Se scumpesc carburanții. Un plin ar putea să coste și cu 20 de lei mai mult

Se scumpesc carburanții. Un plin ar putea să coste și cu 20 de lei mai mult

Duminică a fost ultima zi în care şoferii români și-au mai putut alimenta maşinile la preţuri apropiate de 7 lei/l. De luni, 1 iulie, ca urmare a majorării accizelor, prețurile cresc, iar pentru un plin de carburant vom scoate din buzunar și cu 20 de lei mai mult.

Astfel, în urma deciziei Guvernului de la finalul anului trecut, de la 1 iulie, motorina se va scumpi cu 40 de bani/l, iar benzina cu 43 de bani/l. Ca urmare, prețul carburanților standard ar putea să sară de 7,5 lei/l, iar cel al carburanţilor premium, chiar de 8 lei/l, iar un plin va fi mai scump cu până la 20 de lei.

ADVERTISING

Aceasta este cea de a doua majorare a accizelor din acest an, după cea de la 1 ianuarie, când benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina, cu 26 bani/l, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Astfel, cele două majorări de accize, cumulate, generează o creștere de circa 10% a prețurilor la carburanți.

Reamintim că pentru 2023, guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină şi motorină au fost scutite de la indexarea cu rata inflaţiei, de 13,8% în 2022.

Numai că, potrivit formulei de calcul legiferate anul trecut, în 2024, se pare că şoferi vor “plăti” şi derogarea acordată pentru 2023, accizele urmând a se indexa mult mai agresiv, probabil nu numai cu rata inflaţiei din 2023, 8,8%, ci şi cu cea din 2022, 13,8%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇