Cu AUR și SOS în Europa. Poza complexă a unui rezultat îngrijorător

Cu AUR și SOS în Europa. Poza complexă a unui rezultat îngrijorător

Dacă ne raportăm la dezastrul din Franța sau Belgia, rezultatul populismului suveranist românesc e modest. Opt locuri și 20 de procente însumate AUR +SOS nu sunt capătul lumii, se putea mai rău. Chiar sondajele din iarnă arătau mult mai rău.

Dar poza e mai complexă dincolo de procente.

1.Potrivit unei analize The Telegraph, suveranismul a înregistrat în România cel mai mare salt, 16%, comparativ cu precedentele alegeri.

romania

2.Rezultatul de duminică face din suveranismul populist a doua forță politică a țării pe rezultatul europarlamentarelor, mai apropiat decât localele ca tip de scrutin de parlamentare și prezidențiale.

ADVERTISING

Rezultatul validează așadar AUR și SOS, ca principale forțe de opoziție, în timp ce Opoziţia pro-europeană e prăbușită. SOS a obținut tot atâția europarlamentari cât USR, iar AUR de două ori mai mulți decât Alianță Dreapta Unită.

La locale, punctul vulnerabil al AUR, rezultatul partidului nu e strălucit, dar incomparabil mai bun decât al Alianței Dreapta Unită.

Imagine-WhatsApp-2024-06-11-la-17.12.28_32ddb1a9
Foto Biziday
Rezultate-Partiale-Euro-4
Foto:Biziday

3.Acest rezultat nu validează niște oameni politici cât de cât articulați, cum sunt suveraniștii europeni, ci niște caricaturi politice, mult inferioare altor experimente românești pe aceeași zonă, de exemplu Corneliu Vadim Tudor.

Eu nu mă tem foarte tare de felul în care se va manifesta Diana Șoșoacă în Parlamentul European, pentru simplul motiv că acolo nu i se va permite ce i se permite aici. Regulile sunt clare și, dacă va încerca să facă circ așa cum face în Senatul României, va fi executată rapid și fără inhibiții.

Dar am văzut deja la dna Șoșoacă o bună capacitate de adaptare la mediu. În Italia n-a crâcnit în fața carabinierilor. E o mare diferență între a fi nebun și a face pe nebunul pentru că ți se permite.

Mă sperie faptul că acești oameni au primit mai multe voturi decât forţe politice decente, desigur cu bunele și relele lor.

Pentru Diana Șoșoacă acest rezultat este exact balonul de oxigen de care avea nevoie în perioada proastă prin care a trecut, cu eclipsarea provocată de locale și, mai ales, cu trepidațiile scandalului conjugal devenit de partid. Este validată și numai bună să se avânte către iarna electorală.

La fel AUR, care a performat sub așteptări, dar este a treia forță politică din România după PSD și PNL. Dar cum, necum este pe locul al doilea. A obținut câțiva primarii, consilieri, deci o bază teritorială.

4.Votul furios nu s-a produs la potențialul anticipat datorită/din cauza asocierii cu localele care au mutat centrul de greutate și atenția pe temele specifice, sparte de interesele locale.

Dar la toamnă și apoi la iarnă, temele scrutinului prezidențial și apoi parlamentar favorizează descărcarea de furie atenuată acum de locale și începutul verii.

Am mai spus, este norocul României că un curent atât de periculos a intrat pe mâna unor măscărici politici, dar este îngrijorător că și așa, și în combinație cu localele, au fost votați de aproape 2 milioane de oameni și din primul test electoral ies întăriți și, practic, singura opoziție în picioare.

Sigur că e ușor să îi insulți și marginalizezi pe votanții celor două formațiuni. Poți să te miri sau chiar să te revolți că și-au delegat puterea unor formațiuni care nu au niciun program credibil, care nu livrează decât scandal și isterie.

Dar asta nu le va schimba opțiunea, dimpotrivă, o va înverșuna. Soluția reală este ca restul clasei politice să încerce să înțeleagă care e furia, frustrarea, teama, poate chiar disperarea care îi împinge pe acești oameni spre asemenea opțiuni toxice și să găsească soluții de comunicare și de rezolvare.

Dacă nu vor fi înțeleși, ci doar blamați și marginalizați, este posibil să devină din ce în ce mai mulți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇