„Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii”, spunea premierul Ciolacu în scandalul dronelor. Are dreptate, există un mare risc să o luăm razna, nu numai din cauza dronelor, dacă nu am luat-o deja, dar din cauza cui?
Să luăm scandalul dronelor. De săptămâni bune, sătenii din Ciatalchioi, în frunte cu primarul, s-au tot plâns de drone căzute în timpul bombardamentelor masive asupra malului ucrainean.
Și de fiecare dată au fost contraziși de reprezentanții MApN. Primarul a povestit cum a fost luat peste picior de militari și trimis la plimbare, pe un ton care a devenit chiar iritat, când a reclamat prima dronă căzută la începutul lui august. Timpul a dovedit că omul a avut dreptate.
Când a intrat în vorbă și Kievul, s-a burzuluit arogant și președintele României: „Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot”.
Zicea acestea cu numai câteva minute înainte de momentul asumat de conducerea armatei că fiind cel în care a fost descoperită în bălării prima dronă, ratată de cei doi băieți cu Duster trimiși în prima fază. Prima descoperită, nu prima căzută.
Din extrema nimic, niciodată, controlăm fiecare centimetru, președintele a sărit în 24 de ore la extrema “o situație complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României”.
Violare gravă și inacceptabilă înseamnă atac voluntar, programat. Nu violezi pe nimeni din greșeală. Deci cel care a transmis că România este atacată de ruși este fix, dar fix președintele României.
Imediat au sărit ca arși liderii NATO, pentru că o violare a României este o violare a spațiului NATO. Inclusiv secretarul general adjunct Mircea Geoana a dat asigurări că “astfel de situaţii, ele sunt incidente, nu accidente. Nu vedem niciun fel de intenţii din partea Rusiei să declanşeze ceva împotriva NATO”.
Între timp, armia română a continuat să descopere alte drone, inclusiv cea de la începutul lui august. Dronele au continuat să cadă, inclusiv adânc pe teritoriul românesc, pe lângă Tulcea în apropiere de o unitate militară.
Abia atunci România a luat decizia să transmită și intern, și extern că teritoriul său nu e chiar sat fără câini și e gata să doboare orice obiect ar intra neatorizat în spațiul aerian românesc. Adică un mesaj pe care ar fi trebuit să-l dea demult, nu pentru ucraineni, ci pentru români.
Deci, dacă o luăm razna, cine ne-a împins în spirala razna?
În chestiunea măsurilor fiscale, cam la fel. A ieșit premierul Ciolacu să spună că angajează răspunderea guvernului și își pune mandatul pe masă pentru ele. Care ele? Nu a spus.
Adică genul de declarație care invită la speculații de toate felurile. Mai mult, ele au fost alimentate de tot felul de scenarii pe surse, scurse în presă ca baloane de încercare, pentru că în România nu se guvernează decât cu ochii în sondaje, motiv pentru care am și ajuns unde am ajuns.
De la TVA, la impozite pe proprietate și titluri de stat, cota unică, biruri pentru firme și bănci, toate variantele posibile și imposibile au fost puse pe masă. Ziua și varianta, săptămâni de zile în care guvernanții nu erau în stare să emită o soluție coerentă. De aici o imensă incertitudine nici azi încheiată.
Deci, dacă o luăm razna, cine ne-a împins în spirala aceasta?
După ce guvernul și poliția au descoperit că România colcăie de droguri - ce revelație! - a început un festival de populisme și heirupisme. Testăm în școli, pe toată lumea, ba cerem și adeverință de neconsumator la început de an școlar. Să leșine părinții la gândul că îi mai așteaptă un drum, o coadă, o hârtie.
După care, de fapt nu putem testa pe toată lumea, de fapt nu putem testa nici aleatoriu și o să testăm doar dacă cer părinții. Și după ce testăm, ce facem? Nimic, că nu avem decât două centre pentru adolescenți dependenți. Atunci, bine!
Deci, dacă o luăm razna, cine ne-a împins în spirala aceasta?
Exemplele pot continua pe pagini întregi. Degringolada populației, cuantificabilă electoral în scorul AUR, faptul că suntem în pericol să o luăm razna este fix din vina celor care ne spun că nu e cazul să o luăm razna.
O parte dintre români cred că ne conduc mincinoși, o parte că ne conduc idioți, ambele părti și-au pierdut total încrederea și se simt pe cont propriu, o cauză legitimă de nevroză colectivă, panică, nesiguranță. De razna, pe scurt.