îi are, dar nu i-a văzut încă nimeni. Și asta numai pentru ca – vezi, Doamne –  planul să fie definitivat cât mai repede.

Nu că aș încerca un proces de intenție, dar observă și un naiv că scopul este ca planul să întârzie, să nu fie defiinitivat repede, să nu poată fi depus la CE  în termen, iar domnul Ciolacu să declare că avea dreptate când spunea: „Planul Național de Redresare și Reziliență este departe de a fi gata”.

Mă întreb retoric, de unde știe domnia sa că este departe de a fi gata un plan pe care susține că nici nu l-a văzut?

Orgoliul domnului Ciolacu este, fără îndoială, nemăsurat, dar nici cel al domnului Cîțu nu pare mai mic. Pentru aceste motive, mi-e teamă că termenul de depunere a PNRR la CE se află deja în pericol.

Este un moment crucial, când, cu toate strădaniile Guvernului dar cu frâna de mână  trasă de Opoziție, s-ar pune în pericol fabuloasa sumă de aproape 30 miliarde euro, aflată  în joc. 

Acuma este momentul, mai mult ca niciodată, să intervină rolul de mediator al președintelui țării. Va încerca oare?

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇