Ciolacu a făcut consultări pe data alegerilor, fără PNL. Liberalii au votat unanim pentru prezidențiale la termen. Ce date a transmis Opoziția

Ciolacu a făcut consultări pe data alegerilor, fără PNL. Liberalii au votat unanim pentru prezidențiale la termen. Ce date a transmis Opoziția

Premierul Marcel Ciolacu a început consultările cu partidele pe tema calendarului alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Luni, premierul s-a întâlnit cu USR, AUR, UDMR, partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S. România, dar şi minorităţile.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale pe data de 15 septembrie nu mai este posibil decât dacă Executivul emite marţi hotărârea în acest sens, aceasta fiind ultima zi când mai este posibil acest lucru.

Primii care au intrat au fost reprezentanţii USR. La ieşire, Elena Lasconi a precizat că a cerut cu fermitate să se ţină alegerile la termen şi speră că acest dialog a fost sincer, nu doar mimarea unei consultări.

La rândul său, George Simion, liderul AUR, spune că a văzut un premier slab, neputincios: "A fost păcălit să facă alegeri comasate în iunie și acum e păcălit din nou. E ursul păcălit de vulpe..."

UDMR susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus ca scrutinul pentru Cotroceni să fie în octombrie.

Iar Diana Şoşoacă i-a propus premierului prezidenţiale pe 10 şi 24 noiembrie, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.

În paralel, liberalii au avut azi o şedinţă de conducere, în care au votat în unanimitate pentru susținerea desfășurării alegerilor prezidențiale la termen. Nicolae Ciucă a spus că PNL nu iese de la guvernare, nu avea de ce să fie invitat la consultări (pentru că are e deja în Executiv) şi aşteaptă o nouă întâlnire în coaliție.

Ciolacu va continua şi marţi consultările. La ora 9:00 va avea loc discuţia cu reprezentanţii REPER, iar la ora 10:00, cu Forţa Dreptei.

La discuţii sunt prezenţi şi viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu (reprezentant PNL).

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a ţinut la curent cu cele mai importante informaţii şi declaraţii despre consultările de luni:

16:36 - Diana Şoşoacă i-a propus premierului ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.

"Văd ca le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu 5 ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie - n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene", a spus Şoşoacă, la Guvern.

15:22 - Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că Uniunea susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus ca scrutinul pentru Cotroceni să fie în octombrie.

  • "În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului.
  • Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului".

15:15 - Liderii liberali au votat în unanimitate pentru susținerea desfășurării alegerilor prezidențiale la termen, anunță președintele PNL, Nicolae Ciucă, după ședința Biroului Politic al formațiunii:

ADVERTISING
  • „Am convenit, pe baza tuturor discuțiilor pe care le-am avut, campania să nu se desfășoare în luna iunie sau august, când e vacanță. În unanimitate toți membrii BPC au fost de acord ca să susținem desfășurarea alegerilor prezidențiale la termen”.
  • „Partidul Național Liberal a dat dovadă de fiecare dată de responsabilitate și ne vom îndeplini această îndatorire de a continua să asigurăm guvernarea României, ținând cont de toate provocările și amenințările care sunt de jur împrejurul nostru”.
  • „PNL și PSD sunt partidele care asigură această guvernare. Discuțiile care au fost solicitate de către premier au fost îndreptate către celelalte partide politice. Am văzut această retorică legată de faptul că PNL nu a fost invitat. Păi nici PSD nu a fost invitat. Nu se pune problema să fi fost invitați noi sau PSD. Ca atare, fiecare dintre cele două partide e reprezentat în echipa de discuții, de dialog cu partidele politice.
  • După ce se vor finalizat aceste discuții, cred că este absolut normal să avem o întâlnire în coaliție. Așteptăm de la premier să avem aceste discuții și apoi vă vom prezenta rezultatele.

14:50 - Preşedintele SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat luni, înaintea consultărilor, că "acest Guvern şi această conducere comasată nu duce România decât spre încălcarea legii".

ADVERTISING
  • "Cât despre curiozitatea de ce am fost noi invitaţi aici, am fost mirată, pentru că ei în momentul ăsta respectă Constituţia şi legile ţării. Despre Parlamentul European se vorbeşte în Constituţia României, după ce a fost modificată în anul 2003, deci partidele europarlamentare sunt egale partidelor parlamentare.
  • Nu vreau să fac discuţii pe superioritatea Constituţiei faţă de dreptul european, dar mi se pare că cine l-a sfătuit pe domnul Ciolacu să ne cheme l-a sfătuit bine, pentru că oricum a fost atacat, oricum notorietatea sa este în scădere, susţinerea publică nu a existat niciodată şi atunci cred că este un pas pentru a-şi repara el imaginea.
  • Nu o să şi-o poată repara decât dacă vreodată în viaţa lui îşi va da demisia de onoare împreună cu tot Guvernul şi vor da naţionaliştilor, în speţă Partidului SOS România, guvernarea, nu vor mai frauda alegerile, astfel încât să putem recupera ceea ce ei au distrus timp de 34 de ani".

13:12 - REPER anunţă că va participa, marţi, la consultările convocate de Ciolacu. Copreşedinţii formaţiunii (Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru) spun că aşteaptă o asumare a gestiunii dezastruoase a alegerilor din 9 iunie, soluţionarea cererilor de renumărare REPER, pe care Biroul Electoral Central le-a ignorat, precum şi iniţierea unei reforme electorale care să permită, între altele, reprezentarea corectă a formaţiunilor politice şi a candidaţilor independenţi în secţii.

"Aceste consultări ar fi trebuit să aibă loc cu partidele politice şi cu societatea civilă înainte de a decide comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale şi de a asuma o ordonanţă de urgenţă pentru organizarea alegerilor prin care s-a ignorat legea şi s-a încălcat dreptul partidelor politice de a avea delegaţi în secţii”, afirmă liderii REPER.

12:00 - Premierul Ciolacu ia o pauză de la consultări pentru a participa la evenimentul de marcare a 25 de ani de activitate a Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării.

11:55 - La ieşirea din Palatul Victoria, George Simion a declarat că a văzut un premier slab, neputincios.

  • „Am văzut un premier slab, am văzut un premier care nu e propriul lui stăpân, am văzut un premier la care diferite grupuri de interese pe care nu le cunosc au ajuns. Mă temeam că este mincinos. E mai mult și mai grav. Nu poate. Este neputincios. A anunțat un calendar. Nu știu cu ce este șantajat.
  • Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor. Eram pregătiți pentru 15 septembrie.
  • (...) Practic, a fost păcălit să facă alegeri comasate în iunie și acum e păcălit din nou. E ursul păcălit de vulpe... (...) Eu nu am venit cu nicio propunere. Eu l-am auzit pe premier cu niște date și am mers cu acele date. (...) Sunt absolut siderat de felul în care premierul minte și anunță o dată și nu se ține de cuvânt. Cred că și el se simte rușinat, dar nu are ce face. Puterea nu e la el".

11:03 - Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat după discuţia cu reprezentanţii Executivului, că vor vedea dacă doar s-a mimat o consultare sau dacă Marcel Ciolacu a fost sincer. Lasconi a menţionat că premierul le-a spus că, după ce va avea dialog cu toate partidele, s-ar putea să fie încă o întâlnire în care să tragă concluziile.

Preşedintele USR a menţionat că formaţiunea susţine respectarea legii şi alegeri la termen, acesta fiind mesajul transmis Guvernului.

În plus, a arătat ea, se concentrează toată comunicarea pe data alegerilor când problemele oamenilor sunt foarte mari, menţionând scumpirile care au intrat în vigoare prin majorarea preţului la motorină.

❗USR vrea respectarea legii și alegeri la termen. Această discuție despre data alegerilor nici nu ar trebui să aibă loc....

Publicată de USR pe Luni, 1 iulie 2024

10:54 - George Simion a declarat înainte de discuţiile cu premierul Ciolacu că pentru AUR era oportun ca alegerile să aibă loc la termen în acest an. ”Mi se pare că domnul Ciolacu îşi dă prea mare importanţă pentru ceea ce este, un mincinos”, a spus preşedintele AUR.

”Noi nu cerem nimic, decât ca indivizi precum Marcel Ciolacu şi Rareş Bogdan să nu mai mintă. Rareş Bogdan a venit cu această variantă a comasatelor, ca să nu mai fie impozitate pensiile. Acum vrea neapărat să salveze şcolile. Vă imaginaţi cum salvează Rareş Bogdan şcolile, că nu o să existe decât un singur buletin de numărat, nu cinci, ca la alegerile comasate, ilegale. E un proces electoral viciat cap-coadă. Domnii liberali fac blat cu PSD, ei, care au ţinut trena?”, a afirmat Simion.

10:13 - Primele discuţii au loc cu delegaţia USR, formată din preşedintele USR Elena Lasconi, primarii realeşi Dominic Fritz şi Lucian Viziteu.

Anterior, Lasconi a declarat că este doar o mimare a unor discuţii şi consultări. Ea a spus că va participa la aceste ”aşa-zise” negocieri şi consideră că alegerile prezidenţiale trebuie să aibă loc la termen, pentru a fi respectată legislaţia, însă nu are nicio problemă să intre in luptă oricând, sâmbătă ea fiind desemnată oficial candidatul partidului pentru Cotroceni.

Contre între PNL și PSD

Vineri, după o săptămână de contre puternice cu PNL și Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu a anunţat convocarea de consultări cu partidele, argumentând că "ţopăiala" pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

„Am înțeles cu toții că acest guvern nu este al coaliției sau al vreunui partid politic, este Guvernul României. Toți cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriașă de asigura stabilitatea acestei țări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să îți respecți angajamentele.

Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfășurarea alegerilor, este vorba de încredere. Țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri și din punctul meu de vedere trebuie să înceteze”, a spus Ciolacu.

Premierul a adăugat că are obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție: „astăzi practic ieșim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova HG-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇