Rezultatul consultărilor premierului Ciolacu, secondat de cei doi vicepremieri, pe tema datei prezidențialelor este în bună măsură cunoscut.
PNL, UDMR, USR și-au anunțat deja opțiunea pentru noiembrie, doar AUR este alături de PSD cu opțiunea septembrie, deja ieșită însă din temenele legale, de teamă că timpul lăsat pentru organizare Elenei Lasconi se va traduce în procente bune care vor trece de la George Simion la candidata USR.
În aceste condiții, cel mai probabil, dl Ciolacu va invoca exercițiul democratic al consultărilor, o premieră pentru un prim-ministru, în care să împacheteze mutarea prezidențialelor înapoi în iarna.
Rămâne de văzut doar dacă și cum va cupla unul dintre tururi cu parlamentarele, o altă dorință arzătoare a liberalilor.
Ciolacu, pe persoană fizică
Pentru premierul Ciolacu este o situație duală. Omul politic Ciolacu, pe persoană fizică, avea toate motivele să-și dorească această schimbare a datei, dar cu un decont cât mai mare de imagine pentru liberali, ca să scape de candidatura prezidențială.
Să ne amintim că dl Ciolacu a declarat “în luna decembrie nu voi candida la funcţia de preşedinte, din partea PSD”, deci exercițiul democratic al consultărilor și un tur al doilea în decembrie îi vor oferi motivul să evite candidatura, pentru că, nu-i așa?, spre deosebire de Nicolae Ciucă își va ține cuvântul dat.
În partid, inclusiv tovarășii săi au început să se uite cu jind spre funcțiile de la vârful PSD și al Guvernului, care urmau să se vacanteze prin candidatura dlui Ciolacu, indiferent dacă ar fi câștigat sau nu alegerile prezidențiale. Iar dl Ciolacu, ce să vezi?, nu vrea să elibereze niciuna dintre ele.
Adevărul este că, în orice calcul rațional, un premier care candidează iarna, când vor începe să se simtă acut efectele masurilor inflaționiste din această perioadă, când vor veni primele facturi ale sezonului rece, când se va fi terminat cu prețurile de vară din piețe, nu poate fi decât unul care dorește sau este împins să se sinucidă politic.
În plus, dl Ciolacu poate invoca oricând că, la cum au arătat ultimele zile, o rivalitate prezidențială între președinții celor două partide ale coaliției nu poate avea ca efect decât distrugerea acesteia, inclusiv a perspectivei refacerii ușoare pentru viitoarea legislatură.
Ciolacu premier – președinte PSD
Pe de altă parte, însă, președintele celui mai mare partid din țară, de-abia câștigător al alegerilor, și premierul a înregistrat o pierdere importantă de autoritate. Un premier care dă un ultimatum unui ministru și apoi acceptă sfidarea neexecutării, plângând de mila lui pentru că nu l-a lăsat partidul să îl pună în practică, își știrbește autoritatea, indiferent în câtă înțelepciune politică a încercat să împacheteze înfrângerea și chiar dacă ea a fost una calculată pentru omul politic.
Sigur, avea nevoie de toată punerea în scenă cu ultimatumul pentru consumul partidului, căruia să-i arate că a făcut tot ce a putut, mai puțin ruperea coaliției, pentru a ține alegerile în septembrie. Dar tot spre consumul partidului este și înfrângerea.
S-a dus cuvântul de ostaș
E drept că și mai prost ies liberalii, în frunte cu Nicolae Ciucă. Au anunțat public, au argumentat, au semnat hârtiile prezidențialelor în septembrie, atunci când ar fi promis orice ca să obțină comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, iar după ce s-au văzut cu sacii în căruță s-au sucit și au retractat tot.
La fel au făcut și când au dat afară UDMR de la guvernare ca să pună mâna pe ministerele lor.
Și toate acestea dau cel mai rău pentru Nicolae Ciucă, care nu are multe argumente politice în afara cuvântului de ostaș. S-a dus! Timpul acordat pentru organizare Elenei Lasconi nu e o veste bună nici pentru domnia sa, dar calculul politic nu mai e demult punctul forte al PNL.
S-a cam dus și tandemul Nicu&Marcel. După atacurile de săptămâna trecută, remarcăm că premierul Ciolacu face consultările alături de vicepremierul liberal Predoiu, nu alături de co-liderul coaliției, Nicolae Ciucă.
PNL nu va participa retrogradat în rând cu Opoziția, o absență al cărei mesaj ar fi atenuat de prezența lui Cătălin Predoiu de-a dreapta lui Marcel Ciolacu.
Coaliția va continua, pentru că alternativa la stabilitate deocamdată nici măcar nu există, matematic, dar a intrat într-o nouă fază, pe avarii. Dar suficient pentru ca dl Iohannis să se bucure de vară și golf în timp ce își caută dregătorie.