De câtă minte e nevoie ca să bei cafea cu cine trebuie

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Pe mulți i-a surprins numirea fostului premier al României Viorica Dăncilă în postul de consultant pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde la Banca Naţională Română.

Pe alții nu i-a surprins deloc. Cu toate lacunele ei într-ale culturii, cu toate carențele într-ale limbii materne, cu toată incapacitatea de-și asocia imaginea lângă personalități notabile, doamna Viorica are o indiscutabilă calitate: este descurcăreață.

Descurcăreață fiind, a făcut ceea ce domnul Adrian Vasilescu, consilier de strategii al BNR, consideră că te ajută în viață, atunci când, plecând de undeva, lași loc de bună ziua, că nu strică: „a băut cafea cu cine trebuie”.

Mai exact, spune domnul Vasilescu, doamna Dăncilă „Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană.  Acolo cunoaște oameni ecologiști din zona verde, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut o cafea, cu care a schimbat vorbe, se cunosc, știu ce pot”.

ADVERTISING

Bine zis. Fără îndoială, încă de la Videle doamna Viorica a băut o cafea cu cine trebuie, respectiv cu Liviu Dragnea și sigur i-a fost de folos să ajungă mai întâi la Bruxelles, apoi la Palatul Victoria și, în cele din urmă, chiar pe fotoliul celui cu care băuse cafele la Videle.

În opinia mea, așezată în fotoliul lui Dragnea, n-a pierdut ocazia să bea o cafea chiar cu domnul Mugur Isărescu, atunci când, în calitatea ei de președinte al PSD, l-a susținut pe dânsul în obținerea unui nou mandat la BNR. Iar domnul Isărescu a dovedit, de asemenea, că știe cu cine să bea o cafea, atunci când trebuie.

Domnul Adrian Vasilescu spune în continuare foarte corect că „La BNR se caută oameni care au uși descise la Parlamentul European, uși deschise în parlamentele europene (…) Fără uși deschise, nu facem nimic pentru țara asta”.

Oho, câte uși se deschid în fața celor care știu când și cu cine este cazul să bea cafele!

Modul cum tot domnia sa punctează că doamna Dăncilă va trebui să desfășoare un „lobby intens” pentru noi la Parlamentul European arată că domnul Isărescu a găsit exact omul potrivit la locul potrivit și poate că nu există pe lume om căruia să nu i se potrivească undeva un loc pe măsură.

Din păcate, Liviu Dragnea nu se pricepea deloc să potrivească omul la locul său altfel decât numai prin prisma intereselor proprii.

BNR însă a potrivit-o pe doamna Viorica prin prisma posibilităților ei. Căci acolo, la Bruxelles, nu interesează pe nimeni cât de corect vorbește ea românește. Acolo, se presupune totdeauna că te exprimi impecabil în limba ta maternă, ceea ce scuză orice poticneală în limba maternă a lui Shakespeare.

Acolo este mult mai important să bei cafeluța cu cine trebuie decât să faci acordul subiectului cu predicatul sau să zici una, când voiai să spui alta.

Oricâte bube în cap i-am găsi noi doamnei Dăncilă, oricâte zâmbete ar provoca ignoranța domniei sale, oricât de dezamăgitoare a fost prezența ei la Palatul Victoria, domnul Adrian Vasilescu a știut să puncteze trei calități, pe care nu i le poate contesta nimeni:

  • A fost europarlamentar timp de nouă ani și a dobândit acolo o  experiență remarcabilă.
  • Are blazon de fost premier (foarte elegant spus, căci altceva decât blazon nu se observă la ea în această calitate).
  • A avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European, ceea ce este foarte important pentru noul consultant BNR în problemele de energie verde.

Au și început unii să se întrebe dacă nu cumva a greșit BNR angajând-o, chiar și consultant, într-o instituție atât de importată cum este banca. Cred că nu. Consultant fiind, va avea obligația se implice în lobby, nu să ia decizii, ca atunci când conducea Guvernul.

De fapt, norocoasa doamnă Viorica Dăncilă n-a luat niciodată ea deciziile. Alții le luau, în beneficiul ei, fie când  era propusă europarlamentar, fie când a fost numită în fruntea Guvernului.  Chiar și atunci când a plecat de Palatul Victoria, decizia a luat-o tot un altul, de vreme ce, cu numai câteva ore înainte, dânsa spusese apăsat la televizor că nu va demisiona și nici nu are de ce.

Acum, s-a răstit la cel care o întrebase luni seara la televizor dacă este adevărat că fusese marioneta lui Dragnea: „Nu este adevărat acest lucru (…). Cei care m-au acuzat, în primul rând Paul Stănescu (…) atât el cât şi Marcel Ciolacu şi alţii, au fost oamenii care au stat alături de Liviu Dragnea şi când mergeau la vânătoare şi la şpriţ…”.

Nu știu exact ce a vrut să spună doamna Viorica rostind aceste cuvinte, dar undeva lasă de înțeles că una este când stai alături de cineva ca să bei un șpriț la vânătoare și cu totul altceva când bei o cafeluță la bufetul PE, vorbind vrute și nevrute.

Șprițul îți trimite numaidecât gândul la cârciumă și la mahmureală, ca între bărbați, pe când cafeluța amintește de celebrul „five o’ clock tea”, cu diferența că înlocuești ceaiul englezesc cu cafeaua turcească, indiferent de gen.

Să mă tai și tot n-am să ghicesc dacă asa înseamnă numai noroc, dacă mintea doamnei Viorica Dăncilă este mai luminată decât cum o credem noi sau dacă trebuie să înțelegem de aici numai că e descurcăreață și nimic mai mult.

Vezi şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇